Πολιτική κρίση στη Γαλλία για τις συντάξεις: Πρόταση μομφής από Λεπέν, νέες κινητοποιήσεις

 Πολιτική κρίση στη Γαλλία για τις συντάξεις: Πρόταση μομφής από Λεπέν, νέες κινητοποιήσεις

Συνεχίζει να «βράζει» η Γαλλία, λόγω της πολιτικής κρίσης που πυροδότησε το συνταξιοδοτικό σύστημα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Οι πολίτες ξεσπούν, με χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας για το μέτρο της κυβέρνησης, που θέλει το νέο όριο της συνταξιοδότησης στα 64 έτη και όχι στα 62.

Τα συνδικάτα κάλεσαν αύριο Πέμπτη (16/2) τους εργαζόμενους – για πέμπτη φορά στο διάστημα ενός μήνα – σε νέες κινητοποιήσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν είχε μέχρι τώρα μιλήσει μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις δημόσια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση στη Βουλή.

Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτίμησε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο από τη Δεξιά όσο και από την Αριστερά, «δεν έχουν πλέον πυξίδα και είναι εντελώς χαμένα».

«Θεωρούν ως συνήθως, ότι οι Γάλλοι είναι μόνο το σκηνικό για τη δράση τους, γιατί δεν βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επέκρινε δε την Αριστερά, γιατί όπως είπε «μας ζητά εδώ και εβδομάδες να κάνουμε περισσότερα για την ανεργία μεταξύ των ηλικιωμένων, αλλά επικροτεί το να στέκεται με το RN (η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν), όταν προσπαθεί να αφαιρέσει ένα μέτρο που έχει σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό», σημειώνει η Le Monde.

Γαλλια, συνταξεις, συνταξιοδοτικο, διαδηλωσεις, διαδηλωσεις Γαλλια, Μακρον, εμανουελ Μακρον, Μαριν Λεπεν, Λεπεν, προταση μομφης

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η γαλλική κυβέρνηση υπέστη την Τρίτη (14/2) σοβαρή ήττα στην Εθνοσυνέλευση, όπου 256 βουλευτές από τα κόμματα τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς απέρριψαν – διαθέτοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία – άρθρο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού που αφορούσε την υποχρέωση των μεγάλων εταιριών να έχουν συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό εργαζόμενων σε ηλικία άνω των 55 ετών.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις βεβαιώνουν ότι πάνω από το 60% των Γάλλων τάσσεται κατά της προτεινόμενης από την κυβέρνηση αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος και υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Πρόταση μομφής καταθέτει η Λεπέν

Για να μπορέσουν αυτοί οι ίδιοι βουλευτές που αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, «να εκφράσουν την απόρριψή τους σε αυτό το κείμενο», η Μαρίν Λεπέν κατέθεσε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση με το κόμμα της «Εθνικό Ράλι» (RN).

Ενώ οι συζητήσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (17/2), «είναι σαφές ότι δεν θα είναι δυνατή η ψηφοφορία για το άρθρο 7» – που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης – και ακόμη λιγότερο για ολόκληρο το νομοσχέδιο », εξήγησε η ακροδεξιά ηγέτης στο κείμενο της πρότασής της.

Το τελευταίο θα πρέπει να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία εντός 48 ωρών από την κατάθεσή του – δηλαδή την Παρασκευή, στις 5.55 μ.μ. – και τρεις εργάσιμες ημέρες αργότερα, δηλαδή την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

«Οι συζητήσεις έδειξαν ότι στην πραγματικότητα το κύριο μέτρο του κειμένου ήταν η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη και ότι τα υπόλοιπα μέτρα ήταν τεχνάσματα, που σε καμία περίπτωση που δεν μπορούσαν να αντισταθμίσουν τη βαρβαρότητα, την αδικία και τον αντικοινωνικό χαρακτήρα αυτής της μεταρρύθμισης», υπογράμμισε η Λεπέν στο κείμενό της.

«Θα ήταν επομένως αντιδημοκρατικό εάν οι εκπρόσωποι του έθνους δεν μπορούσαν να εκφραστούν για αυτή τη μεταρρύθμιση» τόνισε η ίδια.

Σχετικά Άρθρα