Μπαράζ φημών κατά Ανδρουλάκη- Ποιοί διαδίδουν σενάρια κατασκοπείας και άρσης της ασυλίας του;- Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

 Μπαράζ φημών κατά Ανδρουλάκη- Ποιοί διαδίδουν σενάρια κατασκοπείας και άρσης της ασυλίας του;- Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

Ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης προετοίμαζε την σημερινή ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για το σκάνδαλο των υποκλοπών (κατόπιν αιτήματος των Ευρωσοσιαλιστών και την συνδρομή της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ), μπαράζ φημών και παραπολιτικών δημοσιευμάτων (από μέσα ενημέρωσης του Γιάννη Κουρτάκη αλλά και την Εστία του Γιάννη Φιλιππάκη) έρχονται να συνδέσουν την παρακολούθησή του με έρευνα των Βρυξελλών για σχέσεις του με την Ρωσία και την Κίνα (!) και επικείμενη άρση της ασυλίας του.

Η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε δυναμικά, κάνοντας λόγο για πόλεμο λάσπης, ο ίδιος δε ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να απαντήσει από το βήμα του ΕΚ. Όλα δείχνουν, όμως, πως ο πιθανός ρυθμιστικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές βάζουν τον πρόεδρο του κόμματος στο στόχαστρο “παρακέντρων”, σε μια προσπάθεια πιθανού εκφοβισμού του (;). Και αποτελούν μία ακόμα ένδειξη πως οδεύουμε σε μία άγρια και απρόβλεπτη προεκλογική αντιπαράθεση.

Επιβεβαίωση της “πληροφορίας” από τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει προσώρας, ούτε, ωστόσο, και διάψευση.

Ωστόσο, είναι σαφές πως ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί ανοιχτά το Μέγαρο Μαξίμου ότι βρίσκεται πίσω από περίεργα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι επίκειται άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, λόγω ύποπτων σχέσεων με ξένη χώρα (Ρωσία ή/και Κίνα).

Τα δημοσιεύματα ξεκίνησαν με την εφημερίδα Εστία, που δημοσίευσε πρωτοσέλιδο κείμενο με τίτλο: “Ἐκκαθάρισις ἐν λειτουργίᾳ στό ΠΑΣΟΚ” και αναφορές ότι “κυβερνητικά στελέχη διαδίδουν ὅτι ἐπίκειται νέο πλῆγμα γιά κορυφαῖο παράγοντα τοῦ ΠΑΣΟΚ, προερχόμενο ἀπό τίς δικαστικές ἀρχές τοῦ Βελγίου“. Ακολούθησε δημοσίευμα της Απογευματινής με το ερώτημα αν έχει ο ίδιος ο Ανδρουλάκης ζητήσει “να μην αρθεί η ασυλία του και για ποιο λόγο”, και το τρίτο χτύπημα ήρθε από τη στήλη Big Mouth- που εκφράζει τον εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη- που έκανε λόγο για βόμβα που θα σκάσει για πολιτικό αρχηγό για σχέσεις με Ρώσους και Κινέζους.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για “ψεκασμένες και επικίνδυνες διαρροές βουτηγμένες στη λάσπη”, τονίζοντας ότι “τις τελευταίες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου και οι επικοινωνιακοί του βραχίονες πήραν τη σκυτάλη από την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου και τον Παύλο Πολάκη”. Για ακόμα μία φορά, βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει τον “διμέτωπο”, αν και είναι σαφές πως η αναφορά της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ουδεμία σχέση έχει με την επίθεση με υπονοούμενα που δέχεται από μέσα προσκείμενα στην κυβέρνηση.

Όπως λένε, ο πρόεδρος του κόμματος ετοιμάζει σκληρή απάντηση σήμερα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση για τις υποκλοπές που θα διεξαχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με θέμα: “Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης”. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για ένα “μανιφέστο” υπέρ της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεσμών που επλήγησαν από το σκάνδαλο των υποκλοπών και την επιχείρηση συγκάλυψής του από την κυβέρνηση.

Τι απαντούν για την “ασυλία”

Εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει με τις ψευδείς πληροφορίες περί της ασυλίας του Ν. Ανδρουλάκη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν ότι στις 21 Νοεμβρίου του 2022, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων , που παραχώρησαν ο κ. Ανδρουλάκης, οι δικηγόροι του και ο ομότιμος καθηγητής συνταγματικού δικαίου Ν. Αλιβιζάτος ανακοινώθηκαν δυο νομικές ενέργειες:

1. Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

2. Η αίτηση προς την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου JURI προκειμένου να αποφανθεί αν η επισύνδεση της ΕΥΠ το 2021 ήταν σύμφωνη και συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς ασυλίας των ευρωβουλευτών.

Η απόφαση της επιτροπής JURI αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες και ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να υπάρχει επίσημη γνωμοδότηση από ευρωπαϊκό όργανο που θα χαρακτηρίζει παράνομη την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Επομένως, λένε οι ίδιες πηγές, ο Ν. Ανδρουλάκης δεν ζήτησε καμία άρση της ασυλίας του, απλά ζήτησε να εξεταστεί νομικά αν οι υποκλοπές σε βάρος του από την ΕΥΠ παραβίασαν την ασυλία του.

Το πρώτο δημοσίευμα

Αίσθηση έχει προκαλέσει ένα δημοσίευμα σε σάιτ του ομίλου “Παραπολιτικά”, με εκδότη τον Γιάννη Κουρτάκη, σχετικά με σκάνδαλο που αναμένεται να ξεσπάσει και στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται πολιτικός αρχηγός.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη στήλη Big Mouth του powergame.gr, “προκύπτει η άμεση εμπλοκή πολιτικού αρχηγού, ο οποίος φέρεται να έχει ταξιδέψει αρκετές φορές σε Πεκίνο και Μόσχα”, ενώ υπονοεί ότι η έρευνα “που διεξάγεται εδώ και έξι μήνες” προέκυψε μέσω υποκλοπών…

Συγκεκριμένα, στη στήλη αναφέρονται τα εξής: “Μια τεράστια υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται πολιτικός αρχηγός (ναι, πολύ καλά διαβάσατε), αναμένεται να “σκάσει” κατά το αμέσως προσεχές διάστημα. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο το οποίο αποκαλύφθηκε έπειτα από μεγάλη έρευνα που διενεργείται εδώ και έξι μήνες, με στόχο να εντοπιστούν διασυνδέσεις Ευρωπαίων πολιτικών με ρωσικά και κινεζικά “συστήματα”. Από το ξετύλιγμα του σχετικού κουβαριού προκύπτει η άμεση εμπλοκή πολιτικού αρχηγού, ο οποίος φέρεται να έχει ταξιδέψει αρκετές φορές σε Πεκίνο και Μόσχα, πρωταγωνιστώντας στη συγκρότηση ενός περίεργου “συστήματος”. Από τα όσα φτάνουν στ’ αυτιά μου, οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες για την αποκάλυψη της δράσης του πολιτικού αρχηγού”.

Ανταπάντηση με νέες φήμες

Πάντως τα δημοσιεύματα επανήλθαν και σήμερα Τετάρτη, με τη στήλη Big Mouth του powergame.gr, του ομίλου ΜΜΕ του Γιάννη Κουρτάκη, να επιμένει ότι ο Ν. Ανδρουλάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις.

Όπως αναφέρει το νέο δημοσίευμα, “ομολογώ πως δεν ήξερα πως ο πρόεδρος Ανδρουλάκης έχει καταθέσει αίτημα από τον περασμένο Νοέμβριο για προστασία της ασυλίας του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή- όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες- το θέμα της νόμιμης από την ΕΥΠ παρακολούθησής του. Εν τω μεταξύ, εκείνο που δεν καταλαβαίνω και ελπίζω να μας διαφωτίσει και ο ίδιος σήμερα που θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι για ποιο λόγο φέρεται να ζήτησε να μην αρθεί η ασυλία του από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν στην Ελλάδα διαμήνυε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν έχει να κρύψει απολύτως τίποτα και κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία πως τον παγίδευσε για να ελέγξει τάχα μου τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Κάπου δεν κολλάει το ένα με το άλλο και γι΄ αυτό θα πρέπει να δώσει καθαρές εξηγήσεις, καθώς όταν ένας ευρωβουλευτής υποβάλλει αίτημα για μη άρση της ασυλίας του σημαίνει πως κάποιος άλλος θα βρεθεί να παρουσιάσει το σκεπτικό της ορθότητας ή όχι του αιτήματος, μέσα από σχετική έκθεση ενώπιον του Κοινοβουλίου. Μου λένε πως με το θέμα της προστασίας της ασυλίας του Ανδρουλάκη ασχολείται ένας ευρωβουλευτής από το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Ένα είναι βέβαιο, μέχρι το τέλος της εβδομάδος θα έχουμε εικόνα γύρω από αυτή τη σύγχυση που έχει προκληθεί, εκτός αν ο Νίκος Ανδρουλάκης διευκρινίσει με απόλυτο τρόπο τα πράγματα εντός της ημέρας.

! Επί τη ευκαιρία της ενόχλησης Ανδρουλάκη, έμαθα ότι η OLAF ερευνά ένα ακόμη κρούσμα, αλά Σπυράκη, Έλληνα ευρωβουλευτή, ο οποίος όπως έχει καταγγελθεί έπαιρνε 4.000 ευρώ, από τον μισθό που δικαιούνταν ο μετακλητός υπάλληλός του”.

Το δημοσίευμα της Εστίας

Σχετικά Άρθρα