ΕΜΑΚ: “Η Αϊρίν μάς άφησε δύο φορές” – Οι συγκλονιστικές αφηγήσεις των μελών της ελληνικής αποστολής

 ΕΜΑΚ: “Η Αϊρίν μάς άφησε δύο φορές” – Οι συγκλονιστικές αφηγήσεις των μελών της ελληνικής αποστολής

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα τα στελέχη της ΕΜΑΚ που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στα χαλάσματα της Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό. Οι ήρωες του ειδικού αυτού σώματος μίλησαν για τις δραματικές ώρες που έζησαν σε ένα απολύτως επικίνδυνο περιβάλλον αλλά με τελικό στόχο τον απεγκλωβισμό ζωντανών ανθρώπων.

Αρχικά, όπως είπε ο επιπυραγός Γιαννόπουλος «η Ελληνική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης ενεργοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας κατόπιν αιτήματος της τουρκικής κυβέρνησης και αποδοχή της προσφοράς μας. Μεταβήκαμε με στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 στην περιοχή του Ελληνικού στα Άδανα και από εκεί μεταφερθήκαμε με οχήματα της τουρκικής των τουρκικών αρχών».

«Αποτελέσαμε τον πρώτο πυρήνα συντονισμού για τις διεθνείς δυνάμεις τόνισε και πρόσθεσε ότι ανέπτυξαν γραφείο συλλογής πληροφοριών καλώντας τους τοπικούς πληθυσμούς να τους δώσουν σημαντικές πληροφορίες για ανθρώπους που ήταν σε κίνδυνο ή ήταν εγκλωβισμένοι στα ερείπια», ανέφερε και συνέχισε: «Ήμασταν ο πρώτος θυλακας συντονισμού μαζί με την ομάδα Ελβετίας εξήγησαν και η πρώτη πηγή παροχής πληροφορίων στο διεθνές κέντρο συντονισμού που συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις και κατευθύνει τη διεθνή βοήθεια».

Από πλευράς του, ο γιατρός του ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών είναι μια δομή που ενεργοποιείται σε μαζικές καταστροφές και στελεχώνεται από εξειδικευμένους γιατρούς και διασώστες. Στη συγκεκριμένη αποστολή συνδράμουμε υγειονομικά το έργο της ΕΜΑΚ και βασικός μας ρόλος είναι η υγειονομική κάλυψη των θυμάτων – διασωθέντων.

«Αυτό σημαίνει ότι οι διασωθέντες, τα θύματα, μετά τον απεγκλωβισμό τους πρέπει να υποστηριχθούν υγειονομικά, να σταθεροποιηθούν, να καλύψουμε και να υποστηρίξουμε τις βασικές λειτουργίες της ζωής τους και να παραδοθούν με ασφάλεια στα ασθενοφόρα ώστε να καταλήξουν σε έναν ασφαλή υγειονομικό σχηματισμό».

Ο πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας – η μορφή του οποίου έκανε τον γύρο του κόσμου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του κλιμακίου – αναφέρθηκε στο κομμάτι των επιχειρήσεων.

Όπως είπε «λειτουργούσαμε με πληροφορίες τις οποίες είχαμε μαζέψει από τους ντόπιους και ταυτόχρονα σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες διεθνείς ομάδες, όπου εννοείται το περιβάλλον εργασίας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Συνεπώς υπήρχε διαρκώς μία εκτίμηση της επικινδυνότητας της ασφάλειας και της κατάστασης στα σημεία που δουλεύαμε, έτσι ώστε να μπορούμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δηλαδή τον απεγκλωβισμό. Προφανώς, όπως είναι κατανοητό, κινηθήκαμε με συγκεκριμένες πληροφορίες και ρίξαμε τις δυνάμεις μας σε επιβεβαιωμένους ζωντανούς. Έτσι κύλησαν οι πρώτες ημέρες της διάσωσης και στη συνέχεια, όταν ενεργοποιήθηκε το Διεθνές Συντονιστικό Κέντρο, οι πληροφορίες έρχονταν μέσω αυτού».

Οι στιγμές που τους σημάδεψαν

Εκτός από τα υπηρεσιακό σκέλος, οι άνδρες της ΕΜΑΚ αναφέρθηκαν στις στιγμές εκείνες που τις σημάδεψαν για πάντα. συχνά κομπιάζοντας.

Συγκινημένοι και με ένα κόμπο στη φωνή τους είπαν, «μας συγκλόνιζαν οι φωνές των θαμμένων ζωντανών, που μετά σταματούσαν και είχαμε αγωνία να τις ξανακούσουμε».

Εμφανώς συγκινημένος ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΚΑΒ, Σωκράτης Δούκας στάθηκε σε μια εικόνα όταν η ελληνική αποστολή έφτασε στο Χατάι: «ήμασταν οι πρώτοι άνθρωποι που είχαμε φτάσει εκεί και ψάχναμε σύνδεσμο για να ξεκινήσουμε. Τότε ήρθε ένας πιτσιρικάς 7-8 ετών και μου έφερε ένα κουτί μπισκότα».

Αναφέρθηκαν και στην πολύωρη διάσωση της 20χρονης Αΐριν, η οποία τους παρακαλούσε να της κόψουν το πόδι για ανα απεγκλωβιστεί, λέγοντας πως «μας άφησε δύο φορές».

«Στη συγκεκριμένη περιοχή η καταστροφή είναι τεράστια, ο αριθμός των νεκρών είναι τέτοιος που δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν των ζωντανών. Η δουλειά μιας ομάδας έρευνας και διάσωσης είναι μια δουλειά που δυστυχώς ολοκληρώνεται τις πρώτες 2-3 ώρες. Κάναμε το αδύνατο δυνατό για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο πυραγός Νίκας

Περιγράφοντας, δε, το μέγεθος της καταστροφής από το χτύπημα του Εγκέλαδου ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ εξήγησε ότι «η ομάδα λειτορυγεί σε ένα σημείο αλλά πήραμε την απόφαση να σπάσουμε σε τέσσερα σημεία και ουσιαστικά αλλάζαμε μεταξύ μας από σημείο σε σημείο».

Σχετικά Άρθρα