Κύπρος: Άσκηση ΤΑΜΣ ”SILVER FALCON SOFEX – 2023” – Συνεκπαίδευση Εθνικής Φρουράς και Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

 Κύπρος: Άσκηση ΤΑΜΣ ”SILVER FALCON SOFEX – 2023” – Συνεκπαίδευση Εθνικής Φρουράς και Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

Άσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «SILVER FALCON SOFEX – 2023» συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στο πλαίσιο της ευρύτερης άσκησης «SILVER FALCON – 2023», από τις 11 εως τις 17 Φεβρουαρίου. Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό και μέσα της Διοίκησης Καταδρομών και της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΕΔ των ΗΠΑ (USEUCOM).

Ο ευρύτερος σκοπός της άσκησης, ήταν η συνεκπαίδευση του προσωπικού στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών και ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν στη διαχείριση κρίσεων και σε επιχειρήσεις υποστήριξης εκκένωσης αμάχων. Ειδικότερα, το σενάριο της «SILVER FALCON SOFEX – 2023» περιελάμβανε διάφορα είδη βολών μάχης ατομικού και ομαδικού – βαρέως οπλισμού, βασικών οδηγιών επιχειρήσεων περιπόλου και τακτικές κινήσεις τμημάτων σε διάφορα σενάρια, καθώς και εξάσκηση του προσωπικού σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης οχυρωμένης τοποθεσίας.

https://twitter.com/chod_cy/status/1626857176718352384

Μέρος της άσκησης παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και η διευθύντρια Εκπαιδεύσεως και Αξιολογήσεως της USEUCOM, υποστράτηγος Jessica Meyeraan. Με το πέρας, ο Αρχηγός συνεχάρη τα ασκούμενα τμήματα για την άρτια σχεδίαση και διεξαγωγή της άσκησης, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και της διαχείρισης κρίσεων.

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος διμερούς αμυντικής συνεργασίας (ΠΔΑΣ) μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχο προσωπικό των ΕΔ Αμερικής, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Στο περιθώριο της άσκησης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και η υποστράτηγος Meyeraan, επισκέφθηκαν το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), όπου είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία έγινε συνοπτικός απολογισμός των δράσεων του 2022 και αναλύθηκαν οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο ΠΔΑΣ για το τρέχον έτος. Επίσης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, καθώς και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σχετικά Άρθρα