Hurriyet: “Efharisto poli file”- Το εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο- Επίθεση φιλίας από Τσαβούσογλου

 Hurriyet: “Efharisto poli file”- Το εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο- Επίθεση φιλίας από Τσαβούσογλου

Η τουρκική εφημερίδα κυκλοφορεί σήμερα, Τρίτη (14/02/23), με άρθρο που τιτλοφορείται “Efharisto poli file” και δείχνει άνδρες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται, πιθανώς μετά από κάποια επιχείρηση διάσωσης.

Οι σεισμόπληκτοι αισθάνονται μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στους Έλληνες διασώστες για τη βοήθεια που προσέφεραν στις πληγείσες περιοχές, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στον τρόπο με τον οποίο έγιναν αποδεκτοί στην Τουρκία.

Κάναμε αυτό που θα κάναμε στην πατρίδα μας. Πολύ μεγάλη καταστροφή, δεν σταματήσαμε, ήμασταν στο πεδίο 24 ώρες το 24ωρο. Πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι, ειδικά όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και μεγάλα. Κλειστοί δρόμοι, χωρίς επικοινωνίες, αλλά όλα πήγαν καλά” δήλωσε από την πλευρά του, το βράδυ της Κυριακής (12/2/23), ένα από τα στελέχη της ΕΜΑΚ κατά την επιστροφή στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό του ζήλου που έδειξαν οι Έλληνες διασώστες είναι ότι, προτού αναχωρήσουν για την Ελλάδα, μετείχαν σε μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 8 αγνοουμένων που βρίσκονταν κάτω από τα χαλάσματα κτηρίου στην περιοχή Αντιγιαμάν της Τουρκίας, δυστυχώς χωρίς ευτυχή κατάληξη.

Σημειώνεται πως ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής και κατόπιν εισήγησης του επικεφαλής της προς το συντονιστικό κέντρο που είχε στηθεί στην περιοχή δόθηκε το πράσινο φως για αποχώρηση των διασωστών της ΕΜΑΚ από το σημείο.

Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, οκτώ γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Επίθεση φιλίας από Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τον θετικό αντίκτυπο της αλληλεγγύης που προσέφερε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ.
Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ισραήλ για τη στήριξη που προσέφερε.

Παρόλα αυτά, έκανε ειδική αναφορά και για την Ελλάδα. «Με τον σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είχε ευχαριστήσει τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης, κ. Στυλιανίδη για την βοήθεια που έστειλε η χώρα στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες στις 10:30 το βράδυ με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η χώρα μας στον χτυπημένο από τον καταστροφικό σεισμό, τουρκικό λαό.

Όπως έγινε γνωστό η επικοινωνία ήταν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η βοήθεια που έστειλε η χώρα μας είναι πολύ ουσιαστική και όχι συμβολική, καθώς όλα τα πράγματα που περιλαμβάνονται στην ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε στον κ. Τσαβούσογλου ότι όπως δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας για όσο χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη χώρα μας στην Τουρκία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, καθώς όλα τα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές. Η βοήθεια αυτή μεταφέρθηκε στην Τουρκία με συνολικά οκτώ πτήσεις της AEGEAN και αποτελείται από περίπου 80 τόνους υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Το κόστος της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25%, της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κύμα της ανθρωπιστικής βοήθειας συνόδευσαν στα Άδανα ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ την παρέλαβε αντιπροσωπεία της Τουρκίας εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας ο κ. Στυλιανίδης μετέφερε την συμπαράσταση του πρωθυπουργού και τόνισε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ στο σύνολό της στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη