Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας – Ενωτικός στην πρώτη ομιλία του (vid)

 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας – Ενωτικός στην πρώτη ομιλία του (vid)

Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα τα ηνία της χώρας ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έγινε ο 8ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτύπωσε την ενωτική του διάθεση στην πρώτη ομιλία του.

«Απόψε νικητής είναι η Κύπρος» είπε και οι παρευρισκόμενοι στο Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Το σύνθημα «Σεισμός Σεισμός Συναγερμός» ακούστηκε όταν ο νέος Πρόεδρος αναφέρθηκε στον ΔΗΣΥ. «Μέσα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ζήσαμε δύσκολες στιγμές, σε πολιτικό και σε ανθρώπινο επίπεδο. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα τους απογοητεύσω» είπε.

Μήνυμα ενότητας στην πρώτη ομιλία

Στην πρώτη του ομιλία, ως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε μήνυμα ενότητας σε όλους. «Οι εκλογές έχουν τελειώσει, ο λαός έχει μιλήσει. Η προεκλογική εκστρατεία ανήκει στο χθες. Αφήνουμε πίσω μας όσα μας πλήγωσαν και όσα μας πίκραναν. Αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα η οποία θα μας βρει μονιασμένους και αποφασισμένους για να κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχεθήκαμε».

Ευχαρίστησε τις δυνάμεις που τον στήριξαν, τους πολίτες που τον ψήφισαν αλλά και αυτούς που έκαναν άλλες επιλογές, όπως είπε. Θερμές ευχαριστίες απεύθυνε και προς την οικογένεια του που ήταν στο πλευρό του όλο αυτό το διάστημα. Που ήταν το στήριγμα του.

«Ευχαριστώ τους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Ευχαριστώ τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την προσπάθειά μας. Το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, τη ΔΗΠΑ, το Κίνημα Αλληλεγγύη, το Κίνημα Κυπρίων Κυνηγών, το κόμμα των ζώων, τις Οργανώσεις, τις ομάδες άλλα οργανωμένα σύνολα και σίγουρα τους εθελοντές μας που ανιδιοτελώς ήταν μαζί μας όλους αυτούς τους μήνες.

Επιτρέψτε μου όμως να σταθώ ιδιαίτερα στην οικογένειά μου, που ήταν δίπλα μου καθόλη τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης διαδρομής. Ευχαριστώ τη σύζυγό μου, Φιλίππα, τα παιδιά μου, όλα τα μέλη της οικογένειάς μου στην Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όλους αυτούς τους μήνες ήταν το στήριγμά μου.

Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τους πολίτες που έκαναν άλλες επιλογές. Αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Τους τιμώ και τους σέβομαι. Στην Κύπρο που οραματίζομαι δεν υπάρχουν οι «δικοί μας» και οι «άλλοι».

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Στέλνω ειλικρινές μήνυμα συνεργασίας και ετοιμότητας για να ΕΝΩΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ για το καλό της πατρίδας μας, για την Κύπρο μας».

Ο νέος Πρόεδος, που εμφανίστηκε με λόγο ενωτικό, εξέφρασε σεβασμό προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, το κόμμα της αριστεράς και τον ηγέτη του. Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρο του Αβέρωφ Νεοφύτου. Και ομολόγησε ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρξαν δύσκολες στιγμές. Σε πολιτικό αλλά και ανθρώπινο επίπεδο.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες και προς τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

«Σέβομαι και τιμώ το ΑΚΕΛ, το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς. Σέβομαι και τιμώ την ηγεσία του, υπό τον κύριο Στέφανο Στεφάνου αλλά και τον κόσμο του. Στέλνω τον απεριόριστο σεβασμό μου και στον κύριο Ανδρέα Μαυρογιάννη για τον ωραίο αγώνα που δώσαμε.

Θέλω ειδικότερα να αναφερθώ στον Δημοκρατικό Συναγερμό, τον Πρόεδρό του, Αβέρωφ Νεοφύτου, την ηγεσία, και τον κόσμο του. Μέσα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ζήσαμε δύσκολες στιγμές, σε πολιτικό και σε ανθρώπινο επίπεδο. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα τους απογοητεύσω. Εχω μιλήσει με τον κύριο Αβέρωφ Νεοφύτου, έχω δεχθεί τα συγχαρητήριά του. Τον ευχαριστώ πολύ και θα επιδιώξω να τον συναντήσω το συντομότερο.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την πολύχρονη συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, μέσα από τα αξιώματα που μου ανέθεσε. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων» όπως είπε.

Πρωτόγνωρη προσπάθεια

«Είμαι βαθύτατα συγκινημένος που καταφέραμε να κάνουμε πλειοψηφικό ρεύμα το προεκλογικό μας πρόγραμμα, το οποίο καταρτίσαμε μετά από διάλογο με τους πολίτες, μαζί με την κοινωνία των πολιτών, με όλες τις Κύπριες και Κύπριους, με τους νέους μας αλλά και τους απόμαχους της ζωής. Αυτή η πρωτόγνωρη προσπάθεια συμμετοχικής Δημοκρατίας, που ξεκίνησε προεκλογικά, θα συνεχιστεί καθ όλη τη διάρκεια της προεδρικής μου θητείας» είπε.

Προτεραιότητα ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση

Ενώπιον των υποστηρικτών του, προχώρησε και σε ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του, θέτοντας στο υψηλότερο σκαλί τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.

«Θέλω ενώπιον όλων σας να ιεραρχήσω ξανά, ως εκλελεγμένος πλέον Πρόεδρος, τις προτεραιότητές μου: Ύψιστη έγνοια μου είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας. Θα κάνω τα πάντα για να επαναρχίσει ο διάλογος για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επίλυση του Κυπριακού. Για να βρούμε μια λύση που να διασφαλίζει ότι θα αφήσουμε στα παιδιά μας μια χώρα επανενωμένη στο έδαφος, στους θεσμούς, στην οικονομία. Μια πατρίδα που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων καιΛατίνων Θέλω να απευθυνθώ ειδικά στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες περνούν δύσκολες στιγμές. Συμμετέχουμε στο πένθος τους και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε δίπλα τους. Επιθυμώ να επαναλάβω ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι το τελευταίο ακρωτηριασμένο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχω μιλήσει πριν από λίγο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Ελλάδα είναι το στήριγμά μας και ο ανιδιοτελής μας σύμμαχος. Οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς. Μίλησα  απόψε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερουσιαστή Μενέντες και με άλλες προσωπικότητες. Ο ευρωπαϊκός, δυτικός προσανατολισμός της χώρας μας είναι η σταθερή πυξίδα μας για το αύριο. Αυτός ο προσανατολισμός θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Θα συνεχίσουμε την διεύρυνση των σχέσεών μας  με όλες τις όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και με όλες τις δυνάμεις που μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, στο συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ και με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Στέλνω μήνυμα απεριόριστου σεβασμού προς τους πρόσφυγές μας, του εγκλωβισμένους μας, τους παθόντες, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, όλους αυτούς που υποφέρουν από τα τραύματα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Παραμένουν στην προμετωπίδα της προσπάθειάς μας για τερματισμό της παρανομίας και της αδικίας» όπως ανέφερε.

Δήλωσε πανέτοιμος για τις προκλήσεις

«Με πλήρη συναίσθηση αναλαμβάνω την τεράστια ευθύνη, βλέποντας σας απόψε στα μάτια και θέλω να σας υποσχεθώ ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθώ στις ελπίδες και στις προσδοκίες σας.

Είμαι πανέτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση της χώρας. Είμαι πανέτοιμος για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων αλλά και των σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας. Είμαι πανέτοιμος να εργασθώ για να κτίσουμε ΜΑΖΙ ένα μέλλον με ορίζοντα. Με ελπίδα και προοπτική. Για όλους.

Είμαι αποφασισμένος να σχηματίσω κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής με ικανούς ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους. Η εθνική ενότητα είναι μια ιστορική αναγκαιότητα.

Είμαι επικεντρωμένος στην επόμενη μέρα για την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων ενεργειών για την οικονομία, για την κοινωνία, για όλα αυτά που εσείς αναδείξατε ως προτεραιότητες. Έχω ολοκληρώσει την προεργασία και έχω Σχέδιο Δράσης για το κάθε Υπουργείο, ώστε να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε αμέσως.

Φίλες και φίλοι

Στόχος μου είναι να πετύχουμε μια Κοινωνία που θα είναι συμπεριληπτική, με ενσυναίσθηση και που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Να πετύχουμε μια Οικονομία που θα αναπτύσσεται με εξωστρέφεια, που θα είναι ανθεκτική και ανταγωνιστική.

Για ένα Κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό, ένα κράτος φιλικό προς τον πολίτη, με διαφάνεια, αξιοκρατία, δικαιοσύνη και λογοδοσία.

Για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, στις πόλεις και στην ύπαιθρο μας, για όλους ανεξαιρέτως.

Μια πατρίδα που θα μεριμνήσει άμεσα που να μην αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους παράτυπους Μετανάστες.

Ένα Κράτος που θα στηρίζει ουσιαστικά τον γεωργό και τον κτηνοτρόφο, και που θα αναγεννήσει στην πράξη τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας και θα αναζωογονήσει την ύπαιθρο.

Μια Κύπρο που θα είναι στο πλευρό των οικογενειών και των νέων έμπρακτα, που θα δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις και θα στηρίζει τους ευάλωτους συμπολίτες μας, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους όσοι χρήζουν ειδικής φροντίδας και ειδικής στήριξης.

Μια πατρίδα που θα θέσει όσο πιο ψηλά γίνεται τον πήχη για την παιδεία και τον πολιτισμό, με καλά δημόσια σχολεία και προαγωγή του αθλητισμού, των τεχνών και των γραμμάτων. Μια Κύπρο με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ναι φίλες και φίλοι, θα ενισχύσουμε και θα βελτιώσουμε το ΓεΣΥ, τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων χρόνων, που διασφαλίζει σε κάθε πολίτη ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες!

Από αύριο κάνουμε τις πρώτες ενέργειες, το πρώτο βήμα για καλύτερες ημέρες. Με ενότητα, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια. Όλα αυτά για να πετύχουμε μαζί την Κύπρο του αύριο.

Απόψε νικητές είσαστε εσείς. Μαζί ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι, μαζί πορευτήκαμε και μαζί το συνεχίζουμε. Από τα βάθη της ψυχής μου σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ για τη στήριξη, το κουράγιο αλλά και την έμπνευση που μου δώσατε σε αυτό το μεγάλο αγώνα.

Απόψε νικητής είναι η Κύπρος.

Πάμε δυνατά!

Πάμε ελπιδοφόρα!

Πάμε ενωμένοι. Για την Κύπρο» είπε κλείνοντας την ομιλία του.

Απρόοπτο στην επίσημη ανακήρυξη – Λιποθύμησε η κόρη Χριστοδουλίδη

Από ένα απρόοπτο συνοδεύτηκε η επίσημη ανακήρυξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στο στάδιο «Ελευθερία – Τάσσος Παπαδόπουλος».

Κατά την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης είδε την μία κόρη του να λιποθυμά.

Άμεσα στο σημείο βρέθηκαν γιατροί και διασώστες για τις πρώτες βοήθειες, ενώ το μικρό κορίτσι μεταφέρθηκε έξω από το στάδιο, προκειμένου να συνέλθει.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συνέχισε την ομιλία του προς τον κυπριακό λαό, ενώ στο τέλος αγκάλιασε την κόρη του, ρωτώντας την αν είναι καλά.

Οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα

Τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει το παν για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έδωσε ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στις πρώτες του δηλώσεις, έπειτα από την εκλογή του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού και ότι «η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα». Αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με ηγέτες κρατών και θεσμών, σημειώνοντας ότι πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό θα είναι στη Ελλάδα.

Εξήγγειλε επίσης συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής.

«Ο κυπριακός λαός μίλησε, αύριο είναι μια καινούργια μέρα και όσα προεκλογικά έχω αναφέρει, αυτή είναι και η υπόσχεσή μου προς τον κυπριακό λαό», ανέφερε στους δημοσιογράφους, βγαίνοντας από το πολιτικό του γραφείο.

«Θα κάνω το παν όχι μόνο για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, αλλά μέσα από μια συνένωση δυνάμεων, και να ξέρετε τις επόμενες μέρες θα ζητήσω να δω όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής».

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανάφερε πως θα μιλήσει μαζί τους και θα ανταλλάξει απόψεις μαζί τους και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι οι τελικές αποφάσεις εναπόκεινται σε μένα, αλλά θα δουλέψουμε μαζί για -επαναλαμβάνω- μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής για να μπορούμε ανταποκριθούμε σαφώς καλύτερα στις προσδοκίες της κοινωνίας».

«Γιατί στο τέλος της ημέρας», είπε, «το βασικό ζητούμενο για μένα -και είμαι σίγουρος για όλους- είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις, προκλήσεις οι οποίες μόνο αν εργαστούμε μαζί θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία».

Σε ερώτηση πότε αρχίζουν οι διεργασίες για τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως αυτό αποτελεί την «πρώτη κορυφαία πολιτική πράξη», προσθέτοντας πως από αύριο ξεκινούν οι επαφές.

«Όπως προανέφερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχω συγκεκριμένες πλέον σκέψεις, αυτές τις σκέψεις θα τις μοιραστώ με όλους αυτούς που επηρεάζονται και όπως προνοείται θα είμαστε έτοιμοι για να ανακοινώσουμε το υπουργικό μας συμβούλιο», συμπλήρωσε.