Πλειστηριασμοί: Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση – Σφυροκόπημα μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου

 Πλειστηριασμοί: Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση – Σφυροκόπημα μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου

Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει να κωφεύει στην κριτική που δέχεται για τη στάση της στο ζήτημα των πλειστηριασμών, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου που απελευθερώνει τα funds να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζεται με σφοδρότητα.

Σε συνέντευξη που έδωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον ΑΝΤ1, επισήμανε ότι οι πλειστηριασμοί είναι επιλογή Μητσοτάκη, και όχι η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όπως είπε, «αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας απελευθερώθηκαν με τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 καταργώντας οριζόντια κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Το γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών, και πρώτων λαϊκών κατοικιών, είναι αποτέλεσμα αυτής της επιλογής».

Και τόνισε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι «πλαίσιο το οποίο δεν δεσμεύει ούτε τις τράπεζες ούτε τα funds, ούτε για να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ούτε για να δεχτούν μία ρύθμιση. Κατ’ ουσία δεν μπορούν οι πολίτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους και οδηγούνται σε fast track πλειστηριασμούς χωρίς καμία προστασία».

Επισήμανε δε ότι επίσης επιλογή της Ν.Δ. «ήταν να μεταβιβάζονται τα δάνεια στα funds με νόμο του 2003, όπου δεν υπάρχει υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη -ξαφνικά ο δανειολήπτης βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πλειστηριασμό χωρίς καν να έχει τη δυνατότητα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης- και κυρίως οι όποιες πράξεις των funds να γίνονται αφορολόγητες. Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να είναι αφορολόγητες οι πράξεις των funds».

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει συνολική πρόταση για να μπορούν να ρυθμίζονται τα δάνεια, οι πολίτες να εξυπηρετούν τις δόσεις τους και προφανώς να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας με νόμο», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοια αισχροκέρδεια και να μην υπάρχει ούτε στοιχειώδης φορολόγηση των ενεργειών των funds».

Ανέφερε, τέλος, ότι «το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, δεδομένης της συνθήκης, είναι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει τους πλειστηριασμούς και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία. Δεν το κάνει όμως, γιατί η συνειδητή πολιτική επιλογή του είναι η ρευστοποίηση των περιουσιών, έτσι αντιμετώπισε εξαρχής το πρόβλημα των κόκκινων δανείων».

Ν. Ανδρουλάκης: «Χρειάζονται πρωτοβουλίες, που θωρακίζουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας»

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε το μεσημέρι με ενώσεις δανειοληπτών και καταναλωτών, όπου στο επίκεντρο βρέθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για την προστασία της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την τροπολογία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η οποία προβλέπει:

– Προστασία της κύριας κατοικίας στη φιλοσοφία του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια

– Προστασία της αγροτικής γης

– Συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η πρόνοια για 120 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τον ΕΦΚΑ, με “κούρεμα” 30% της οφειλής για τους συνεπείς και

– Λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες θωρακίζουν τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Εξαιτίας της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, γνωρίζετε το ροκάνισμα του εισοδήματος των πολιτών. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας, που είχε πετύχει το ΠΑΣΟΚ το 2010, μειώθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκε οριστικά επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Δ. Κουτσούμπας: Άνοιξε νέος, πιο άγριος γύρος επέλασης στη λαϊκή κατοικία

Από το βήμα της Βουλής, και στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα Μουσεία, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατέθεσε τροπολογία για την παύση των πλειστηριασμών για χρέη προς τράπεζες και funds.

Όπως είπε στο σημερινό νομοσχέδιο, «η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει τροπολογία για την παύση, για την ακύρωση των πλειστηριασμών για χρέη προς τράπεζες και τα “κοράκια”, τα funds που έχουν αγοράσει τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ, από τα οποία απειλούνται οι λαϊκές οικογένειες».

«Ξέρετε πολύ καλά πως η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου -αναμενόμενη βέβαια- ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία, αφού “λύνει τα χέρια” των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών. Κι αφήστε πια τα κροκοδείλια δάκρυα… Ξέρουμε πολύ καλά πως η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, είναι δικό σας έργο, έργο όλων όσων κυβερνήσατε».

Και τόνισε ότι νόμος του ΣΥΡΙΖΑ «παρέδωσε τα “κόκκινα” δάνεια στα αρπακτικά των funds; Το ξέρετε. Στη συνέχεια τον πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ; Το ξέρετε. Ή μήπως θέλετε να σας θυμίσω μια σειρά μέτρα που όλοι σας ψηφίσατε για να ενισχύσετε το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κά, για να υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός που βυθίζει τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση;»

«Ορίστε λοιπόν, στηρίξτε, ψηφίστε την τροπολογία του ΚΚΕ. Εμείς πάντως, μαζί με άλλους αγωνιστές θα συνεχίσουμε να είμαστε μπροστά στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια», πρόσθεσε.

ΜέΡΑ25: Τα μνημονιακά κόμματα κρύβονται πίσω από την απόφαση του Αρείου Πάγου

Από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25, επισημαίνει ότι «το μνημονιακό πολιτικό προσωπικό τα “ρίχνει” στον Άρειο Πάγο για τους δικούς του νόμους!»
 
Και σημειώνει ότι το ΜέΡΑ25, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, αμέσως επισήμανε «το αδιανόητο της σχετικής απόφασης. Ταυτόχρονα, όμως, καλέσαμε τις πολιτικές ηγεσίες των μνημονιακών κομμάτων να μην κρυφτούν πίσω από μία απόφαση που πάρθηκε εντός ενός νομικού πλαισίου που αυτές θέσπισαν».
 
Και προσθέτει:

«Όσο υπάρχει ο “Ηρακλής” της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, αλλά και οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά ταμεία, για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ακόμα και για το ιδιώνυμο αδίκημα για όσους αντιστέκονται στην πραγματοποίηση των πλειστηριασμών αυτών, δεν απαλλάσσει τις μνημονιακές Κυβερνήσεις από τις δικές τους τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες, ό,τι κι αν αποφασίσει ο Άρειος Πάγος».
 
«Στον αντίποδα όλων αυτών, υπάρχει το νομικό πλαίσιο που προτείνει το ΜέΡΑ25 με την κατάργηση του “Ηρακλή”, το τέλος της μεταφοράς των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά ταμεία και την θέσπιση πραγματικής προστασίας, της πρώτης, λαϊκής κατοικίας και των μικρομάγαζων από μία δημόσια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, τον “Οδυσσέα”. Αυτή είναι η μόνη πραγματική, άμεση, ρεαλιστική και δίκαιη λύση», επισημαίνει.
 
Επίσης, τάσσεται κατά της αναστολής των πλειστηριασμών «που ζητάει ο κ. Τσίπρας, μέχρι -άκουσον άκουσον- τις εκλογές και μάλιστα με ΠΝΠ! Δηλαδή, μέσα από την κατάπτυστη αυτή μνημονιακή και αντικοινοβουλευτική διαδικασία. Την ίδια στιγμή που για τον “Ηρακλή” της Μητσοτάκης Α.Ε. λέει πως δεν σκοπεύει να τον καταργήσει, αν αναλάβει την εξουσία, απλώς να μην εγγράψει τις εγγυήσεις του δημοσίου προς τον “Ηρακλή”, στα αρπακτικά ταμεία δηλαδή, στο δημόσιο χρέος. Αυτό όμως πρακτικά σημαίνει επίσπευση των πλειστηριασμών!». 
 
«Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 επιμένει πως η Ρήξη είναι η μόνη απάντηση σε αυτή την πολλαπλή κρίση για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», καταλήγει.

Σχετικά Άρθρα