ΣΥΡΙΖΑ: Τα ονόματα έκπληξη στα ψηφοδέλτια – Ποιες υποψηφιότητες “κλειδώνουν”

 ΣΥΡΙΖΑ: Τα ονόματα έκπληξη στα ψηφοδέλτια –  Ποιες υποψηφιότητες “κλειδώνουν”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο εκλογικός σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα προχωρά με γοργούς ρυθμούς και με την ανακοίνωση του βασικού κορμού των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τώρα στη μάχη του σταυρού και της επικοινωνίας τα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη για το άνοιγμα στην κοινωνία. Το ζήτημα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος ήταν βασικό επίδικο και η αιτία μεγάλων και μικρότερων οδυνών από το 2019 μέχρι σήμερα.

Η πλειοψηφία και κατά βάση οι μέχρι πρότινος προεδρικές τάσεις συγκρούστηκαν σκληρά μέχρι το συνέδριο και στη συνέχεια για τις εσωκομματικές κάλπες με την αριστερή πτέρυγα και την ομπρέλα.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας ανοίξει το κόμμα του με πάνω από 100 χιλιάδες νέα μέλη επρόκειτο να αποτυπώσει αυτή την ανανέωση και τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και στο χαρτί των ψηφοδελτίων. Ωστόσο, ο θάνατος του Νεκτάριου Σαντορινιού και το πένθος στον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε αναβολή της συνεδρίασης. Όμως, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί σε μεγάλο βαθμό.

  • Η τετράδα των προσώπων που χειρίστηκαν την υπόθεση των συνδυασμών με επικεφαλής τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου Μιχάλη Καλογήρου κατάφερε να κρατήσει στεγανή την υπόθεση κατάρτισης των ψηφοδελτίων.

Σήμερα ουσιαστικά θα απαντηθούν οι βεβαιότητες και θα επιβεβαιωθούν τυχόν εκπλήξεις.

Από τη μια πάντως αναμένονται πρόσωπα με αναφορά στον καλλιτεχνικό χώρο και έτσι δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν η Μαριάνα Τουμασάτου ή ο Μάριος Αθανασίου από τους ηθοποιούς ή η Τάνια Τσανακλίδου και ο Μιθριδάτης από το χώρο των ερμηνευτών.

Τεχνοκράτες και συμμετοχή γυναικών

Σήμερα αναμένεται να επιβεβαιωθούν και οι εκτιμήσεις για την αξιοποίηση προσωπικοτήτων από το την περίφημη δεξαμενής σκέψης του προέδρου με την ταξίαρχο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη που χειρίστηκε το μεταναστευτικό στην κρίση του 2015-2016 να θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει ξεχωριστή θέση στους συνδυασμούς ή τον καθηγητή Γρηγόρη Γεροτζιάφα που συμβούλεψε τον Αλέξη Τσίπρα και την κοινωνία κατά τη μεγάλη υγειονομική κρίση του 20-21.

  • Στην κατηγορία των τεχνοκρατών θα πρέπει να συγκαταλέγεται και ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο του κόμματος ενώ θεωρείται και από τα πρόσωπα ευρείας αποδοχής, αλλά και ο Νίκος Φαραντούρης ο οποίος καθοδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην ενεργειακή κρίση με τη βαθιά γνώση του στον τομέα του φυσικού αερίου.

Αντίστοιχα αναμένεται να αξιοποιηθούν και καθηγητές εγνωσμένου κύρους στον τομέα τους όπως ο Όθωνας Ηλιόπουλος και ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, γιός του αείμνηστου και δολοφονημένου καθηγητή Τεμπονέρα.

Το κόμμα και καταστατικά έχει δεσμευτεί με εισήγηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα όπως η στελέχωση έτσι και τα ψηφοδέλτια να είναι καταρτισμένα κατά 50% από γυναίκες.

Έτσι η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου αναμένεται να καταλάβει μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας μεγάλο μέρος του οποίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα με τον Νάσο Ηλιόπουλο να κυνηγά το σταυρό στην Αθήνα. Πληροφορίες πάντως θέλουν μεγάλο μέρος των ψηφοδελτίων να αποτελείται από πρόσωπα με αντίστοιχη αναφορά όπως η Πόπη Τσαπανίδου μη κομματικά δηλαδή.

Φυσικά δεν θα λείπουν και όσοι έχουν αναφορές στο ΠΑΣΟΚ. Συμεών Κεδίκογλου στην Εύβοια είναι ένα τέτοιο πρόσωπο όπως και ο Στέφανος Τζουμάκας που έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο εσωκομματικό γίγνεσθαι.

Προεκλογικές μηχανές στο φουλ

Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο και για τα τρέχοντα ζητήματα με κορυφαίο στην ατζέντα αυτό των καλλιτεχνών, ζήτημα που με τους έως τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς αναδεικνύει ακόμη πιο τις βασικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων.

Ο σχεδιασμός πάντως προχωρά και με αιχμή άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες γεγονός που θα αποτελέσει βασικό στοιχείο των περιοδειών που θα συνεχίσει αμείωτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικά κοινά που βγάζουν όπως συνηθίζεται να λέγεται κυβερνήσεις και πρωθυπουργό. 

Σχετικά Άρθρα