Ο Μπολσονάρου επιστρέφει στη Βραζιλία για να ηγηθεί της αντιπολίτευσης ενάντια στον Λούλα

 Ο Μπολσονάρου επιστρέφει στη Βραζιλία για να ηγηθεί της αντιπολίτευσης ενάντια στον Λούλα

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, βρίσκεται ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Λόγω των εξελίξεων, αλλά και του πολιτικού κλίματος που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη Βραζιλία, πολλοί παρουσιάζουν ως «αυτοεξορία» την πολύμηνη παραμονή του Μπολσονάρου εκτός των συνόρων.  

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπολσονάρου ηττήθηκε από τον Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, χάνοντας έτσι την προεδρία της χώρας. Πολλοί από τους οπαδούς του, ωστόσο, αντέδρασαν κάνοντας λόγο για εκλογική νοθεία, για παρατυπίες, για «κλεμμένο» αποτέλεσμα.

Κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους στα πρότυπα της επίθεσης που είχαν πραγματοποιήσει οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2020, πολλοί οπαδοί του Μπολσονάρου πολιόρκησαν, στις 8 Ιανουαρίου του 2023, το Προεδρικό Μέγαρο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το κτήριο του Κογκρέσου στην Μπραζίλια, επιδιώκοντας να ακυρώσουν την εκλογή του Λούλα στην προεδρία.

Ο Μπολσονάρου, όταν σημειώθηκαν τα επεισόδια, ήταν ήδη στη Φλόριντα. Ωστόσο, αν και μακριά από τις εστίες της έντασης, κατηγορήθηκε ότι ενθάρρυνε την απόπειρα πραξικοπήματος και, λόγω αυτών των κατηγοριών, κινδυνεύει πια να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης… εάν και όποτε επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Σ’ αυτό το πλαίσιο εξελίξεων, πολλοί υπέθεσαν πως ο Μπολσονάρο θα παραμείνει στις ΗΠΑ για αρκετούς μήνες.

Ο ίδιος, ωστόσο, δήλωσε, μιλώντας στη Wall Street Journal, ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στη Βραζιλία τον Μάρτιο για να ηγηθεί της αντιπολίτευσης και να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες ότι προκάλεσε τις επιθέσεις των διαδηλωτών σε κυβερνητικά κτίρια στις 8 Ιανουαρίου.

O Μπολσονάρου εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στη Βραζιλία. Υπενθυμίζεται ότι έχασε, μεν, από τον Λούλα, αλλά με διαφορά μικρότερη των 2 ποσοστιαίων μονάδων (50,9% για Λούλα, 49,1% για Μπολσονάρο).

Ενδεχόμενη επιστροφή του στη χώρα, ωστόσο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επικίνδυνη κίνηση για τον ίδιο, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ερευνά ήδη τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Μπολσονάρου στις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου.

Η κατάσταση, βεβαίως, κρύβει κινδύνους και για τον ίδιο τον Λούλα. Ενδεχόμενη φυλάκιση του Μπολσονάρου ή απόφαση αποκλεισμού του από την πολιτική θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ κατά του Λούλα.

Ο ίδιος ο Λούλα θα έπρεπε να το γνωρίζει καλά, καθώς είχε φυλακιστεί το 2018 ως εμπλεκόμενος σε υποθέσεις διαφθοράς.  

Σχετικά Άρθρα