Στόλτενμπεργκ σε Τουρκία: “Είναι καιρός να εγκρίνετε την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ”

 Στόλτενμπεργκ σε Τουρκία: “Είναι καιρός να εγκρίνετε την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ”

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (16/2), κατά την οποία ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι “ο κ. Στόλτενμπεργκ θα επισκεφθεί τις σεισμογενείς ζώνες μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν”.

Στην περιοχή των σεισμών ο κ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί, επίσης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και θα επιθεωρήσουν την προετοιμασία καταυλισμών που διατέθηκαν από το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πέρα από τον καταστροφικό σεισμό, συζήτησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά και πρόσθεσε πως “εκφράσαμε τις προσδοκίες μας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη για να γίνει ισχυρότερο το ΝΑΤΟ”.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε το συλλυπητήριο μήνυμα του μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, την πιο “θανατηφόρα καταστροφή στο έδαφος του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του”, όπως είπε.

“Το ΝΑΤΟ είναι με την Τουρκία όποτε το χρειάζεστε” τόνισε. “Ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν σταλεί στην Τουρκία από διάφορες χώρες. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν. Είναι καιρός αυτοί οι σύμμαχοι να υποστηρίξουν σθεναρά την Τουρκία” σημείωσε

Ο κ. Στόλτενμπεργκ έθιξε, στη συνέχεια, το θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: “Νομίζω ότι είναι καιρός να επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι είναι καιρός να εγκριθούν οι αιτήσεις και των δύο χωρών”, είπε.

“Και οι δύο χώρες έχουν κάνει εξαιρετικά σημαντικά βήματα από την τριμερή συμφωνία: ήραν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων, έκαναν περισσότερα βήματα για τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας. Η Σουηδία αλλάζει το σύνταγμά της. Υπό αυτή την έννοια, πραγματικά πιστεύω ότι ήρθε η ώρα” ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέτεινε ότι η Τουρκία “δεν είδε τα συγκεκριμένα βήματα που θα ήθελε και αναφέρθηκε στην δήλωση του Ερντογάν ότι θα μπορούσαν οι δυο χώρες να αξιολογηθούν χωριστά.

“Ο νόμος στη Σουηδία έχει αλλάξει, αλλά οι δραστηριότητες του PKK συνεχίζονται με τον ίδιο τρόπο. Όπως δεν επιτρέπουν την προπαγάνδα του ISIS πρέπει επίσης να αποτρέψουν το PKK. Ο αντισημιτισμός είναι επίσης έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και η ισλαμοφοβία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να λάβουμε μέτρα σύμφωνα με έναν γενικό κανόνα, όχι σύμφωνα με τα πρότυπα κάθε χώρας”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ τη Δευτέρα (20/2).

“Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα έρθει στην περιοχή την Κυριακή, μετά θα μεταβεί στην Άγκυρα, θα έχουμε τις συναντήσεις μας τη Δευτέρα το πρωί. Θα συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Σχετικά Άρθρα