Δριμύ κατηγορώ της αντιπολίτευσης στο επίδομα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης για τους συνταξιούχους

 Δριμύ κατηγορώ της αντιπολίτευσης στο επίδομα που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης για τους συνταξιούχους

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Κοζάνη, για εφάπαξ επίδομα από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις.

Στις ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για εξαπάτηση και κοροϊδία προς τους συνταξιούχους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για επιδόματα-μπαλώματα και το ΠΑΣΟΚ να ζητά καθαρές λύσεις.

Τσαπανίδου: “Ο Μητσοτάκης τάζει επιδόματα-μπαλώματα”

Απαντώντας στις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη από τη Δυτική Μακεδονία, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός αφού καταδίκασε την περιοχή την οποία επισκέπτεται «στο μαρασμό και την ανεργία με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση», αποφάσισε, σήμερα «να τάξει στους πολίτες επιδόματα-μπαλώματα».

«Την ώρα που χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί εξαιτίας των πολιτικών του επιλογών» ο Κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει «ημίμετρα για το ιδιωτικό χρέος» τονίζει η Π. Τσαπανίδου σχολιάζοντας ότι ο πρωθυπουργός «δεν κατάφερε να κρύψει τον πραγματικό του φόβο: ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση νικητών με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία»

Αναλυτικά η δήλωση Τσαπανίδου

«Από την Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που ο ίδιος έχει καταδικάσει στο μαρασμό και την ανεργία με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση – επιλογή που πλήρωσαν όλοι οι Έλληνες στους λογαριασμούς του ρεύματος – ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε, μόλις σήμερα παραμονές εκλογών, να τάξει στους πολίτες επιδόματα-μπαλώματα.

Αφού εξαπάτησε πολλαπλά τους συνταξιούχους με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και την περικοπή των αναδρομικών, τους δίνει τώρα ανεπαρκή επιδόματα προεκλογικού χαρακτήρα. Την ώρα που χιλιάδες ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί εξαιτίας των πολιτικών του επιλογών, προανήγγειλε ημίμετρα για το ιδιωτικό χρέος.

Μιλώντας τέλος ξανά για ενδεχόμενο “κυβέρνησης ηττημένων” δεν κατάφερε να κρύψει τον πραγματικό του φόβο: ότι την επομένη των εκλογών η χώρα θα έχει κυβέρνηση νικητών με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία»

Μάντζος: “Στάχτη στα μάτια κι εμπαιγμός οι εξαγγελίες Μητσοτάκη”

Εμπαιγμό και στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μάντζος τις σημερινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το έκτακτο βοήθημα σ’ όσους δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε σε δήλωσή του πώς «παρά τις δεσμεύσεις του το 2019 ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός όχι μόνο διατήρησε την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, αλλά επιχειρεί προεκλογικά να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων, που δεν πήραν αύξηση».

« Αρκετά με τον εμπαιγμό της Νέας Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Μάντζος και ανέφερε ότι είναι η ώρα για καθαρές λύσεις. Ειδικότερα επισήμανε:

– Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1-1-2024 και ως τότε να δοθεί εφάπαξ ποσό, που θα καλύψει την απώλεια εισοδήματος με βάση τον πληθωρισμό του 2022.

– Να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου/Βρούτση σε ό,τι αφορά στους συντελεστές αναπλήρωσης, δηλαδή να ενισχυθεί η ανταποδοτική σύνταξη και να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που δημιούργησαν.

-Να χορηγηθεί νέο ΕΚΑΣ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπως προτείνουμε.

-Να προωθηθούν τα επαγγελματικά ταμεία.

-Να επανέλθει σε εθνικό έλεγχο το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος για τη νέα γενιά.

ΚΚΕ: “Η άρση των αδικιών δεν γίνεται με προεκλογικά επιδόματα εξαγοράς”

Ως προεκλογικό επίδομα φτώχειας και εξαγοράς χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το επίδομα συνταξιούχων, το οποίο ανακοίνωσε σήμερα από την Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ζητά «αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες κι επικουρικές, με ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Η «άρση των αδικιών» του νόμου Κατρούγκαλου και των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δεν γίνεται μέσα από προεκλογικά επιδόματα φτώχειας κι εξαγοράς.

Άμεση και πραγματική ανακούφιση μπορεί να αποτελέσει αυτό που ζητούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες κι επικουρικές, με ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων».

ΜέΡΑ25: “Η κοροϊδία των συνταξιούχων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις συνεχίζεται”

Δήλωση για το ζήτημα έκανε και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης αναφέροντας «Συνεχίζεται η κοροϊδία των συνταξιούχων από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις. Η κοροϊδία των συνταξιούχων από τις μνημονιακές Κυβερνήσεις συνεχίζεται, όπως φάνηκε και από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, που τόσο καιρό μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη, προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους υποσχόμενοι δήθεν αυξήσεις, όταν αποδείχθηκε ότι αυτές ήταν ανύπαρκτες, εφηύραν το τρικ του προεκλογικού επιδόματος! Τόσο ξεδιάντροπος και εξόφθαλμος είναι ο εμπαιγμός των συνταξιούχων από την σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και συνολικά τις μνημονιακές Κυβερνήσεις, που διαρκώς βαφτίζουν το κρέας ψάρι για να αποκρύψουν τις βάρβαρες μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις. Αντί για έκτακτες πενιχρές ενισχύσεις, πρέπει να ανατραπούν οι μνημονιακές περικοπές των συντάξεων από όλους τους συνταξιοδοτικούς νόμους των μνημονιακών Κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Οι συνταξιούχοι, κ. Μητσοτάκη, δεν ξεγελιούνται, ούτε από πολυδιαφημισμένες αυξήσεις που δεν βλέπουν στην τσέπη τους ούτε από προεκλογικούς μποναμάδες. Ως εδώ, λοιπόν, η κοροϊδία σας». 

Ξενογιαννακοπούλου: “Στον εμπαιγμό του κ. Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι θα δώσουν την ισχυρή απάντησή τους στις εκλογές”

Για «εμπαιγμό» των συνταξιούχων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνει λόγο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Ο κ. Μητσοτάκης τάζει στους συνταξιούχους για μια ακόμα φορά λαγούς με πετραχήλια. Αφού επί τριάμιση χρόνια τους εξαπάτησε, τώρα προεκλογικά ανακοίνωσε ένα εφάπαξ μικρό επίδομα, που έχει ήδη φάει η ακρίβεια», σχολιάζει.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αναφέρει ειδικότερα ότι «οι συνταξιούχοι εξαιτίας των επιλογών τής κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κατάργηση της 13ης σύνταξης και την περικοπή των αναδρομικών έχουν χάσει πάνω από 7 δις. ευρώ, καθώς και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης». Σημειώνει πως «το μη μόνιμο επίδομα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες των συνταξιούχων από τις κυβερνητικές πολιτικές και είναι πλήρως αναντίστοιχο με τις πραγματικές ανάγκες τους» και πως «οι μόνες αυξήσεις που είδαν οι συνταξιούχοι φέτος οφείλονται στον νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2017».

Τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για τη «μόνιμη αποκατάσταση όλων των αδικιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και συγκεκριμένα: «Για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, τη μόνιμη αποκατάσταση της αδικίας της προσωπικής διαφοράς, την αύξηση του αφορολόγητου για τους συνταξιούχους στα 10.000 ευρώ και την κατάργηση του ΤΕΚΑ- του κεφαλαιοποιητικού συστήματος που έχει παραδώσει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα». 

«Στον εμπαιγμό του κ. Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι θα δώσουν την ισχυρή απάντησή τους στις εκλογές», τονίζει καταληκτικά.

Καλλιόπη Βέττα για την παρουσία Μητσοτάκη στη Κοζάνη: “Παραπλάνηση σε ελεγχόμενο περιβάλλον”

Σε πλήρη αποδόμηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την περιοδεία του στη Κοζάνη προχώρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό της Δυτικής Μακεδονίας, Καλλιόπη Βέττα. Όπως επισήμανε «η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Π.Ε. Κοζάνης μπορεί να συνοψιστεί σε λίγες λέξεις: παραπλάνηση, παροχολογία και εμπόριο ελπίδας. Σε ένα περιβάλλον απόλυτα ελεγχόμενο κι αποστειρωμένο, χωρίς συναντήσεις και διαβουλεύσεις με θεσμικούς φορείς και πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε, μάταια, να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών της περιοχής προς την κυβέρνηση του».

Μάλιστα η Καλλιόπη Βέττα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτακη για την περιοχή που αφορούσαν έργα και υποδομές. Πιο συγκεκριμένα είπε:

Για την Πανεπιστημιακή Εγκατάσταση στην ΖΕΠ: «Ο Πρωθυπουργός ήρθε να εγκαινιάσει και να καρπωθεί τα οφέλη ενός εγχειρήματος που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, σιωπώντας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τις καταστρεπτικές της συνέπειες για την περιοχή, το κλείσιμο 6 τμημάτων, την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των αποφοίτων, την εσωτερική κατηγοριοποίηση τμημάτων «πρώτης» και «δεύτερης» βαθμίδας και μια σειρά άλλων πράξεων ή παραλείψεων που ώθησαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση της περιοχής σε παλινδρομήσεις».

Για το έργο Πτολεμαϊδα V: «Ένα έργο που δημιουργήθηκε με την γενναία χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ, άνω του 1 δις ευρώ, όπου δεν ξεδιάλυνε το τοπίο για τον χρονικό ορίζοντα λειτουργίας, όπως βέβαια και για το μελλοντικό καύσιμο μιας μονάδας υποδειγματικής, ασφαλούς και οικονομικής».

Για την ΔΕΗ: Ο πρωθυπουργός «δεν έκανε καμία ουσιαστική αναφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, την αξιοποίηση των εκτάσεων της ΔΕΗ και την αποκατάσταση των εδαφών, την άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ και μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής».

Η Καλλιόπη Βέττα επισήμανε συνολικά πως ο Κ.Μητσοτάκης «δεν έκανε καμία ουσιαστική αναφορά στην ενεργειακή ασφάλεια, τις χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, την αξιοποίηση των εκτάσεων της ΔΕΗ και την αποκατάσταση των εδαφών, την άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ και μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής» και επισήμανε ότι «η προεκλογική επίσκεψη του απερχόμενου Πρωθυπουργού απέδειξε ότι ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία δεν έχουν την ικανότητα, την πολιτική βούληση και το αρμόζον θάρρος να απολογηθούν για τα τεράστια σφάλματα και την εγκληματική τους ιδεοληψία. Οι πολίτες, που βιώνουν από πρώτο χέρι την κατάσταση, θα δείξουν σύντομα τον δρόμο της εξόδου στην κυβέρνηση, αναζητώντας ουσιαστική διέξοδο ευημερίας και ανάπτυξης για την περιοχή, αλλά και για όλη την χώρα»

Σχετικά Άρθρα