Κύπρος/Μήνυμα Χριστοδουλίδη: “Η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους” – Τι είπε ο Αναστασιάδης – Αυξημένη η συμμετοχή

 Κύπρος/Μήνυμα Χριστοδουλίδη: “Η επόμενη μέρα να μας βρει ενωμένους” – Τι είπε ο Αναστασιάδης – Αυξημένη η συμμετοχή

O υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ψήφισε στη Πάφο δηλώνοντας πως η σημερινή ημέρα είναι σημαδιακή για τον ίδιο.

Πρόσθεσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι ο κυπριακός λαός επιθυμεί να δημιουργηθεί, ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του λαού για εμάς και τα παιδιά μας.

«Είναι πολύ σημαντικό, αφού θέλουμε τα ίδια πράγματα, να υπάρξει μια μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Η αποχή δεν είναι επιλογή» είπε και συμπλήρωσε ότι η αποχή διασφαλίζει τη συνέχεια όλων αυτών που μας ενοχλούν.

Είπε ότι το πιο σημαντικό είναι «η επόμενη ημέρα των εκλογών να μας βρει όλους ενωμένους». Επανέλαβε επίσης πως τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ιδεολογική προέλευση και «μπορούμε, σαφώς, καλύτερα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού».

Βασικό ζητούμενο είναι να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες του κυπριακού λαού ασχέτως κομματικής προέλευσης ασχέτως ιδεολογικού χρώματος ανένταχτων ψηφοφόρων, νέων ψηφοφόρων, συνέχισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη πως τα προβλήματα και οι προκλήσεις θέλουν κοινές προσεγγίσεις ενώ είπε ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συλλογικότητα «η οποία στο τέλος της ημέρας είναι και απαίτηση του κυπριακού λαού».

Ο κ. Χριστοδουλίδης πριν την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος παρέστη στη Γεροσκήπου στο μνημόσυνο της μητέρας του, η οποία, όπως είπε, απεβίωσε πριν από ακριβώς δέκα χρόνια.

Αναστασιάδης: “Η πλειοψηφία αποφασίζει, η μειοψηφία σέβεται”

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Άντρη Αναστασιάδη και τα εγγόνια τους, άσκησε σήμερα το εκλογικό του δικαίωμα για τον β΄ γύρο των Προεδρικών Εκλογών, στο Λανίτειο Λύκειο, Κέντρο Α’, στη Λεμεσό.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ και ερωτηθείς αν θα βρίσκεται στο πλευρό του όποιου εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι «αυτό είναι το καθήκον του καθενός από μας. Σήμερα, ο λαός αποφασίζει ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Θα πρέπει να τον περιβάλουμε, όποιος και αν είναι, και με αγάπη και με εμπιστοσύνη και όπου ο καθένας μπορεί να συμβάλει έτσι ώστε να επιτύχει στο έργο του.

Αυτό είναι το καθήκον μας. Και αν είναι κάτι που θέλω είναι να επαναλάβω αυτό που υπαγορεύουν οι κανόνες της δημοκρατίας. Ο λαός αποφασίζει, η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται.

Να καλέσω τον λαό μαζικά να συμμετάσχει σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Το έχουμε πει πολλές φορές, ανεξάρτητα των αισθημάτων που τρέφουν οι οποιοιδήποτε θα πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και καθήκον, αν θέλετε, προς τη δημοκρατία, ανεπηρέαστα, με βάση τα δικά τους κριτήρια».

Ερωτηθείς αν ανοίγει ένας νέος κύκλος για τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι θέμα να ανοίξει άλλος κύκλος. Θα είμαι παρών, πάντοτε διακριτικά, και εκεί και όπου θα χρειαστεί η παρέμβαση μου θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση και όχι την αρνητική».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της κας Καίτης Κληρίδη χθες περί διαφθοράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θέλω να σχολιάζω χυδαιότητες. Δεν θέλω να σχολιάζω αυτό που προσπάθησαν άλλοι να περάσουν μέσα στον λαό. Θα πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι μιλά με πικρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «και βεβαίως με πικρία. Είναι δυνατόν ποτέ επειδή φέρεις ένα όνομα να πρέπει να μην το τιμάς κιόλας».

Αυξημένη η συμμετοχή στις εκλογές

Ομαλά και σε ήπιο κλίμα συνεχίζεται στην Κύπρο η επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, Κώστα Κωνσταντίνου, το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων για τις εκλογές, μέχρι και τις 10:00 π.μ. ανέρχεται στο 12,5%, σε σχέση με ποσοστό 11,7% κατά τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, κατά την ίδια ώρα, ποσοστό που καταδεικνύει αύξηση 0,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε σύγκριση, δε, με το αντίστοιχο ποσοστό του β΄ γύρου των Προεδρικών Εκλογών του 2018, παρατηρείται αυξημένη συμμετοχή 1,6 ποσοστιαίων μονάδων.

Διεκδικητές της Προεδρίας είναι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, που αναδείχθηκαν ως οι βασικοί από τον α’ γύρο της περασμένης Κυριακής και από σύνολο συνολικά 14 υποψηφίων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 561. 033 ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων 240 εγκλωβισμένοι και 730 Τουρκοκύπριοι.