Το βίντεο που έγινε viral και “καίει” τον Ερντογάν: Το 2019 κόμπαζε για την “αμνηστία” στους εργολάβους μπροστά στα κτίρια του Καχραμανμαράς και του Χατάϊ που ισοπέδωσαν οι σεισμοί-

 Το βίντεο που έγινε viral και “καίει” τον Ερντογάν: Το 2019 κόμπαζε για την “αμνηστία” στους εργολάβους μπροστά στα κτίρια του Καχραμανμαράς και του Χατάϊ που ισοπέδωσαν οι σεισμοί-

Ένα βίντεο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2019 στο οποίο καυχιέται για την αμνηστία οικοδομής που χορηγήθηκε στη σεισμόπληκτη νοτιοανατολική επαρχία Καχραμανμαράς έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δείτε το βίντεο που αποκαλύπτει η επιθεώρηση Duvar.english εδώ).

Πριν από τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019, ο Ερντογάν είχε απευθυνθεί στους πολίτες του Καχραμανμαράς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, λέγοντας: «Λύσαμε τα προβλήματα 144.556 πολιτών του Καχραμανμαράς με την αμνηστία (οικοδομική)».

Ο Ερντογάν είχε επίσης καυχηθεί για την κίνηση αμνηστίας της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων στις άλλες σεισμόπληκτες επαρχίες Μαλάτια και Χατάι, καθώς περιόδευε στη χώρα για τις εκλογές του 2019. 

Κτίρια και στις τρεις αυτές επαρχίες έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές στον απόηχο των δύο μεγάλων σεισμών στις 6 Φεβρουαρίου, καθώς ακόμη χιλιάδες πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. 

Σε 294.000 κτίσματα στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς είχαν χορηγηθεί πιστοποιητικά οικοδομικής αμνηστίας παραμονές των εκλογών του 2018. Τις ημέρες εκείνες ο Ερντογάν σε περιοδεία του στο Kahramanmaraş, στην Μαλάτια, το Χατάι, τις πόλεις δηλαδή που ισοπέδωσε ο σεισμός, κομπορρημονούσε: «Έχουμε λύσει τα προβλήματα 144.556 πολιτών με την (οικοδομική) αμνηστία».

Οι περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος

Τι σημαίνει το πιστοποιητικό οικοδομικής αμνηστίας; Εάν χορηγηθεί σε ένα κτίριο και καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο, το κτίριο δεν κατεδαφίζεται, παρόλο που δεν πληροί τις προδιαγραφές των οικοδομικών και αντισεισμικών κανονισμών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Μηχανικών και Πολεοδόμων της Κωνσταντινούπολης, Πελίν Πινάρ Γκιριτλίογλου, υποστήριξε ότι σχεδόν 75.000 κτίρια στην περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς έχουν λάβει τέτοιες «αμνηστίες», σύμφωνα με συνέντευξη στο BBC . Εάν σε ένα κτίριο χορηγηθεί αμνηστία και καταβληθεί το σχετικό πρόστιμο, η κατασκευή δεν κατεδαφίζεται παρόλο που δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις που αναφέρονται στους κανονισμούς δόμησης και σεισμού.

Το 2018, ακόμη και το υπουργείο Πολεοδομίας αναγνώρισε ότι οι μισές δομές στην Τουρκία δεν συμμορφώθηκαν με τους σχετικούς κανονισμούς.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης Dr. Buğra Gökçe ανακοίνωσε στις 10 Φεβρουαρίου ότι 3,1 εκατομμύρια κτίρια έλαβαν αμνηστία πριν από τις γενικές εκλογές του 2018. Ο αριθμός των κτιρίων στα οποία χορηγήθηκε αμνηστία στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς είναι 294.165.

Σχετικά Άρθρα