ΗΠΑ: Βάζουν τέλος στα σενάρια για μυστηριώδη αντικείμενα – “Δεν είναι εξωγήινα” (vid)

 ΗΠΑ: Βάζουν τέλος στα σενάρια για μυστηριώδη αντικείμενα – “Δεν είναι εξωγήινα” (vid)

Τέλος στα σενάρια και τη φημολογία ότι τα μυστηριώδη μπαλόνια που καταρρίφθηκαν πάνω από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν εξωγήινα, έδωσε ο Λευκός Οίκος κατά τη διάρκεια ενημέρωσής. 

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι δεν υπάρχει ένδειξη για εξωγήινη δραστηριότητα σχετικά με την κατάρριψη των ιπτάμενων αντικειμένων. «Λατρεύω την ταινία “Ε.Τ. ο Εξωγήινος”, αλλά ας μείνουμε εκεί» είπε, αστειευόμενη, η Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Δείτε βίντεο:

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εξωγήινων ή εξωγήινης δραστηριότητας στις πρόσφατες καταρρίψεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, απέδωσε στην κυβέρνηση Μπάιντεν -και τις οδηγίες του ίδιου του προέδρου στην κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ- για την ανακάλυψη ότι «η Κίνα έχει ένα πρόγραμμα μπαλονιών σε μεγάλο υψόμετρο για συλλογή πληροφοριών που συνδέεται με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό». Και πρόσθεσε: «Λειτουργούσε κατά την προηγούμενη διοίκηση, αλλά δεν το εντόπισαν. Το εντοπίσαμε».

Ο Τζον Κίρμπι είπε επίσης ότι τα τρία αντικείμενα που καταρρίφθηκαν μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής πάνω από τη Βόρεια Αμερική δεν αποτελούσαν κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος, δεν έστελναν σήματα επικοινωνίας, δεν είχαν ανθρώπους μέσα και δεν είχαν ελιγμούς ή προωστικές ικανότητες. Είπε ότι πέταξαν χαμηλότερα από το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που διέσχισε τις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές αυτού του μήνα και αποτελούσαν κίνδυνο για την πολιτική εναέρια κυκλοφορία, έτσι ο στρατός και οι ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά αποφάσισαν να τους καταρρίψουν. Τα υψόμετρα τους κυμαίνονταν από 20.000 πόδια έως 40.000 πόδια. Η διηπειρωτική εναέρια κυκλοφορία πετά σε περίπου 30.000 πόδια, είπε.

Το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο κατερρίφθη στις 4 Φεβρουαρίου, παρόλον ότι περιφερόταν απαρατήρητο και ανενόχλητο πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ και του Καναδά από τις 28 Ιανουαρίου. Η αμερικανική αντικατασκοπία χαρακτήρισε σαν «κατασκοπευτικό μπαλόνι από την Κίνα», συνδέοντάς το με το ευρύτερο πρόγραμμα παρακολουθήσεων του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Η άποψη των υψηλά ισταμένων στο αρχηγείο του αμερικανικού στρατού ήταν ότι το συγκεκριμένο μπαλόνι συγκέντρωνε στοιχεία γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανά τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους οι Κινέζοι διαμαρτυρήθηκαν, προβάλλοντας την εικόνα του αθώου που αδίκως κατηγορείται και ενοχοποιείται. «Υπερβολική ενέργεια και σοβαρή παραβίαση της διεθνούς πρακτικής» ήταν η δήλωση εκ μέρους του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Υποστήριξαν την άποψη ότι επρόκειτο για ένα αθώο μετεωρολογικό μπαλόνι, το οποίο παρασύρθηκε από τα ρεύματα του ανέμου, για να καταλήξει ακυβέρνητο στη Βόρεια Αμερική.

Παρόλ’ αυτά, η αυτοψία των Αμερικανών στα υπολείμματά του, έδειξε ότι το μπαλόνι διέθετε έλικες και ήταν σε θέση να αλλάζει κατεύθυνση. Επιπλέον, η αμερικανική αντικατασκοπία θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μπαλόνι ήταν ένα από τα πάμπολλα μέσα που στέλνει η Κίνα για να παρακολουθήσει κρυφά τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος κατασκοπείας σε περισσότερες από 40 χώρες.

Η Ουάσινγκτον αρνείται ότι έστειλε μπαλόνια στον κινεζικό εναέριο χώρο

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, η Ουάσινγκτον απέρριψε τις κατηγορίες του Πεκίνου ότι έστειλε μπαλόνια πάνω από την κινεζική επικράτεια, ενώ ένταση επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την υπερπτήση του αμερικανικού εδάφους από κινεζικό μπαλόνι, το οποίο τελικά κατερρίφθη.

«Δεν είναι αλήθεια. Δεν το κάνουμε. Κατηγορηματικά δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζον Κίρμπι σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Δεν στέλνουμε μπαλόνια να πετάξουν πάνω από την Κίνα», τόνισε.

Σύμφωνα επίσης με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έιντριεν Γουάτσον, «κάθε ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί μπαλόνια κατασκόπους πάνω από την Κίνα είναι ψευδής».

Το Πεκίνο επιχειρεί «να περιορίσει τις ζημιές», πρόσθεσε, κατηγορώντας την κινεζική κυβέρνηση ότι «παραβίασε την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και περισσότερων από 40 χωρών» με το «πρόγραμμα μπαλονιών κατασκόπων» της.