Παρασκήνιο: Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Τσίπρα, Στουρνάρα – Πού συμφώνησαν, σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για προστασία της πρώτης κατοικίας

 Παρασκήνιο: Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Τσίπρα, Στουρνάρα – Πού συμφώνησαν, σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για προστασία της πρώτης κατοικίας

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι πρώτοι πάγοι έσπασαν μεταξύ του πρώην Πρωθυπουργού και του Κεντρικού τραπεζίτη ο οποίος επί ΣΥΡΙΖΑ είχε βρεθεί με άλλους δέκα πολιτικούς στο στόχαστρο για το σκάνδαλο της Novartis. Συμφωνία ως προς τις βασικές παραδοχές της οικονομίας και των κινδύνων, απόσταση ως προς τις πολιτικές αντιμετώπισης των καυτών ζητημάτων.

Κοινωνική και έπειτα οικονομική έκρηξη διαβλέπει ο Αλέξης Τσίπρας από πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια.

Ήταν μια συνάντηση που για κάποιους ίσως θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα, όταν εντοπίστηκε έγκαιρα από το ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα το πρόβλημα με τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους και τώρα με τους πλειστηριασμούς.

  • Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον αρχικά εστιάστηκε στην εικόνα της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα να συνοδεύεται από τον κ. Στουρνάρα κατά την άφιξή του στη ΤτΕ, ενώ στα αξιοσημείωτα ήταν και το γεγονός ότι αμέσως μετά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατευθύνθηκε στον πρώην υπουργό οικονομικών και παλιό του γνώριμο Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τίποτα δεν θύμιζε το κλίμα σύγκρουσης του 2018 – 2019 με την προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο της Novartis, τις δέκα κάλπες στην ολομέλεια και το πολεμικό σκηνικό με την τότε αντιπολίτευση και το κραταιό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που τελικά επικράτησε στην εκλογική αναμέτρηση.

«Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων. Γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα» απάντησε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας δείχνοντας ότι εκείνος ήταν ικανοποιημένος από την συνάντηση που κράτησε μάλιστα 3 ώρες.

Παλιοί γνώριμοι

Το ενδιαφέρον της συνάντησης, που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ο κεντρικός τραπεζίτης ανταποκρίθηκε εκ του ρόλου θετικά, είναι το γεγονός ότι και οι δυο πλευρές κατέληξαν σύμφωνα με πληροφορίες σε κοινές παραδοχές ως προς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία.

  • Δεκαπέντε διευθυντές πέρασαν από τη μεγάλη αίθουσα συσκέψεων της Κεντρικής Τράπεζας για να ενημερώσουν το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ που απαρτίζονταν από την Έφη Αχτσιόγλου, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Χαρίτση και οι οποίοι αντιπαρέβαλαν το ολιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος που καλπάζει στα 110δισ. Μάλιστα σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί και νομοθετική πρόταση για την προστασία της α΄ κατοικίας.

Στην ανθρωπογεωγραφία του μεγάλου τραπεζιού πάντως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι βρέθηκα πολλοί γνώριμοι έως και αρκετά οικείοι μεταξύ τους. 

Ο Στουρνάρας συμφοιτητής του Τσακαλώτου, δίπλα του ο τραπεζίτης είχε την πρώην σύζυγο του υπουργού οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην κεφαλή του τραπεζιού καθόταν ένας πρώην Υπουργός του Αλέξη Τσίπρα ο Γιώργος Χουλιαράκης που σήμερα εργάζεται στην ΤτΕ.

Τα μηνύματα

Και μπορεί σύμφωνα με πληροφορίες να υπήρξε μια επί της αρχής συμφωνία ως προς τις παραδοχές για την κατάσταση της οικονομίας η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο επικεφαλής της φυσικά γνώριζαν ότι απέναντί τους είχαν και έναν πολιτικό με τον οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν υπήρξε συμφωνία για την πολιτική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Κορυφαίο ζήτημα φυσικά το ζήτημα των πλειστηριασμών και της Α΄ κατοικίας.

  • Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως φρόντισε να περάσει τα μηνύματά του με διαυγή τρόπο με τον κ. Στουρνάρα σύμφωνα με πληροφορίες να μην κρύβει και εκείνος τον δικό του προβληματισμό για το μείζον ζήτημα της δημοσιονομικής επέκτασης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Όταν επίκειται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, αντιλαμβάνεστε, ότι η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση προδιαγράφοντας μια κοινωνική έκρηξη που θα πολλαπλασιάσει τις αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία με τον κίνδυνο νέων κρίσεων να αναβιώνει όπως ουσιαστικά προειδοποίησε.

Μπορεί στη διαχείριση της προστασίας της πρώτης κατοικίας να μην βγήκε καπνός… ωστόσο το διαφαινόμενο αδιέξοδο κανείς στο τραπέζι δεν προσποιήθηκε ότι δεν υπάρχει ως ένα ενδεχόμενο. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και ως προς το ζήτημα των Τραπεζών και του τρόπου που λειτουργούν σε αυτές τις συνθήκες καλώντας την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει.

  • «Είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών, όταν έχουμε περάσει από τόσες περιπέτειες» είπε για να βάλει φρένο στα σχέδια των τραπεζιτών να αυξήσουν τα εισοδήματά τους όταν συντελείται μια πρωτοφανής σε έκταση κερδοφορία από το μεγαλύτερο άνοιγμα επιτοκίου καταθέσεων και δανεισμού – πάνω από 5% η διαφορά επιτοκίου – στην Ευρώπη και όταν ο πληθωρισμός τρώει ακατάσχετα τα εισοδήματα των ασθενέστερων.

Πού υπήρξε συμφωνία

Εκεί που συμφώνησαν πάντως είναι στο γεγονός ότι υπάρχει μια ανισομετρία ως προς την κατανομή των πόρων που έπεσαν στην ελληνική οικονομία τα χρόνια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

  • Τα 50 δισ. ευρώ που έπεσαν στην οικονομία από το 2020 δεν απευθύνθηκαν στους αδύναμους φαίνεται να παραδέχτηκε και ο κ. Στουρνάρας εντοπίζοντας το πρόβλημα της διανομής του πλούτου σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους και όχι σε νοικοκυριά και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με πληροφορίες εστίασε στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε επίπεδο ΕΕ με τον κ. Στουρνάρα να μεταφέριε την εικόνα που έχει διαμορφώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις δυνατότητες και κατά πόσο αυτές υπάρχουν για περαιτέρω χαλάρωση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη σχέση χρέους – ΑΕΠ για τις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης.

Σχετικά Άρθρα