Κουτσούμπας: Η πολιτιστική κληρονομιά μετατρέπεται σε εμπόρευμα

 Κουτσούμπας: Η πολιτιστική κληρονομιά μετατρέπεται σε εμπόρευμα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της σημερινής του ομιλίας στην Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, εξέφρασε τα συλλυπητήριά μου για τον θάνατο του Νεκτάριου Σαντορινιού, συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στη Βουλή, στο κόμμα του τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την στήριξη του ΚΚΕ στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στα Μουσεία και στον αγώνα χιλιάδων καλλιτεχνών που απεργούν και σπουδαστών που αγωνίζονται.

«Χαιρετίζουμε και την αυτοθυσία των καθηγητών στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, για να στηρίξουν τους μαθητές τους» πρόσθεσε.

«Οι προβλέψεις του ν/σ για τα 5 μεγαλύτερα μουσεία, έτσι όπως το επιβεβαιώνει και το καθεστώς λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης -το οποίο από την αρχή ιδρύθηκε ως ΝΠΔΔ- συνεπάγονται την αποκοπή των μεγάλων μουσείων της χώρας από τον «κορμό» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγούν σε μία ευέλικτη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους, με σύνθετες, πολύπλευρες και βαριές συνέπειες» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι «κατευθυντήρια γραμμή της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η χρησιμοποίηση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων για την ανάπτυξη κυρίως της κερδοφορίας άλλων κλάδων, όπως είναι η πράσινη και ψηφιακή οικονομία, προπαντός όμως ο τουρισμός και οι γύρω απ’ αυτόν οικονομικοί κλάδοι».

Είπε ότι πίσω από την «οικονομική αυτοτέλεια» και «αυτενέργεια» των μουσείων που προβάλλει η κυβέρνηση, κρύβει «την ανταγωνιστικότητα, την ανάγκη μεγιστοποίησης των εσόδων, την εξάρτηση από χορηγούς και από κάθε λογής «φίλους», με λίγα λόγια τη σταδιακή «απαλλαγή» του κράτους από την αποκλειστική υποχρέωση της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Είμαστε σίγουροι ότι το καθεστώς αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος της πραγματικής κοινωνικής αποστολής των μουσείων να προωθούν την ιστορική γνώση, να ανεβάζουν το πολιτιστικό επίπεδο πλατιών λαϊκών στρωμάτων» είπε και πρόσθεσε ότι «το αποκεντρωμένο, αυτοδιαχειριζόμενο μουσείο, κάθε άλλο παρά αυτόνομο και ελεύθερο θα είναι για να αναπτύξει με κριτήρια επιστημονικά και παιδαγωγικά, τον εκπολιτιστικό, τον ερευνητικό ρόλο του».

Ανέφερε σειρά αρνητικών βαριών συνεπειών για τα μουσεία και επισήμανε ότι «είναι πάνω απ’ όλα η αντίληψη που διαπερνά το νομοσχέδιο, ότι η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα εμπόρευμα. Εμπόρευμα το οποίο τα μουσεία, όπως κάθε σωστή επιχείρηση, θα πρέπει να το κάνουν πιο ελκυστικό, πιο ευπώλητο!».

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων για το τι σημαίνει «ευπώλητο εμπόρευμα», «ο δρόμος έχει ανοίξει από το πρωτοϊδρυθέν και εμβληματικό Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο μάλιστα καλεί την Τσικνοπέμπτη που μας έρχεται, να περάσουμε μία όμορφη βραδιά με λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκιες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών, γλυκά και ελληνική μουσική!!! Αλίμονο, να μην τσικνίσουμε λίγο και τα μουσεία μας βέβαια! Ελπίζουμε μόνο να μην στήσουν και ψησταριές για να τσικνίσουν η «Σκεπτόμενη Αθηνά» και η «Πεπλοφόρος» Κόρη».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «αυτή η εξευτελιστική εικόνα με τις αξέχαστες ελληνικές Τσικνοπέμπτες, μπορεί να έγιναν τώρα trend στο twitter, αλλά επαναλαμβάνονταν και επί της δικής σας διακυβέρνησης! Αυτό σημαίνει Μουσεία ΝΠΔΔ».

Αναφερόμενος στην «εξωστρέφεια», στην «ανταλλαγή» πολιτιστικών θησαυρών, στην «ίδρυση παραρτημάτων στο εσωτερικό και το εξωτερικό», με πρόταση των Δ.Σ. και έγκριση του εκάστοτε Υπουργού, για να κάνετε την μακροχρόνια εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για απροσδιόριστο χρόνο, συνήθη πρακτική των Μουσείων, με αποτέλεσμα τον εκπατρισμό σημαντικών αρχαιοτήτων από τη χώρα μας για 50, 100 ή και περισσότερα έτη κι αυτό, με βάση μια απλή Κοινή Υπουργική Απόφαση» τόνισε ότι «η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι «προϊόν» προς «εκμετάλλευση», όπως σας ξέφυγε αρχικά, ενώ κυνικά σε όλα τα κυβερνητικά κείμενα το έχετε διατηρήσει και ως έκφραση. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι συλλογική δημιουργία, λαϊκή περιουσία, που έχει κοινωνική αποστολή».

«Και την ίδια ώρα που θα καμαρώνετε για την αύξηση των τουριστών στα μουσεία, η λαϊκή οικογένεια θα αποκλείεται από αυτά, καθώς είναι βέβαιο ότι οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν, για να εναρμονιστούν με τις τιμές στις άλλες χώρες της ΕΕ. Και οι μέρες ελεύθερης εισόδου σχεδόν θα εκμηδενιστούν, όπως στο Μουσείο Ακρόπολης» πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι το «υπουργείο Πολιτισμού είναι πρωτοπόρο και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας» πρόσθεσε ότι «στα νέα Μουσεία ΝΠΔΔ είναι προφανές, ότι η ιδιωτικοοικονομική, ανταγωνιστική λειτουργία των μουσείων, προϋποθέτει μεγαλύτερο βαθμό εκμετάλλευσης και ακόμα χειρότερους όρους εργασίας, ενώ η «τουριστικοποίηση» που προωθείται, θα εντείνει την εντατικοποίηση και τον εποχιακό χαρακτήρα της εργασίας».

Είπε, ακόμα, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς «όλο αυτό το διάστημα έχουν ψηφιστεί σειρά νόμων που εντάσσονται στον ίδιο πολιτιστικό προσανατολισμό, στον ίδιο πολιτικό προσανατολισμό σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κληρονομιάς του πολιτισμού μας».

Αναφέροντας τους νόμους για τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), για τους όρους και το διάστημα ανταλλαγής των εκθεμάτων ανάμεσα σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, τον νόμο κύρωσης της συμφωνίας για τη συλλογή Στερν» σημείωσε ότι «έχετε ικανοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις σας, όχι αυτές που οφείλετε απέναντι στον Ελληνικό λαό, αλλά αυτές που έχετε απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολιτικές που τους υπηρετούν.»

«Όσα μας φέρνετε στην Ελλάδα, ως δήθεν «νέες» ιδέες, είναι δοκιμασμένες συνταγές σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ακολουθούν τις κατευθύνσεις της, όπως έχετε συναποφασίσει όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που συμμετείχαν στο παρελθόν σε κυβερνητικά σχήματα και σήμερα διεκδικούν εκ νέου έναν αντίστοιχο ρόλο» είπε ο Δ. Κουτσούμπας και φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα υπογράμμισε ότι οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ολέθριες για τους λαούς.

Είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν έχει πάρει εργολαβία» αυτή την πολιτική και επισήμανε ότι «τα προεκλογικά λόγια της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αθωώνουν την πολιτική που εφάρμοσαν, όταν ήταν αυτοί στην εξουσία» και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον γγ του ΚΚΕ , «η γραμμή ότι ο πολιτισμός είναι εμπόρευμα και πάνω απ’ όλα ότι ο άνθρωπος είναι εμπόρευμα, αποτελεί συνισταμένη στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της ΝΔ που μαζί με την επιχειρηματική λειτουργία των Μουσείων έφερε το προκλητικό, κατάπτυστο, Π.Δ. 85 που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, Ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο του Λυκείου, για να γίνει φτηνότερο το εμπόρευμα – εργατική δύναμη των καλλιτεχνών» ενώ για το ΠΔ 85 έκανε ιδιαίτερη αναφορά.

Υπογράμμισε ακόμη ότι τα ερωτήματα για τα οποία το ΚΚΕ κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση παραμένουν αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις:

«-Θα ικανοποιήσετε τελικά τις ανάγκες των σπουδαστών και των καλλιτεχνών; Θα επιμείνετε στη μετατροπή των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων σε τουριστικές ατραξιόν;Δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση ούτε από τη ΝΔ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την απάντηση θα την δώσουν οι χιλιάδες σπουδαστές, καλλιτέχνες, εργαζόμενοι στα μουσεία, που με τον αγώνα τους και όχι με πολιτικούς μεσάζοντες και διάφορους Μεσσίες θα φέρουν νίκες και μαζί με όλον τον εργαζόμενο λαό θα επιβάλουν τελικά τη συνολική νίκη τους: Το καθολικό δικαίωμα στην υλική και πνευματική ευημερία, το δικαίωμα στην τέχνη, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, σε όλο τον πλούτο της ζωής, που με το μυαλό και τα χέρια τους δημιουργούν, χωρίς να τον απολαμβάνουν» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας.

Σχετικά Άρθρα