Μετάθεση ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς – “Με υπογραφή Τσακαλώτου η κατάργηση προστασίας πρώτης κατοικίας”

 Μετάθεση ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς – “Με υπογραφή Τσακαλώτου η κατάργηση προστασίας πρώτης  κατοικίας”

Να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών επιχειρούν από την κυβέρνηση καθώς φοβούνται πως θα υπάρξει πολλαπλασιαστικό πολιτικό αντίκτυπο καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης.

Παράλληλα, επιχειρούν να διαχειριστούν πολιτικά το ζήτημα και να στήσουν ένα θετικό αφήγημα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους καθώς η πίεση που ασκούν προς την κυβέρνηση όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κλιμακώνεται καθημερινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ψηφιστούν νομοθετικές βελτιώσεις για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό οι οποίες όμως δεν θα αποτελούν μια ριζική λύση για τους δανειολήπτες που βρίσκονται υπο την απειλή του πλειστηριασμού.

Πάντως, μέχρι στιγμής, από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να περάσουν στην αντεπίθεση μεταθέτοντας τις ευθύνες για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στην προηγούμενη κυβέρνηση.

  • Ειδικότερα, επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Αρείου Πάγου στηρίζεται σε νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και δίνει την δυνατότητα να διενεργούν πλειστηριασμούς οι servicers.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου καταλόγισε «πολιτικό φαρισαισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ που έκανε άφθονους πλειστηριασμούς, υποστηρίζοντας πως επι ημερών του Αλέξη Τσίπρα έγιναν περίπου 30.000 πλειστηριασμοί.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο υπογραμμίζουν ότι η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, από τον Φεβρουάριο του 2019. Επίσης, υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε το δικαίωμα προς τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια να ασκούν κάθε δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των απαιτήσεων τους. Επιπλέον αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε  τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τον Μάιο του 2017.  

Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι τον Ιούλιο του 2017 ο τότε ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος δήλωνε πως:

  • «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες, αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους»

και ο τότε  Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας δήλωνε:

  • «Κακώς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας νομοθετούσαν την προστασία της 1ης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Αν η Νέα Δημοκρατία είχε ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς, τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο ομαλά».

Προσθέτουν δε ότι τον Δεκέμβριο του 2017, ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία νομοθέτησε την αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σχετικά Άρθρα