Τουρκία: Η συγκλονιστική ανάρτηση του πυροσβέστη της ΕΜΑΚ – “Ίδιο αίμα, ίδιος πόνος, μια ελπίδα”

 Τουρκία: Η συγκλονιστική ανάρτηση του πυροσβέστη της ΕΜΑΚ – “Ίδιο αίμα, ίδιος πόνος, μια ελπίδα”

Συγκλονίζει με την ανάρτησή του πυροσβέστης της πρώτης αποστολής της ΕΜΑΚ για τον σεισμό στην Τουρκία. Ο Κώστας Νίκας, ένας από τους πυροσβέστες που βρέθηκαν πρώτοι μετά τον σεισμό την Τουρκία, είναι γιος του πυροσβέστη ο οποίος το 1995 είχε απεγκλωβίσει τον 11χρόνο τότε Ανδρέα από τα ερείπια στο Αίγιο. Το κτίριο είχε καταρρεύσει μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.

Έγραψε στο Facebook «ίδιο αίμα, ίδια σάρκα, ίδιος πόνος, ίδια θλίψη, και ίδιος σπαραγμός. Όπως όμως είναι ίδια η ελπίδα και μια μεγάλη αγκαλιά».

πυροσβεστης εμακ, σεισμος τουρκια

Ο Κώστας Νίκας είναι μηχανικός του πυροσβεστικού σώματος. Ο πατέρας του, Παναγιώτης Νίκας, πριν από 28 χρόνια, είχε απεγκλωβίσει ζωντανό 21 ώρες μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στο Αίγιο, τον 11χρονο τότε Ανδρέα Μπογδάνο.

Για την επιτυχημένη επιχείρησή στον Παναγιώτη Νίκα είχε απονεμηθεί τιμητικό μετάλλιο ανδραγαθίας. Ο ίδιος μετείχε και στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Ρικομέξ μετά τον φονικό σεισμό του 1999 στην Αττική.

Ο Παναγιώτης Νίκας έφυγε από τη ζωή το 2011 σε ηλικία 55 ετών. Το έργο του συνεχίζει ο γιος του. Ο Κώστας Νίκας είναι μέλος της 1ης ΕΜΑΚ άνδρες της οποίας συμμετέχουν στην πρώτη αποστολή που έστειλε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Όπως δήλωσε συγγενής του στην ΕΡΤ, ο Κώστας Νίκας αρχικά πέρασε στη Σχολή Ικάρων από την οποία, όμως, αποχώρησε μετά από έξι μήνες. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την φοιτήσή του στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών και μετά τον θάνατο του πατέρα του αποφάσισε να μπει στη σχολή υπαξιωματικών της Πυροσβεστικής.

Ο Κώστας Νίκας μαζί με τον επικεφαλής της ομάδας Δημήτρη Ρούπα ήταν τα δύο μέλη της ομάδας που σύρθηκαν μέσα στα συντρίμμια στο Χατάι προκειμένου να σώσουν την 7χρονη αδερφή της 8χρονης Φατμά που είχε εντοπιστεί πρώτη αλλά τελικά δεν τα κατάφερε.

Σχετικά Άρθρα