New York Times: Προσέφυγαν στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα sms Λάιεν – Μπουρλά – Να δημοσιοποιηθούν άμεσα

 New York Times: Προσέφυγαν στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα sms Λάιεν – Μπουρλά – Να δημοσιοποιηθούν άμεσα

Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσέφυγαν οι New York Times κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την μη δημοσιοποίηση των γραπτών μηνυμάτων που αντάλλαξαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Σύμφωνα με το Politico, η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Κομισιόν έχει τη νομική υποχρέωση να δημοσιεύσει τα μηνύματα σχετικά με την αγορά από την ΕΕ 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, στα τέλη του 2020. 

Το αίτημα, όπως αναφέρει η διεθνής ιστοσελίδα, κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Οι New York Times αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω, υποστηρίζοντας ότι είναι μια ανοιχτή υπόθεση, ένα από τα πολλά αιτήματα της αμερικανικής εφημερίδας για πρόσβαση σε πληροφορίες. Αντίστοιχα, δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η προσφυγή των New York Times έρχεται σε συνέχεια της έρευνας που είχε κάνει τον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’Ράιλι, η οποία εντόπισε κακοδιοίκηση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει αρχικά τα γραπτά μηνύματα, μετά από αίτημα δημόσιας πρόσβασης που είχε καταθέσει δημοσιογράφος. Η Ο’Ράιλι είχε κρίνει ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε ρητά από το γραφείο της φον ντερ Λάιεν να αναζητήσει τα SMS.

Η επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα είχε δηλώσει πάντως ότι τα SMS ενδεχομένως να είχαν διαγραφεί λόγω της «εφήμερης φύσης τους».

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer, αλλά και για τα γραπτά μηνύματα (SMS) που αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, από την ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την πανδημία του κορωνοϊού, σχετικά με τις συμβάσεις των εμβολίων.
 

Σχετικά Άρθρα