Ηχηρό μήνυμα κλιμάκωσης καλλιτεχνών και ανθρώπων του Πολιτισμού πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

 Ηχηρό μήνυμα κλιμάκωσης καλλιτεχνών και ανθρώπων του Πολιτισμού πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού και οι καλλιτέχνες έδωσαν δυναμικό «παρών» πραγματοποιώντας ακόμη μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη, διατρανώνοντας παράλληλα την αντίθεσή τους στην υποβάθμιση των πτυχίων. Πλήθος κόσμου πραγματοποίησε μετά τις 17:00 δυναμική πορεία από την κατάληψη του κτιρίου Τσίλλερ στην κατάληψη του ΡΕΞ.

Η κλιμάκωση των αντιδράσεων μπροστά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να μην αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εξισώνονται τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με αυτά των απολυτηρίων λυκείου, έρχεται λίγο πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό η οποία αναμένεται σήμερα Τετάρτη.

«Αισιόδοξοι αλλά ταυτόχρονα συγκρατημένοι» και με σαφείς κόκκινες γραμμές πάνε οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνών στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την ίδια ώρα τα σωματεία τους (ΣΕΗ, ΠΟΘΑ κ.ά.) καλούν σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στον χώρο του Ωδείου Αθηνών. Ωστόσο, όπως φαίνεται, είναι αρκετοί αυτοί που δεν κλήθηκαν στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αφού, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΠΟΘΑ, «προσδοκούμε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί σε σημαντικές ειδικότητες και κλάδους που επηρεάζονται άμεσα από το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, όπως οι σκηνοθέτες, οι κινηματογραφιστές, οι μουσικοί της Βόρειας Ελλάδας, οι τραγουδιστές, οι καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων, η Ομοσπονδία Καλλιτεχνών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε επιβεβλημένο», σημειώνουν, «στη συνάντηση να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιπροσώπευση των θεσμικών φορέων των εργαζομένων στον σύγχρονο Πολιτισμό».

Παραμένουν σταθεροί στα αιτήματά τους για την απόσυρση από το Π.Δ. όλων των ρυθμίσεων που αφορούν τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον Πολιτισμό, την υπαγωγή όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στον Πολιτισμό στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.) και την ίδρυση δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

  • Δίπλα στον αγώνα των σπουδαστών βρίσκεται το σύνολο του κόσμου του Πολιτισμού. Ενδεικτικό της μεγάλης συμμετοχής στις κινητοποιήσεις είναι και το γεγονός ότι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στο Θέατρο Βεάκη συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου. Περισσότερα από 450 άτομα έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση που υποβαθμίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Οι ηθοποιοί στέλνοντας μήνυμα νίκης, μετά τη Γενική Συνέλευση από την οποία αποφασίστηκε το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, τονίζουν προς την κυβέρνηση ότι «νίκη είναι ότι ο πρωθυπουργός μετά από αίτημά μας την Παρασκευή που καταθέσαμε με την Ομοσπονδία και τα λοιπά σωματεία, δέχεται κακήν κακώς να συναντήσει την Τετάρτη, εμάς που θέλει να παρουσιάζει ως “ΣΥΡΙΖΑ” ή “παραπληροφορημένους”».

Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» το οποίο «αδειάζει» τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή»:

«Προβληματισμός υπάρχει σε κυβερνητικούς κύκλους για τους χειρισμούς του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, καθώς η ρήξη με τους καλλιτέχνες μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την κυβέρνηση. Εξ ου και πήρε το θέμα πάνω του ο πρωθυπουργός με τη σύσκεψη που συγκαλεί αύριο. Οι αστερίσκοι, πάντως, στους χειρισμούς του υφυπουργού δεν έχουν να κάνουν με την κατεύθυνση, όσο με την «πολιτικότητα» που φαίνεται να λείπει».

  • Λαμβάνοντας το νήμα των ηχηρών αντιδράσεων το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πέτρος Βάης, αποδέχθηκε τη χθεσινή παραίτηση των καθηγητών της Δραματικής σχολής, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω απόφαση ως «αγωνιστική πράξη».

«Εκτιμούμε τη στάση των καθηγητών της Σχολής μας που αποφάσισαν να μπουν στον αγώνα δίπλα στους μαθητές τους και μαζί με όλους τους καλλιτέχνες. Αποδεχόμαστε την παραίτηση των καθηγητών ως πράξη αγωνιστική. Ως ΔΗΠΕΘΕ στηρίζουμε τη Δραματική Σχολή και καλούμε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα για να ολοκληρωθεί αυτή η ακαδημαϊκή χρονιά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βάης.

Σημειώνεται ότι πολλές καλλιτεχνικές σχολές της χώρας βρίσκονται υπό κατάληψη ενώ, σε άλλες, σπουδαστές και καθηγητές πραγματοποιούν αποχή από τα μαθήματα. Tην προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί και οι παραιτήσεις των καθηγητών των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, μετά και την απόφαση των σπουδαστών να προχωρήσουν σε κατάληψη με στόχο τη δημιουργία κέντρων αγώνα για την κατάκτηση των αιτημάτων των καλλιτεχνών.

Αθρόα συμμετοχή στη γενική συνέλευση του ΣΕΗ

Περισσότεροι από 650 ηθοποιοί, αριθμός ρεκόρ, συμμετείχαν στη γενική συνέλευση του ΣΕΗ το βράδυ της Δευτέρας στο Θέατρο «Βεάκη», γεγονός που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πόσο φλέγον ζήτημα είναι για τον κλάδο η καλλιτεχνική εκπαίδευση. Καταχειροκρότησαν, μάλιστα, την απόφαση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας από το βήμα της συνέλευσής τους. Χαρακτηρίζοντας «κομβικής σημασίας» τη σημερινή ημέρα, θεωρούν «νίκη» ότι «ο πρωθυπουργός, μετά από αίτημά μας την Παρασκευή που καταθέσαμε με την ομοσπονδία και τα λοιπά σωματεία, δέχεται κακήν κακώς να συναντήσει την Τετάρτη εμάς που θέλει να παρουσιάζει ως “ΣΥΡΙΖΑ” ή “παραπληροφορημένους”».

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναστέλλουν την αγωνιστική τους ορμή και, εκτός από το κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση έξω από το Ωδείο Αθηνών και το απόγευμα έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, για αύριο το μεσημέρι σχεδιάζουν πάρτι Τσικνοπέμπτης με παραδοσιακές ορχήστρες έξω από το Rex. Στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την Παρασκευή, ημέρα που η ΠΟΘΑ και δεκάδες σωματεία θα προσφύγουν στο ΣτΕ για την ακύρωση των επίμαχων διατάξεων του Π.Δ., θα προκηρύξουν πανκαλλιτεχνική 24ωρη απεργία και πορεία στις 10 π.μ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Σύνταγμα, ενώ το Σάββατο θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση και συναυλία στο Σύνταγμα. Σε κάθε περίπτωση, οι ηθοποιοί την Κυριακή θα έχουν την πρώτη επίσημη συνάντηση με τους παραγωγούς του ελεύθερου θεάτρου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι ματαίωσαν το ΚΑΣ

Έχοντας καλύψει την είσοδο του υπουργείου Πολιτισμού με ένα μαύρο πανό, οι αρχαιολόγοι στη δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας τους, με τη συμμετοχή του Ενιαίου Συλλόγου εργαζομένων ΥΠΠΟ-ΥΠΠΟΑ, κατάφεραν τελικά με τη χθεσινή τους συγκέντρωση να ματαιώσουν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Ωστόσο, καταγγέλλουν την παρουσία αστυνομίας που είχε περικυκλώσει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όταν η πορεία τους κατέληξε εκεί. «Η εικόνα του κεντρικού δημόσιου μουσείου της χώρας με αστυνομικούς στο περιστύλιο και τα ΜΑΤ στον κήπο είναι η θλιβερή εικόνα από το μέλλον που ετοιμάζει για τα μουσεία ο κατάπτυστος νόμος του ΥΠΠΟΑ» σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις του, εκτός από την απογευματινή συγκέντρωση έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και μπροστά από το Ακροπόλ, σήμερα οργανώνει επίσης συγκέντρωση έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ συμμετέχει και στο συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών.

Όχι στην παραποίηση των θέσεών μας

Στο μεταξύ, με κοινή ανακοίνωσή τους οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης και Μ. Ζορμπά, απαντώντας στην επιχείρηση παραποίησης των θέσεών τους από τη Λ. Μενδώνη προχθές στη Βουλή, που χρησιμοποίησε αποσπάσματα δηλώσεών τους, την καλούν «να μην καταφεύγει ούτε σε διαστρεβλώσεις ούτε σε επιλεκτικές αναφορές σε κάποια, κάπου, κάποτε τοποθέτησή μας και μάλιστα “εκ του ασφαλούς”, από το βήμα μονολόγου της Βουλής». «Αντιλαμβανόμαστε», σημειώνουν, «ότι η κυρία Μενδώνη δεν θα συγχωρήσει ποτέ τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που έβαλαν τέλος στις πρακτικές διασπάθισης δημοσίου χρήματος που είχαν εγκαθιδρυθεί επί παλαιότερων ημερών της στο υπουργείο Πολιτισμού από “επαγγελματίες της διαπλοκής”. Κατανοούμε, επίσης, ότι είναι ιδιαίτερα αγχωμένη τώρα που απέρχεται, αλλά ούτε είμαστε ίδιοι ούτε και θα γίνουμε ποτέ».

Σχετικά Άρθρα