Τουρκία: Φόβοι και εκτιμήσεις για καταστροφικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη – “Έως 7,4 Ρίχτερ, να προετοιμαστούν”

 Τουρκία: Φόβοι και εκτιμήσεις για καταστροφικό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη  – “Έως 7,4 Ρίχτερ, να προετοιμαστούν”

Πολλές είναι οι συζητήσεις και οι εκτιμήσεις για έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες ημέρες. Σεισμολόγοι στην Τουρκία, μάλιστα, υπογράμμισαν ότι θεωρείται σίγουρο πως θα συμβεί – χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν, ωστόσο, το πότε.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης μίλησε στην ΕΡΤ3 για το ζήτημα, αναφέροντας πως είναι «κοινό μυστικό».

Ειδικότερα, αρχικά δήλωσε ότι «δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση, υπάρχει ένα κομμάτι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, που φαίνεται ότι κατά μήκος του δεν έχει γίνει κάποια κίνηση εκεί και η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί με έναν ισχυρό σεισμό κοντά στην Κωνσταντινούπολη».

Τέλος, επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Οπότε είναι ένα κοινό μυστικό στη σεισμολογική κοινότητα, το ξέρουμε, απλώς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακρίβεια».

Νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσαν Γερμανοί επιστήμονες οι οποίοι επίσης ανησυχούν για πιθανό μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες του γερμανικού Κέντρου Ερευνών Γεωεπιστημών ανέλυσαν σεισμικά δεδομένα από την χερσόνησο Αρμουτλού του Μαρμαρά, νοτίως της Κωνσταντινούπολης και δυτικά της Νικομήδειας.

Κατέληξαν πως είναι πιθανός ένας σεισμός έως και 7,4 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη καθώς ακόμα και μικρές διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας του Μαρμαρά μπορεί να προκαλέσει σεισμούς στην περιοχή. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν αυτό «υποδηλώνει ότι τα τοπικά ρήγματα στην χερσόνησο Αρμουτλού βρίσκονται στα πρόθυρα ολίσθησης και στη συνέχεια θα μπορούσαν να προκληθούν περαιτέρω σεισμοί».

«Η πιθανότητα ενός σεισμού δεν έχει επιδεινωθεί μεν εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών την Ανατολία, ο κίνδυνος όμως ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη παραμένει υψηλός», τόνισε ο σεισμολόγος Γκέρνοτ Χάρτμαν του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Γεωεπιστημών του Ανοβέρου στην εφημερίδα «Βild».

«Θα είναι καταστροφικός – Να γίνει προετοιμασία»

Μπορεί οι φονικοί πρόσφατοι σεισμοί να μην επηρεάζουν την περιοχή της Κωνσταντινούπολης αλλά ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός καθώς η περιοχή δεν έχει δώσει σεισμό για περισσότερα από 250 χρόνια.

«Ένας καταστροφικός σεισμός έως 7,4 Ρίχτερ κάθε άλλο παρά θα αποτελούσε έκπληξη στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Ο τελευταίος μεγάλος στην Κωνσταντινούπολη έγινε το 1766, άρα ο επόμενος έχει καθυστερήσει», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Μάρκο Μπόνχοφ.

Ο χρόνος προειδοποίησης είναι μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης δεν βρίσκεται δυστυχώς σε στερεό έδαφος όπως ο γρανίτης, αλλά πάνω σε μια αποξηραμένη λιμνοθάλασσα. Σε μαλακό έδαφος, μπορεί να υπάρξει ισχυρή ενίσχυση των κινήσεων του εδάφους, μερικές φορές μαζί με φαινόμενα ρευστοποίησης. Και τα δύο προκαλούν χειρότερη ζημιά. Επίσης, το (παλαιό) διεθνές αεροδρόμιο βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή οπότε θα είναι δύσκολο για τους διασώστες να φτάσουν εκεί».

Η Χάιντρουν Κοπ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Κιέλου και επικεφαλής του τμήματος Δυναμικής των Ωκεανών του Κέντρου Ωκεναογραφικών Ερευνών Γκέομαρ Χέλμχολτς (Geomar Helmholtz) επανέλαβε: «Από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1766, η ενέργεια έχει αυξηθεί. Υπάρχει πλέον έλλειμμα κίνησης έως και τεσσάρων μέτρων σε αυτό το σημείο και η πόλη βρίσκεται σχεδόν πάνω στο ρήγμα. Από δε το 1939 έχει παρατηρηθεί ότι οι σεισμοί πλησιάζουν όλο και περισσότερο την Κωνσταντινούπολη από ανατολικά προς δυτικά».

«Η τεκτονική πίεση αυξάνεται συνεχώς και όσο περισσότερο διαρκεί εκεί η “ησυχία”, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού. Είναι επομένως σημαντικό να αναγνωρισθεί ο επικείμενος κίνδυνος και να γίνει προετοιμασία για αυτόν τώρα» είπε από την πλευρά του στην Bild ο σεισμολόγος Γκέρνοντ Χάρτμαν του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Γεωεπιστημών του Ανοβέρου.

Σημειώνεται, ότι η χερσόνησος Αρμουτλού είναι μέρος του ενεργού συστήματος ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας, ενός σημαντικού ορίου τεκτονικών πλακών γνωστού για την πρόκληση καταστροφικών σεισμών, όπως στη Νικομήδεια το 1999, που στοίχισε σχεδόν 20.000 ζωές. Ο κύριος βραχίονας του ρήγματος βρίσκεται μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της χερσονήσου Αρμουτλού και πολλοί επιστήμονες μετά τους μεγάλους σεισμούς της 6 Φεβρουαρίου προειδοποιούν ότι επίκειται εκεί ένας μεγάλος σεισμός.