Άμεσα 13.000 πλειστηριασμοί, 40.000 έως τα τέλη του έτους – Πώς λειτουργεί η υποστηρικτική απόφαση του Αρείου Πάγου

 Άμεσα 13.000 πλειστηριασμοί, 40.000 έως τα τέλη του έτους – Πώς λειτουργεί η υποστηρικτική  απόφαση του Αρείου Πάγου

Πηγές των Εταιριών Διαχείρισης, τις οποίες επικαλείται το news247 αναφέρουν ότι έχουν να διαχειριστούν 700.000 ακίνητα, τα οποία αποτελούν εξασφαλίσεις σε «κόκκινα» δάνεια, ύψους 45 δισ. ευρώ, που έχουν πωληθεί τα τελευταία χρόνια από τράπεζες σε funds. “Το 80% των ανακτήσεων έρχεται από συναινετικές λύσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ηλεκτρονικό ‘σφυρί’ θα χτυπήσει για το 20% αυτών των ακινήτων και μάλιστα, σε βάθος τριετίας” προσθέτουν σημειώνοντας πως προς ώρας το ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή, η κατακύρωση σε πλειοδότη κυμαίνεται στο 20%.

Στην πλατφόρμα e-auction, πάντως, είναι ήδη αναρτημένοι περισσότεροι από 17.000 πλειστηριασμοί έως τον Δεκέμβριο του 2023, εκ των οποίων οι περίπου 13.000 είναι προγραμματισμένοι για το α’ τρίμηνο του 2023. Μέχρι σήμερα, από τους 6.886 έχουν ολοκληρωθεί οι 4.259, αρκετοί, ωστόσο, χωρίς την εύρεση πλειοδότη. Υπενθυμίζεται πως τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα έχουν χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, σε σχέση με το να τα αποκτούσε κάποιος απευθείας από την αγορά, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως σταδιακά θα αυξηθεί το ενδιαφέρον επενδυτών, Ελλήνων, αλλά και ξένων.

  • Την ίδια στιγμή νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως μετά την δημοσίευση της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία εκτιμάται πως θα γίνει σε ένα μήνα, θα δοθεί λύση στο ζήτημα χιλιάδων ανακοπών που έχουν ασκηθεί στα δικαστήρια όλης της χώρας από δικηγόρους δανειοληπτών, οι οποίοι είχαν αμφισβητήσει τη δυνατότητα των servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς. Ακόμη, εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν και φάκελοι που οι ίδιοι οι servicers είχαν «παγώσει», αναμένοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως με βάση πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), το συνολικό υπό διαχείριση ρυθμισμένο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων υπό διαχείριση ξεπερνά τα 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες. Όσον αφορά στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, αυτά αντικατοπτρίζουν μόλις το 17% των ανακτήσεων έναντι ποσοστού άνω του 83% που αφορούν σε διμερείς ρυθμίσεις (στοιχεία 2020-2022). Για το πρώτο εξάμηνο του 2023 δε, οι Εταιρείες Διαχείρισης στοχεύουν σε ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας «ταχύτητες» κατά 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

  • Υποστηρικτικά στα σχέδια των εταιρειών διαχείρισης για τον αριθμό των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων λειτουργεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αν και προς ώρας δεν έχει καθαρογραφεί, εντούτοις φέρεται να επιτρέπει στους servicers να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, γεγονός που έχει ξεσηκώσει πολιτικές αντιδράσεις.

Το θέμα των πλειστηριασμών από τους servicers εξετάστηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου και η απόφαση βγήκε αρκετά γρήγορα, καθώς όπως προειδοποιούσαν στελέχη των τραπεζών και των servicers, το πάγωμα των πλειστηριασμών αποτελούσε βόμβα στα θεμέλια του «Ηρακλή», τινάζοντας στον αέρα τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς.

  • Και αυτό γιατί οι εταιρείες διαχείρισης βασίζουν σημαντικό μέρος των προβλεπόμενων εσόδων έτσι ώστε να πληρώνονται τα έξοδα της τιτλοποίησης των κόκκινων δανειων και οι ομολογιούχοι τόσο του mezzanine τίτλου όσο του senior ομολόγου, για το οποίο έχει εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εντάξει στον «Ηρακλή» τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 47,9 δισ. ευρώ και έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για 18,7 δισ. ευρώ. Η κρατική εγγύηση σημαίνει ότι εάν οι εισπράξεις που θα επιτευχθούν από αυτά τα δάνεια μέσα από τις ρυθμίσεις και τις ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή τους πλειστηριασμούς, δεν είναι επαρκείς για την πληρωμή των επενδυτών που έχουν επενδύσει στα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να καλύψει τη ζημία αυτή μέσω των εγγυήσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του «Ηρακλή».

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα