ΕΕ: Ενέκρινε την απαγόρευση των αυτοκινήτων με βενζίνη και ντίζελ έως το 2035

 ΕΕ: Ενέκρινε την απαγόρευση των αυτοκινήτων με βενζίνη και ντίζελ έως το 2035

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ενέκριναν την Τρίτη την απαγόρευση έως το 2035 των νέων πωλήσεων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ. Συγκεκριμένα, με 340 ψήφους «υπέρ», 279 «κατά» και 21 αποχές οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο σχετικά με τα αναθεωρημένα πρότυπα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τα νέα αυτοκίνητα, σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για το κλίμα – το λεγόμενο πακέτο «Fit for 55».

«Η νέα νομοθεσία ανοίγει τον δρόμο για τις μηδενικές εκπομπές CO2 για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα το 2035», αναφέρεται σε δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας σε μια σύνοδο ολομέλειας ο Ολλανδός, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jan Huitema υποστήριξε ότι η νομοθεσία θα ενθαρρύνει την παραγωγή οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών ρύπων.

«Αυτός ο κανονισμός ενθαρρύνει την παραγωγή οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών ρύπων. Περιλαμβάνει μια φιλόδοξη αναθεώρηση των στόχων για το 2030 και έναν στόχο μηδενικών εκπομπών για το 2035, ο οποίος είναι κρίσιμος για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Αυτοί οι στόχοι δημιουργούν σαφήνεια για την αυτοκινητοβιομηχανία και τονώνουν την καινοτομία και τις επενδύσεις για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η αγορά και η οδήγηση αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων θα γίνει φθηνότερη για τους καταναλωτές και μια αγορά μεταχειρισμένων θα αναδυθεί πιο γρήγορα. Κάνει τη βιώσιμη οδήγηση προσβάσιμη σε όλους» δήλωσε πρόσθεσε ο νομοθέτης, μέλος της φιλοευρωπαϊκής ομάδας Renew.

Σχετικά Άρθρα