Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας – Καταγγέλουν εμπαιγμό, ζητώντας ουσιαστικές αυξήσεις και όχι επιδόματα

 Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας – Καταγγέλουν εμπαιγμό, ζητώντας ουσιαστικές αυξήσεις και όχι επιδόματα

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις πραγματοποίησαν μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στο πλαίσιο της παναττικής κινητοποίησης, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Σε εξέλιξη πορεία προς τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών.

Οι συνταξιούχοι λένε «όχι» στο επίδομα-κοροϊδία και διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις, μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς και επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. 

Τα αιτήματα των συνταξιούχων είναι μεταξύ άλλων:

  • Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, με την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου.
  • Άμεση καταβολή στα πληρωμένα δώρα.
  • Καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ΕΑΣ.
  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού στην υγεία.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα δωρεάν σε υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Άμεση έκδοση των συντάξεων.
  • Κατάργηση κάθε διαδικασίας πλειστηριασμού.
  • Άμεση καταβολή των συνδρομών για τις λειτουργικές ανάγκες των συνταξιουχικών οργανώσεων.

«Η αύξηση του 7,75% δίνεται σε μια μερίδα συνταξιούχων και δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο τιμάριθμο. Η αύξηση δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οπότε στο σύνολο του εισοδήματος πέφτει στο 5% με 6%, μειώνοντας περαιτέρω την αγοραστική του δύναμη, με την ακρίβεια να συνεχίζει να τσακίζει κόκαλα και ο πληθωρισμός καλπάζει» σημειώνουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις.

Το νέο εφάπαξ επίδομα, όπως έχει αναφέρει η ΑΥΓΗ, θα αφορά μόλις 140.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν καμία αύξηση και όχι βέβαια το σύνολο των 900.000 που έχουν προσωπική διαφορά και άλλων 285.000 οι οποίοι έλαβαν για τον ίδιο λόγο πολύ μικρή αύξηση σε σχέση με την αύξηση του 7,75% που χορηγήθηκε το 2023. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το επίδομα που, είτε κλιμακωτά είτε όχι, θα κυμαίνεται μεταξύ 250 και 300 ευρώ θα δοθεί μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά και οι οποίοι δεν έλαβαν ούτε το επίδομα των 250 ευρώ (επιταγή ακρίβειας) που δόθηκε τα Χριστούγεννα, ενώ δεν είχαν το παραμικρό όφελος από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Με άλλα λόγια, το έκτακτο επίδομα θα καταβληθεί άπαξ και θα αφορά μόλις το 10% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά. Αποτέλεσμα, αν η μέση μηνιαία αύξηση του 7,75% είναι 56 ευρώ και 673 συνολικά το όφελος σε ετήσια βάση για το 55% του συνόλου των συνταξιούχων, τώρα θα δοθεί ένα εφάπαξ ποσό 250-300 ευρώ για έναν περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά.

Σχετικά Άρθρα