ΣΥΡΙΖΑ: Κλιμάκωση για πλειστηριαμούς, συνταξιούχους, αγρότες – Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

 ΣΥΡΙΖΑ: Κλιμάκωση για πλειστηριαμούς, συνταξιούχους, αγρότες – Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Η κυβέρνηση άνοιξε τον ασκό του Αιόλου λίγο πριν τις κάλπες και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμετράται τώρα με τον εαυτό του για το κατά πόσο θα μπορέσει να δώσει εναλλακτική πρόταση στις ομάδες που πλήττονται από την ιδεοληψία της ΝΔ. Νέοι, μεσαία τάξη, συνταξιούχοι και αγρότες βάζουν τον εκλογικό πήχη στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Τις τελευταίες ώρες το σενάριο της 9ης Απριλίου έχει αρχίσει και πάλι να διακινείται έντονα μέσα από κυβερνητικές διαρροές ως η ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες.

Είτε πριν είτε μετά το Πάσχα το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να διατηρήσει ψηλά στην επικαιρότητα πολλά καυτά και επικίνδυνα εκλογικά μέτωπα.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να συντάξει άμεσα πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να παγώσουν οριζόντια οι πλειστηριασμοί μέχρι τις εκλογές αποδεικνύεται προϊόντος του χρόνου μια λύση υπευθυνότητας καθώς είναι μια άμεση πρωτοβουλία που φρενάρει φαινόμενα κοινωνικής έκρηξης.

Κάτι που μπορεί να σκάσει όπως λέγεται από διάφορες πλευρές στα χέρια της υπηρεσιακής κυβέρνησης μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων. Ωστόσο αυτό που παρατηρούν από την Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούν να βάλουν φρένο στη ληστεία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.

Και αυτό όπως επισημαίνουν έχει φανεί από την τοποθέτηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή στις αρχές του 2020, όταν δόθηκε μια μικρή μόνο παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας και έκτοτε έχουν ακολουθήσει τρεις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που εξουδετέρωσαν κάθε δίχτυ προστασίας που υπήρχε με τον πτωχευτικό νόμο, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και το σχέδιο Ηρακλής, που και τα τρία δημιούργησαν συνθήκες λεηλασίας της λαϊκής κατοικίας και ουσιαστικό το μηχανισμό της βόμβας που μπήκε στα θεμέλια της κοινωνίας.

Και αυτό ονομάστηκε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ως το οργανωμένο σχέδιο της μεγαλύτερης αναδιανομής της ακίνητης περιουσίας στον τόπο. Στο επίκεντρο εδώ δεν βρίσκεται άλλος από τη περίφημη μεσαία τάξη η οποία για μια ακόμη φορά οδηγείται βίαια στη φτωχοποίηση.

Σε αυτό το ακροατήριο οι απαντήσεις πρέπει να έρθουν γρήγορα όσο το πάτημα του κουμπιού με το οποίο γίνονται πλέον οι πλειστηριασμοί.

Οι νέοι

Σε αυτό το κλίμα δεν ήταν καθόλου τυχαία και η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. Από τη μια είναι τα παιδιά των καλλιτεχνικών σπουδών που διεκδικούν και από την άλλη τα παιδιά των Πάτσηδων και των εισαγγελέων που οργανώνουν τους πλειστηριασμούς είπε χαρακτηριστικά.

  • Οι εικόνες από τις καταλήψεις στα θέατρα και τις θεατρικές σχολές, οι συναυλίες που στήνονται σε μια νύχτα με χιλιάδες νέους να συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν και η μαζική συμμετοχή των ηθοποιών στη γενική συνέλευση του ΣΕΗ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποτιμώνται σε προεκλογική περίοδο.

Είναι ένα ακόμη επεισόδιο της θητείας της ΝΔ που ως κυβέρνηση έρχεται σε ευθεία ρήξη με τους νέους. Από την εποχή του κοροναϊού και την ωμή καταστολή στις πλατείες, στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τώρα στις καλλιτεχνικές σπουδές.

Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρας ήταν διαχρονικά η προσέλκυση των νέων στην κάλπη και εκεί φαίνεται να έχει χτίσει ένα σημαντικό πυρήνα εκλογέων με τη ρεβανσιστική λογική της κυβέρνησης θα ανοίγει ακόμη περισσότερο το πεδίο στο ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει ψήφους.

Το μέτωπο των συνταξιούχων

Βήματα προσέγγισης από τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται ότι έχουν γίνει και στους συνταξιούχους οι οποίοι εκτιμάται τώρα απο την Κουμουνδούρου ότι έχουν αντιληφθεί την κοροϊδία που τους έκανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όχι μόνο δεν διατήρησε τη 13η σύνταξη, όχι μόνο εξαπάτησε τους συνταξιούχους με τα αναδρομικά, αλλά οι όποιες αυξήσεις έδωσε περιορίστηκαν σε αυτές, που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου και αυτές μάλιστα εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό.

Η δέσμευσή του μάλιστα να διορθώσει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που τους αδίκησε δεν πέρασε απαρατήρητη εκτιμούν στην αξιωματική αντιπολίτευση τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει καμία τέτοια πρόθεση αλλαγής του νόμου που τόσο πολέμησε ως αντιπολίτευση.

Η μάχη του… κάμπου

Άλλες εποχές αυτοί που θα περνούσαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα ήταν οι αγρότες μετά από ένα πολυήμερο αγώνα στα μπλόκα των εθνικών οδών.

Ωστόσο το βλέμμα και των δυο επιτελείων είναι καρφωμένο πάνω στα τρακτέρ καθώς η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν αφαιμάξει του μικρομεσαίους και αγρότες. Σήμερα ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης συναντά το πανελλαδικό μπλόκο ενώ ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή ανοίγει τον κύκλο περιοδειών του στην Θεσσαλία.

Η μάχη και στον κάμπο θα είναι για δυο.

Πρώτο σταθμός η Καρδίτσα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να επιστρέψει γρηγορότερα από το Μόναχο για να βρεθεί το Σάββατο στη Θεσσαλία

Σχετικά Άρθρα