Βρετανικό Μουσείο: Συνεργαζόμαστε για “win – win” συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Να εκτίθενται σε Λονδίνο και Αθήνα

 Βρετανικό Μουσείο: Συνεργαζόμαστε  για “win – win” συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Να εκτίθενται σε Λονδίνο και Αθήνα

Στο ενδεχόμενο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Μιλώντας στο BBC, o Τζορτζ Όσμπορν ανέφερε ότι Βρετανία και Ελλάδα συνεργάζονται για μία συμφωνία «win – win» αναφορικά με τα ιστορικά αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιος θα μπορεί να δει τα Γλυπτά τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορεί να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο.

«Είναι πολύ δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα αλλά νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά, όπου αυτά τα γλυπτά, τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θα μπορούσαν να τα δουν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα και αυτό θα είναι ένα κέρδος για την Ελλάδα και για εμάς», είπε ο Όσμπορν.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμό, αποκρίθηκε: «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, για μια νέα ρύθμιση και αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, ενώ ομοίως, δεν μπορούν να μας επιβάλλουν πράγματα που θα θεωρούσαμε αδύνατα».

Πάντως, ο ίδιος απέκλεισε το σενάριο τα Γλυπτά να επιστρέψουν οριστικά στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι θα χρειαζόταν αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας.

«Αν θέλαμε να στείλουμε όλα τα Ελγίνεια Μάρμαρα πίσω, τότε αυτό θα απαιτούσε μια νομοθετική πράξη και αυτό θα ήταν πέρα από τις αρμοδιότητές μου. Αυτό που μπορεί να κάνει το μουσείο είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα σχέση με την Ελλάδα».

Σχετικά Άρθρα