ΕΣΗΕΑ: Αμοιβές-πρόκληση στην ΕΡΤ – Πως διαμορφώνονται οι μισθοί

 ΕΣΗΕΑ: Αμοιβές-πρόκληση στην ΕΡΤ – Πως διαμορφώνονται οι μισθοί

Ιλιγγιώδεις αυξήσεις στα στελέχη της ΕΡΤ που αγγίζουν ακόμα και το +79%, προβλέπει η νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις 8/2, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Ειδικότερα, η ΕΣΗΕΑ κάνει λόγο για σημαντικές αυξήσεις στα στελέχη της ΕΡΤ, την ώρα που οι δημοσιογράφοι έλαβαν… τροφεία σε προπληρωμένες κάρτες.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ θεωρεί πρόκληση και αναλγησία προς την ελληνική κοινωνία, που μαστίζεται από πληθωρισμό πάνω από 10%, την ΚΥΑ για τις αμοιβές της διοικητικής πυραμίδας της ΕΡΤ. Την ίδια ώρα που οι δημοσιογράφοι των δημόσιων ΜΜΕ έλαβαν τροφεία σε προπληρωμένες κάρτες για αγορά συγκεκριμένων ειδών αν και η ΕΣΗΕΑ διεκδίκησε αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις. Είναι μια σημαντική ενίσχυση τους εισοδήματός τους αλλά δεν είναι μισθός», υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ και στη συνέχεια κάνει αναφορά στις αυξήσεις που θα λάβουν τα στελέχη της κρατικής τηλεόρασης.

«Αυξήσεις κατά 79% της αμοιβής του Προέδρου της ΕΡΤ και κατά 55% του Διευθύνοντος Συμβούλου»

«Με την νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις 8/2, τα διορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ και τουλάχιστον 60 υψηλόβαθμα στελέχη της επιλογής τους, λαμβάνουν σημαντικότατες μισθολογικές αυξήσεις. Ούτε τροφεία, ούτε προπληρωμένες κάρτες. Αυξήσεις στους μισθούς τους.

Κορυφή του παγόβουνου, οι αυξήσεις κατά 79% της αμοιβής του Προέδρου της ΕΡΤ και κατά 55% του Διευθύνοντος Συμβούλου», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το Ενιαίο Μισθολόγιο ως μια ισοπεδωτική, άδικη και απόλυτα δυσλειτουργική πολιτική, ειδικά για τα ΜΜΕ του Δημοσίου. Στα δέκα χρόνια της καταστροφικής για τους εργαζόμενους εφαρμογής του, διαρκώς αναζητούνται εξαιρέσεις και παράθυρα – όχι ως χάρη σε εργαζόμενους αλλά για να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει ο δημόσιος τομέας.

Η ανισότητα στην αντιμετώπιση είναι πρόδηλη, καταχρηστική και απαξιωτική για τους εργαζόμενους. Ζητάμε αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις για όλους, προσωπικό βάσης και στελέχη, και όχι δώρα σε κάποιους εκλεκτούς», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Τι ισχύει για τις αμοιβές

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αποζημιώσεις των  δυο μελών του ΔΣ τα οποία εκπροσωπούν τους εργαζομένους της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. ορίζεται για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου  στα 900 ευρώ (αντί για 1100 ευρώ) ενώ τα τρία μέλη ειδικών γνώσεων στο ΔΣ θα λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους 2000 ευρώ αντί για 1100 ευρώ που οριζόταν πριν (διπλασιασμός ποσού).

Η ρύθμιση του 2015 όριζε ότι η μικτή μηνιαία αμοιβή των δύο μελών του Δ.Σ., που εκπροσωπούν τους εργαζομένους της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. , θα ανέρχεται: είτε στο ποσό των 1.100 ευρώ, που περιλαμβάνει τις πάσης φύσεως αποδοχές, καθώς και τις αμοιβές για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., είτε – διαζευκτικά- θα ισοδυναμεί με το σύνολο των τακτικών αποδοχών τους, εφόσον αυτές κατά την ημερομηνία διορισμού τους ήταν ανώτερες της καθοριζόμενης με την παρούσα αμοιβής. Οπως διευκρινίστηκε από την ΕΡΤ, μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι που μετείχαν στις συνεδριάσεις του ΔΣ δεν είχαν λάβει καμιά αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις, καθώς δεν είχε ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη για τα 1.100 ευρώ, αλλά είχε εφαρμοστεί το δεύτερο μέρος της ρύθμισης με συνέπεια να λαμβάνουν μόνο τις τακτικές τους αποδοχές χωρίς το πρόσθετο ποσό αποζημίωσης.

Ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. δεν δικαιούνται καμία άλλη χρηματική απολαβή, αμοιβή ή προνόμιο πέραν των καθοριζόμενων από την απόφαση αμοιβών και αποζημιώσεων, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, με απόφαση της Προεδρίας της Κυβέρνησης (Αριθμ. Ε/27-24.1.2023) που επίσης υπογράφουν ο αν. υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου καθορίστηκαν οι αποδοχές των προσώπων που είναι εξουσιοδοτημένα να σχεδιάζουν, να διευθύνουν και να ασκούν διοίκηση όπως αυτή προκύπτει από την ιεραρχία της οργανωτικής δομής της ΕΡΤ ((ΦΕΚ, Δ΄, Φύλλο 98/8.2.2023).

Προκαλείται δαπάνη ύψους 362.809,49€ ευρώ για το τρέχον οικονομικό έτος ενώ για καθένα από τα επόμενα έτη προκαλείται ετήσια δαπάνη ύψους 384.264,24€, η οποία θα καλυφθεί από τις πιστώσεις των αντίστοιχων μελλοντικών ετήσιων προϋπολογισμών της ΕΡΤ ΑΕ. Η μικρή μηνιαία αμοιβή για θέση ευθύνης καθορίζεται ως εξής: Γενικός Διευθυντής 4.300 ευρώ, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής 3.800 ευρώ ενώ Διευθυντής ανά επίπεδο θα λαμβάνει 3.300 ευρώ (Διευθυντής επίπεδο 1), 2.900 ευρώ (Διευθυντής 2) και 2.500 ευρώ (Διευθυντής 3) και αντίστοιχα υποδιευθυντής ανά επίπεδο 2.600 ευρώ, 2.400 ευρώ και 2.200 ευρώ. Ορίζεται μεταξύ άλλων ότι οι πάσης φύσεως αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, απολαβές και σύνταξη που καταβάλλονται στα πρόσωπα αυτά, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις εκάστοτε αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

Το ΦΕΚ με την επίμαχη ΚΥΑ

Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Θ. Σκυλακάκη και Ι. Οικονόμου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, οι μικτές μηνιαίες απολαβές του προέδρου της ΕΡΤ πλέον θα ανέρχονται σε 5.100 ευρώ, ενώ του διευθύνοντος συμβούλου στις 6.650 ευρώ.

Επίσης «η μικτή μηνιαία αποζημίωση για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. των δύο (2) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της περ. (δ) της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4173/2013 όπως ισχύει, καθορίζεται στο ποσό των 900,00 ευρώ».

Τονίζεται ότι ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του ΔΣ «δεν δικαιούνται καμία άλλη χρηματική απολαβή, αμοιβή ή προνόμιο πέραν των καθοριζόμενων με την παρούσα αμοιβών και αποζημιώσεων αντίστοιχα».

Στο ίδιο ΦΕΚ καθορίζονται και οι αυξήσεις σε ανώτατα στελέχη του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, δηλαδή σε γενικούς διευθυντές, τους αναπληρωτές τους, διευθυντές, υποδιευθυντές κλπ. Ειδικότερα οι μισθοί διαμορφώνονται:

  • Γενικός Διευθυντής 4.300 ευρώ
  • Αναπληρωτής γενικός διευθυντής 3.800 ευρώ
  • Διευθυντής Υποδιευθυντής του επιπέδου 1: 3.300 ευρώ
  • Διευθυντής Υποδιευθυντής του επιπέδου 2: 2.900 ευρώ.
  • Διευθυντής Υποδιευθυντής του επιπέδου 3: 2.500
  • Υποδιευθυντής του επιπέδου 1: 2.600 ευρώ
  • Υποδιευθυντής του επιπέδου 2: 2.400 ευρώ
  • Υποδιευθυντής του επιπέδου 3: 2.200 ευρώ

Αποσαφηνίζεται ότι οι αυξήσεις αυτές θα έχουν πλαφόν θέσεων με ποσόστωση. Δηλαδή το 20% των διευθυντών και των υποδιευθυντών επιπέδου 1 θα πάρει αύξηση 3.300 ευρώ και 2.600 ευρώ αντιστοίχως, το 50% του επιπέδου 2 και το 30% των επιτελικών επιπέδου 3.

Διευκρινίζεται σε άλλο σημείο του ΦΕΚ ότι από τη στιγμή κατά την οποία οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν θα έχουν θέση ευθύνης που να δικαιολογεί την αντίστοιχη αύξηση, αλλά θα συνεχίζουν να εργάζονται βάσει της ειδικότητας τους, θα «αμείβονται σύμφωνα με το μισθολογικό καθεστώς του κλάδου που ανήκουν».

Ρητά επίσης αναφέρεται ότι «οι πάσης φύσεως αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, απολαβές και σύνταξη που καταβάλλονται στα πρόσωπα του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις εκάστοτε αποδοχές Γενικού Γραμματέα Υπουργείου».

Σχετικά Άρθρα