DW: Αίσθηση προκάλεσε η τουρκική απουσία από τη Διάσκεψη του Μονάχου

 DW: Αίσθηση προκάλεσε η τουρκική απουσία από τη Διάσκεψη του Μονάχου

Η Ελλάδα έδωσε το ”παρών” με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια εκτενή συζήτηση, χθες Παρασκευή, για τη διαχείριση του προσφυγικού, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον. Είχε επίσης σειρά επαφών πχ. με μεγάλη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, ενόψει της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα για τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Αθήνας.

Αίσθηση όμως προκαλεί η παντελής, επίσημη τουλάχιστον, εκπροσώπηση της Τουρκίας στη Διάσκεψη του Μονάχου, η οποία βέβαια συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ασύλληπτες συνέπειες της βιβλικής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός. Όπως αναφέρει ο Ερκάν Αρικάν, επικεφαλής του τουρκικού προγράμματος της DW από τη Διάσκεψη του Μονάχου, ήταν ήδη γνωστό ότι ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλτούτ Τσαβούσογλου δεν θα μετέβαινε στο Μόναχο εξαιτίας του σεισμού. Όμως ούτε ο υπ. Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ μετέβη στη Διάσκεψη, αν και αναμενόταν. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέραν της συμπαράστασης της Δύσης για τον σεισμό, το «όχι» της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει αρθεί, κι αυτό προκαλεί ανησυχία και τριγμούς.

Κατά τα άλλα, όπως φαίνεται, η Τουρκία αυτό το Σαββατοκύριακο εστιάζει πολύ περισσότερο στην επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν και στις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ επί τουρκικού εδάφους για διμερή ζητήματα.

Σχετικά Άρθρα