Έρευνα BBC: Οι διαιτητές στην Αγγλία φοβούνται για την ζωή τους – “Κινδυνεύουν ζωές”

 Έρευνα BBC: Οι διαιτητές στην Αγγλία φοβούνται για την ζωή τους – “Κινδυνεύουν ζωές”

Σύμφωνα με έρευνα του BBC οι Άγγλοι διαιτητές φοβούνται ακόμα και για τη ζωή τους.

«Η λεκτική και σωματική κακοποίηση των ερασιτεχνών διαιτητών στην Αγγλία γίνεται τόσο σοβαρή που κινδυνεύουν ζωές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτητών της χώρας, Πολ Φιλντ. Και πρόσθεσε: «Μια μέρα σε αυτή τη χώρα ένας διαιτητής θα χάσει τη ζωή του/της. Συνέβη στην Ολλανδία πριν από μερικά χρόνια και άλλαξαν πραγματικά την κουλτούρα τους στο ποδόσφαιρο».

Ένα ερωτηματολόγιο του BBC, στο οποίο απάντησαν περισσότεροι από 900 ερασιτέχνες διαιτητές αποκάλυψε τα ανησυχητικά επίπεδα κακοποίησης και εκφοβισμού. Μάλιστα σε πολλαπλές περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα και απειλές θανάτου! Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, από τους 927 ερωτηθέντες, οι 908 δήλωσαν ότι έχουν υποστεί λεκτική κακοποίηση είτε από θεατές, είτε από παίκτες, προπονητές ή παράγοντες, ενώ περίπου 300 αποκάλυψαν ότι έχουν υποστεί σωματική κακοποίηση.

Επίσης, 57 δήλωσαν ότι είχαν δεχτεί απειλές θανάτου εναντίον τους ή της οικογένειάς τους, με σχεδόν τους μισούς από αυτούς που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο να δηλώνουν ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Από τους 122 διαιτητές ηλικίας 17 ετών και κάτω που απάντησαν, περισσότεροι από 100 είπαν ότι υπέστησαν λεκτική κακοποίηση.

Απαντώντας στην έρευνα του BBC, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA), υποστήριξε ότι η κακοποίηση των διαιτητών είναι «εντελώς απαράδεκτη». «Μέσω ισχυρότερων κυρώσεων, κορυφαίων καινοτομιών και μιας νέας τριετούς στρατηγικής διαιτησίας που έρχεται σύντομα, είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα και να οικοδομήσουμε ένα ασφαλέστερο και περιεκτικό περιβάλλον για τους διαιτητές μας για να έχουν χαρούμενες και ικανοποιητικές μακροχρόνιες εμπειρίες ως διαιτητές».

Σημειωτέον ότι η FA τιμώρησε 380 παίκτες και προπονητές επειδή επιτέθηκαν ή απείλησαν διαιτητές. Ο Φιλντ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα κλιμακώνεται και ότι φοβάται για την ευημερία των διαιτητών του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

«Νέες γυναίκες διαιτητές κακοποιούνται λόγω της φυσικής τους εμφάνισης, άτομα από εθνικές μειονότητες για το χρώμα ή τη θρησκεία τους και αυτό το σύστημα κακοποίησης φαίνεται να γίνεται αποδεκτό το Σάββατο ή την Κυριακή το πρωί», είπε χαρακτηριστικά.