Χανιά: Στη Σούδα το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκολ”

 Χανιά: Στη Σούδα το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκολ”

Στη Νατοϊκή προβλήτα Κ14 στη Σούδα κατέπλευσε το πρωί της Παρασκευής, η ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ».

To αεροπλανοφόρο με τον κωδικό αριθμό R 91, προσέγγισε στο Μαράθι με την βοήθεια τεσσάρων ρυμουλκών που το οδήγησαν με ασφάλεια στην προβλήτα. Το πλοίο θα παραμένει για 5 ημέρες στα Χανιά στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην επιχείρηση, « Antares».Ξενάγηκολ»

Το ΑΠΕ -ΜΠΕ βρέθηκε στο «Σαρλ Ντε Γκολ», στο πλαίσιο ξενάγησης που πραγματοποίησαν αξιωματούχοι του πλοίου. Στη γέφυρα διακυβέρνησης του πλοίου στο 9ο επίπεδο του αεροπλανοφόρου υπάρχει σε μόνιμη βάση 8μελες πλήρωμα. Από αυτό το σημείο υπάρχει ορατότητα για όλες τις δραστηριότητες στα εξωτερικά καταστρώματα και σε άλλους χώρους.

charles_de_gaulle2-.jpg

Στη γέφυρα υπάρχουν όλα τα σύγχρονα μέσα ναυσιπλοϊας, ενώ ο θάλαμος επιχειρήσεων του πλοίου βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο.

Στο διάδρομο απογείωσης και προσγείωσης των πτητικών μέσων του πλοίου υπάρχουν 12 rafale καθώς και ένα ελικόπτερο, στο οποίο γίνονται οι εργασίες ανεφοδιασμού. Τέλος, στον κλειστό χώρο προετοιμασίας και επισκευής των πτητικών μέσων, τεχνικοί του πλοίου πραγματοποιούν εργασίες.

22.jpg

Οι προδιαγραφές του «Σαρλ Ντε Γκολ»

Το «Σαρλ Ντε Γκολ» κινείται με ταχύτητα 27 κόμβων δυνατότητα που του δίνουν δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες. Το μήκος του είναι 261,5 μ. και το μήκος που καταλαμβάνει ο διάδρομος απογείωσης και προσέγγισης αεροσκαφών είναι 261 μήκος και πλάτος 64 μέτρα.

Το ύψος του είναι 75 μέτρα. Ο διάδρομος και η περιοχή εκτόξευσης είναι εξοπλισμένα με καταπέλτη σύστημα ασφαλείας προσγείωσης, με δυνατότητα να εξυπηρετήσει 100 αποστολές την ημέρα ενώ το εκτόπισμα του πλοίου είναι 42.500 τόνων.

Το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου είναι 1.350 άτομα και στον αριθμό αυτό προστίθενται ανάλογα με τις από αέρος επιχειρησιακές του ανάγκες, 2.550 άτομα, καθώς και 800 πεζοναύτες. Κατά την παρουσία του πλοίου στα Χανιά έχουν προγραμματιστεί έξοδοι κατά ομάδες μελών του πληρώματος σε σημεία της πόλης και της Περιφερειακής Ενότητας.

25.jpg

Το «Σαρλ Ντε Γκολ», διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα αντιμέτρων και ραντάρ μεγάλου βεληνεκούς. Μπορεί να φιλοξενήσει στόλο αεροσκαφών «Rafale», 12 από τα οποία βρισκόταν κατά την ξενάγηση στο χώρο καταστρώματος και διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωση . Το πλοίο διαθέτει συστήματα που του παρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέχρι και 2.000 στόχους. Είναι εφοδιασμένο με το σύστημα πυραύλων επιφανείας- αέρος «Aster 15», εκτοξευτές πυραύλων, «Sylver» και δύο συστήματα πυραύλων «Mistral». Το πλοίο διαθέτει νοσοκομείο, γυμναστήριο και πολλούς βοηθητικούς χώρους.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο είχε καταπλεύσει ξανά στη Σούδα τον Μάρτιο του 2022.