Αχτσιόγλου: Επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι πλειστηριασμοί και όχι η προστασία της πρώτης κατοικίας

 Αχτσιόγλου: Επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι πλειστηριασμοί και όχι η προστασία της πρώτης κατοικίας

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ» τόνισε μιλώντας στον Ant1 η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου.

«Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας απελευθερώθηκαν με τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 καταργώντας οριζόντια κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Το γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών, και πρώτων λαϊκών κατοικιών, είναι αποτέλεσμα αυτής της επιλογής».

Η δεύτερη επιλογή της ΝΔ, πρόσθεσε, «αφορούσε τον εξωδικαστικό μηχανισμό της, δηλαδή ένα πλαίσιο το οποίο δεν δεσμεύει ούτε τις τράπεζες ούτε τα funds, ούτε για να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ούτε για να δεχτούν μία ρύθμιση. Κατ’ ουσία δεν μπορούν οι πολίτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους και οδηγούνται σε fast track πλειστηριασμούς χωρίς καμία προστασία».

H τρίτη επιλογή της ΝΔ, επισήμανε, «ήταν να μεταβιβάζονται τα δάνεια στα funds με νόμο του 2003, όπου δεν υπάρχει υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη -ξαφνικά ο δανειολήπτης βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πλειστηριασμό χωρίς καν να έχει τη δυνατότητα να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης- και κυρίως οι όποιες πράξεις των funds να γίνονται αφορολόγητες. Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. εξαιτίας της επιλογής της ΝΔ να είναι αφορολόγητες οι πράξεις των funds».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει συνολική πρόταση για να μπορούν να ρυθμίζονται τα δάνεια, οι πολίτες να εξυπηρετούν τις δόσεις τους και προφανώς να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας με νόμο», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοια αισχροκέρδεια και να μην υπάρχει ούτε στοιχειώδης φορολόγηση των ενεργειών των funds».

Ανέφερε, τέλος, ότι «το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, δεδομένης της συνθήκης, είναι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να αναστείλει τους πλειστηριασμούς και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία. Δεν το κάνει όμως, γιατί η συνειδητή πολιτική επιλογή του είναι η ρευστοποίηση των περιουσιών, έτσι αντιμετώπισε εξαρχής το πρόβλημα των κόκκινων δανείων».

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο και στα δύο παιδιά του Νεκτάριου Σαντορινιού. Να έχουν δύναμη στην ψυχή τους να αντιμετωπίσουν την απώλεια. Θα είμαστε δίπλα τους για ό,τι χρειαστούν. Ο Νεκτάριος ήταν ένας εξαίρετος σύντροφος, μαχόταν διαρκώς για την προοδευτική πορεία του τόπου, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τις ανάγκες των νησιωτών. Έδινε αυτή τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε εξάλλου η Έφη Αχτσιόγλου για την απώλεια του Νεκτάριου Σαντορινιού.