Μαξίμου: “Παίζει” με την δήλωση Σκουρλέτη και τον κίνδυνο αστάθειας- Γιατί βλέπει προοπτική αυτοδυναμίας

 Μαξίμου: “Παίζει” με την δήλωση Σκουρλέτη και τον κίνδυνο αστάθειας- Γιατί βλέπει προοπτική αυτοδυναμίας

Κυρίαρχη αίσθηση στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία είναι ότι η πρώτη κάλπη των εθνικών εκλογών έχει κλειδώσει για την Κυριακή των Βαίων, στις 9 Απριλίου και η δεύτερη κάλπη υπολογίζεται στις 14 ή 21 Μαίου.

Αυτό σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ανακοινώσει την προκήρυξη των εκλογών ως τις 10 Μαρτίου, εφόσον έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές του επόμενου μήνα και έχει ολοκληρωθεί ο μεγάλος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, στις 4 Μαρτίου.

Από την Πειραιώς εστιάζουν ιδιαίτερα στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση και το γεγονός – αυτό πέρα από τις ξεκάθαρες δηλώσεις του πρωθυπουργού για την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης – φαίνεται και στην πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με τον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες περί κυβέρνησης ηττημένων.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις πρώτες εκλογές, η ΝΔ απαντά ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ, «ούτε πρόγραμμα έχει, ούτε πρόταση διακυβέρνησης» και ότι «υπάρχει κάτι με το οποίο όλοι συμφωνούν στην Κουμουνδούρου: η σταθερή ανάγκη τους για την καρέκλα».

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την χθεσινή του συνέντευξης λέγοντας πως δεν πιστεύει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει «κυβέρνηση ηττημένων» και τόνισε ότι “δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο. Πολύ δύσκολο αριθμητικά, όχι αδύνατο. ‘Αρα, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό ως ενδεχόμενο υπάρχει, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς μαθηματικά να το αποκλείσει”.

Μίλησε επίσης για την κρισιμότητα της δεύτερης κάλπης λέγοντας πως “δεν πίστευα ποτέ στην απλή αναλογική. Δεν την ήθελα, θεωρώ ότι είναι προβληματική για τον τόπο και κατά συνέπεια θεωρώ ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες θα προκύψουν από τη δεύτερη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής».

Επανέλαβε, δε, ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη και πως δεν είναι αυτή τη στιγμή διατεθειμένος να συζητήσει οποιοδήποτε άλλο σενάριο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο αυτοδυναμίας κατά την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση λέγοντας πως ο στόχος αυτός είναι εφικτός και πως “χρειάζεται πολλή δουλειά και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες ότι πρέπει να μας εμπιστευτούν ακόμα μία φορά. Καμία εκλογή δεν είναι απλή υπόθεση”. 

Στη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν ιδιαίτερα στην πρώτη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και εξετάζουν τρείς παράγοντες, το ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ, η διαφορά από το δεύτερο κόμμα και πόσα μικρά κόμματα έχουν πιθανότητες να μπούνε στην Βουλή, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Και οι τρείς παράγοντες θα καθορίσουν την προοπτική αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.

Σχετικά Άρθρα