Οι ΗΠΑ στήνουν ελληνοτουρκική γέφυρα διαλόγου μετά τους σεισμούς και τις εκλογές- Το ταξίδι Μπλίνκεν και οι “παράλληλες” συναντήσεις με Μητσοτάκη και Τσίπρα

 Οι ΗΠΑ στήνουν ελληνοτουρκική γέφυρα διαλόγου μετά τους σεισμούς και τις εκλογές- Το ταξίδι Μπλίνκεν και οι “παράλληλες” συναντήσεις με Μητσοτάκη και Τσίπρα

Επιβεβαιώνεται κι επίσημα, όπως αρχκώς μετάδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου, ύστερα από το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Την Ελλάδα θα επισκεφθεί επίσης ο Μπλίνκεν, μέσα στον Φεβρουάριο, στο πλαίσιο μιας σημαντικής περιοδείας που θα περιλαμβάνει και τη Γερμανία. Πρόκειται για μια επίσκεψη που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προγραμμάτιζε καιρό τώρα. Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα θα γίνει στις 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Στην Αθήνα, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν – μεταξύ άλλων – για την αμυντική συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια.

Πηγή από το Αμερικανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το ταξίδι είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς πρόκειται για σειρά επαφών που θα φέρουν στο προσκήνιο όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, το “fair play” του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα και τον προεκλογικό χρόνο της επίσκεψης, καθώς στο επίσημο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνεται και συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν πρόκειται για συνηθισμένη κίνηση και πρακτική ως προς τις επισκέψεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και αποτελεί έμμεση αλλά σαφή αναγνώριση του ρόλου του κ. Τσίπρα στην έναρξη της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας που άρχισε επί των ημερών της κυβέρνησής του και μετά το ταξίδι στην Ουάσιγκτον επί προεδρίας Τραμπ. Η αμερικανική διπλωματία εκτιμά τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο υπάρχει και σαφές στίγμα ως προς τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν σε προεκλογικό χρόνο στην Ελλάδα, αν και δεν κάνει το ίδιο με συναντήσεις με την αντιπολίτευση στην Τουρκία.

Υπάρχει, όμως, πιθανότατα και μία επιπλέον παράμετρος. Η Ουάσιγκτον, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, εκτιμά πως οι σεισμοί στην Τουρκία και η γέφυρα φιλίας που δημιουργήθηκε από την εντυπωσιακή έκφραση αλληλεγγύης της Ελλάδας προς τον τουρκικό λαό (μαζί με τα εξαιρετικά θετικά σχόλια των τουρκικών ΜΜΕ και το “ευχαριστώ” της τουρκικής κυβέρνησης) ανοίγουν πιθανώς τον δρόμο για “ήρεμα νερά” και πιθανώς επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου -αρχικώς με επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και συμφωνίες σε θέματα χαμηλής πολιτικής- αμέσως μετά τις παράλληλες εκλογές στις δύο χώρες.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να αναλάβουν σχετική πρωτοβουλία σε μία προσπάθεια να κλείσουν το μέτωπο που άνοιξε η τουρκική επιθετικότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η “διπλωματία των σεισμών” μπορεί να διαδραματίσει ρόλο. Γι αυτό και η συνάντηση Μπλίνκεν-Τσίπρα έχει διπλό στόχο: να συνομιλήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, και από την άλλη να εξασφαλίσει πλαίσιο συναίνεσης προς την ίδια κατεύθυνση εάν επόμενος πρωθυπουργός είναι πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η γερμανική διαμεσολάβηση και η πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Και μία επιπλέον παράμετρος: τα ελληνοτουρκικά θα τεθούν και στο πλαίσιο της επίεκσεψης στο Βερολίνο, πρώτος σταθμός του ταξιδιού του Άντονι Μπλίνκεν, κι αυτό διότι η γερμανική πλευρά έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο χωρών, με τις συναντήσεις Σουρανή-Καλίν, παλαιότερα, και Μπούρα-Καλίν, τον τελευταίο καιρό. Αυτή η διαμεσολάβηση είναι σε απόλυτη συνεννόηση με το Στέϊτ Ντιπάρτμεν και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση (προς επίρρωση του καλού κλίματος) μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών (για την ενίσχυση του τουρκικού λαού μετά τους σεισμούς) που οργανώνει για τον Μάρτιο η σουηδική προεδρία σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η επίσημη ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken θα ταξιδέψει στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα στις 16-22 Φεβρουαρίου 2023. Στις 16 Φεβρουαρίου θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όπου θα συμμετάσχει σε μια σειρά διμερών και πολυμερών συναντήσεις για να συζητηθεί η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία, η βοήθεια προς την Τουρκία και τον συριακό λαό και τη δέσμευσή μας για διατλαντική ασφάλεια και μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες.

Ο υπουργός Blinken θα επισκεφθεί την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία στις 19 Φεβρουαρίου για να δει από κοντά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές να ανταποκριθούν στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της εταιρικής μας σχέσης με την Τουρκία. ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Ο Γραμματέας Blinken θα ευχαριστήσει επίσης την κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διασυνοριακή βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της Συρίας.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Blinken θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια και τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν την αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή μας δέσμευση για υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο υπουργός Blinken θα ξεκινήσει τον τέταρτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στις 21 Φεβρουαρίου.

Σχετικά Άρθρα