Το εγκάρδιο αντίο του πολιτικού κόσμου στον Μωυσή Ελισάφ

 Το εγκάρδιο αντίο του πολιτικού κόσμου στον Μωυσή Ελισάφ

Τον Μωυσή Ελισάφ, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, αποχαιρετά η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου.

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε τον Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Ο αδόκητος θάνατός του αφήνει την πόλη πιο φτωχή, τους Γιαννιώτες στερημένους από έναν δημοτικό άρχοντα με σπάνια ακεραιότητα χαρακτήρα, αδέσμευτο, πολέμιο της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού, που έχτιζε γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ενέπνεε με το ήθος και το όραμά του», σημειώνει η Πρόεδρος.

«Ρωμανιώτης Εβραίος, γέννημα θρέμμα της ακμαίας εβραϊκής κοινότητας που αφανίστηκε στο Ολοκαύτωμα, πιστός στην παράδοσή της, αντλούσε από το οδυνηρό παρελθόν δύναμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του συνανήκειν.

»Γιατρός, πανεπιστημιακός καθηγητής, παθιασμένος με τα κοινά, υπήρξε ταγμένος στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποτυπώματος του μικρού τόπου του που χώρεσε τόσους πολιτισμούς.

Η ήπια, ενωτική, τολμηρή και οραματική προσωπικότητά του θα λείψει από τους συμπολίτες του και από όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, συνομιλήσαμε, συνεργαστήκαμε και συνδεθήκαμε μαζί του με μια φιλία ανεκτίμητη», τονίζει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μητσοτάκης: «Σπουδαίος δήμαρχος, άξιος επιστήμονας, φωτεινός άνθρωπος»

Για έναν «σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα έναν φωτεινό άνθρωπο» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συλλυπητήρια δήλωσή του για την απώλεια του Μωυσή Ελισάφ

«Τα Γιάννενα και η Αυτοδιοίκηση, η Ιατρική και η Ισραηλιτική Κοινότητα, θρηνούν μαζί με όλους μας τον Μωυσή Ελισάφ. Έναν σπουδαίο δήμαρχο, άξιο επιστήμονα και πάνω απ’ όλα, έναν φωτεινό άνθρωπο.

»Γιατί ο Μωυσής υπηρέτησε με δημιουργικό πάθος την πόλη του και την κοινωνία, από όποια θέση και αν βρέθηκε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Προσέθεσε ότι Μωυσής Ελισάφ «άφησε βαθύ αποτύπωμα στην επιστήμη του, διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, αλλά και διευθύνοντας ενεργά την Β’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τα γράμματα του οφείλουν πολλά ως Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του τόπου του. Όπως και η δημόσια ζωή, την οποία κόσμησε ως πρώτος πολίτης της γενέτειράς του και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας ότι «υπήρξε ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, από την Ρωμανιώτικη κοινότητα, την παλαιότερη ίσως της χώρας μας. Και ως απόγονος μαρτύρων των στρατοπέδων συγκέντρωσης, αγωνίστηκε για τη δικαίωση των θυμάτων.

»Για όσους, όμως, είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνεργαστούν μαζί του, αυτό ήταν το επιστέγασμα και η δίκαιη ανταμοιβή μιας ζωής  αφιερωμένης στο κοινό καλό.

»Μόνιμη έγνοια του στην πλούσια πολιτική του δραστηριότητα ήταν η ενότητα και η συνεννόηση στις κοινές προκλήσεις. Με γέφυρα, την επιβλητική του μετριοπάθεια. Αυτήν που μας έκανε να συνεργαστούμε αρμονικά στη διάρκεια της δημαρχίας του και να οικοδομήσουμε μία ζεστή και ειλικρινή σχέση.

Στην αγαπημένη του σύζυγο Κλεοπάτρα, στους οικείους του, στους αμέτρητους φίλους του στα Γιάννενα και σε όλη την Ελλάδα, απευθύνω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με πολλή αγάπη».

ΣΥΡΙΖΑ: «Παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη»

Ο Μωυσής Ελισάφ υπήρξε πανεπιστημιακός με σημαντική προσφορά στον χώρο της υγείας και της ιατρικής επιστήμης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

»Είχε εκλεγεί δήμαρχος Ιωαννίνων και είχε γίνει έτσι ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα. Το όραμά του ήταν η επανασύνδεση της πόλης με την ιστορική  κοσμοπολίτική της παράδοση και η διαμόρφωσή της με σύγχρονους όρους εξωστρέφειας και δυναμισμού.

»Γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, διετέλεσε πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.

»Ο Μωυσής Ελισάφ ήταν ένα παράδειγμα ενεργού και προοδευτικού πολίτη, που λειτουργούσε στο πλαίσιο των συναινέσεων, μακριά από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξίες», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, την εβραϊκή κοινότητα και τους πολίτες των Ιωαννίνων.

Ανδρουλάκης: «Άνθρωπος της προσφοράς και της αλληλεγγύης»

Συλλυπητήρια δήλωση για τον Μωυσή Ελισάφ έκανε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη τον αγαπητό μου φίλο, Μωυσή Ελισάφ, τον Δήμαρχο, γιατρό και πανεπιστημιακό δάσκαλο», αναφέρει.

Και τονίζε πως «η θητεία του στον Δήμο Ιωαννιτών ως πρώτου εβραϊκής καταγωγής Δημάρχου στην Ελλάδα ήταν ένα ορόσημο.

»Ο Μωυσής ήταν πάντα ένας άνθρωπος της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

»Το έργο του και οι προοδευτικές του ιδέες θα μας εμπνέουν για πάντα», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης.

Τασούλας: Τα Γιάννενα αποχαιρετούν απόψε τον «καλό καγαθό» τους δήμαρχο

«Με αισθήματα βαθιάς θλίψης και μεγάλης αναγνώρισης», αποχαιρετά τον Μωυσή Ελισάφ ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Τασούλας αναφέρει ότι ο δήμαρχος Ιωαννιτών, καθηγητής Μωυσής Ελισάφ, επέλεξε να αφήσει την τελευταία του πνοή «στα αγαπημένα του Γιάννενα, έπειτα από σύντομη αλλά ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

»Τον συνοδεύει η πάνδημη θλίψη, και η αναγνώριση για μια σπουδαία προσωπικότητα, που ξεχώρισε από νωρίς στην επιστήμη, στην διδασκαλία της Ιατρικής, αλλά και στην προσφορά στα κοινά.

»Προσωπικά» σημειώνει ο κ. Τασούλας, «είχα την ευκαιρία, τα τελευταία χρόνια γόνιμης θητείας του στον δημαρχιακό θώκο, να συνεργαστώ στενά μαζί του, αντικρίζοντας πάντα στο πρόσωπό του, έναν αφοσιωμένο, στο καθήκον και στο καλό των Ιωαννίνων, λειτουργό.

»Τα Γιάννενα αποχαιρετούν απόψε τον ‘καλό καγαθό’ τους δήμαρχο, μια πολυμερή προσωπικότητα που τιμήθηκε από τους πολίτες, αλλά και τίμησε με την συμπεριφορά του και το έργο του, την προ τετραετίας, εντολή τους.

»Αποχαιρετώ τον Μωυσή Ελισάφ με αισθήματα βαθιάς θλίψης και μεγάλης αναγνώρισης, τόσο για την εν γένει προσφορά του, όσο και για το ανεξίτηλα ποιοτικό του αποτύπωμα που θα εξακολουθεί να μας συντροφεύει.

»Προς τους οικείους του εκφράζω τα πλέον θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής.

Μενδώνη: «Αποχαιρετώ με οδύνη τον ευγενή, δημοκράτη, επιστήμονα, διανοούμενο»

Τον Μωυσή Ελισάφ, «τον ευγενή, δημοκράτη, επιστήμονα, διανοούμενο, ο οποίος τίμησε τους συμπολίτες του με το έργο και τα επιτεύγματά του», αποχαιρετά  η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Η απώλειά του είναι μεγάλη, όχι μόνο για τους πολίτες των Ιωαννίνων, αλλά για όλους όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, να συνεργαστούμε μαζί του, να εκτιμήσουμε το ήθος του», αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού στο συλλυπητήριο μήνυμά της.

«Με βαθιά θλίψη και πραγματική οδύνη αποχαιρετώ έναν καλό φίλο, τον Μωυσή Ελισάφ, τον ευγενή, δημοκράτη, επιστήμονα, διανοούμενο, ο οποίος τίμησε τους συμπολίτες του με το έργο και τα επιτεύγματά του.

»Η εκλογή του ως δήμαρχος Ιωαννιτών, δεν ήταν μόνο μία πολιτική νίκη. Είχε έναν υψηλό συμβολισμό, καθώς υπήρξε ο πρώτος, εβραϊκού θρησκεύματος, δήμαρχος, σε μια πόλη με έντονη πολυπολιτισμική ιστορία.

»Ο Μωυσής Ελισάφ, με την ηπιότητα και τη γλυκύτητά του, ένωσε τους πολίτες ως δήμαρχος όλων των Ιωαννιτών.

»Είχαμε μια σταθερή, εξαιρετική και πολύ αποδοτική συνεργασία και πάντα χαιρόμουν να συζητώ μαζί του για τον προγραμματισμό δράσεων και έργων, που αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της ιστορίας της πόλης.

»Η απώλειά του είναι μεγάλη, όχι μόνο για τους πολίτες των Ιωαννίνων, αλλά για όλους όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, να συνεργαστούμε μαζί του, να εκτιμήσουμε το ήθος του.

»Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην αγαπητή Πάτρα και στην οικογένειά του».

Δένδιας: «Συνέβαλε ουσιαστικά στην ελληνική προεδρία της IHRA»

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του δημάρχου Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ, εκφράζσει στους οικείους του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας τονίζει ότι «ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Εβραίος δήμαρχος στην Ελλάδα, συνέβαλε ουσιαστικά στην ελληνική προεδρία της Διεθνoύς Συμμαχίας Μνήμης Ολοκαυτώματος (IHRA) και συνεργάσθηκε άψογα με το υπουργείο Εξωτερικών στη διοργάνωση Συνεδρίου».

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από σήμερα πιο φτωχή»

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από σήμερα πιο φτωχή. Έφυγε από τη ζωή, μετά από μια σύντομη αλλά άνιση μάχη με την επάρατο νόσο, ο συνάδελφός μας Δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ, αναφέρει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Ο θάνατός του αποτελεί μια τεράστια απώλεια, όχι μόνον για τους οικείους του, αλλά και για τον αυτοδιοικητικό θεσμό και την πόλη που αγάπησε, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια κι ευθύνη ως γιατρός, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, ως δημοτικός σύμβουλος αρχικά, αλλά και ως δήμαρχος από το 2019 μέχρι σήμερα.

»Θα λείψει από την αυτοδιοίκηση η υπεύθυνη και μετρημένη φωνή του, ο πράος και συνάμα επίμονος χαρακτήρας του.

»Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους δημότες του».

Σχετικά Άρθρα