Η επίσκεψη Δένδια και η αλληλεγγύη των Ελλήνων θέτουν νέες βάσεις στα ελληνοτουρκικά – Το “ευχαριστώ” Τσαβούσογλου – Συγκίνηση με ΕΜΑΚ

 Η επίσκεψη Δένδια και η αλληλεγγύη των Ελλήνων θέτουν νέες βάσεις στα ελληνοτουρκικά – Το “ευχαριστώ” Τσαβούσογλου – Συγκίνηση με ΕΜΑΚ

Σε νέες βάσεις φαίνεται πως μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην ισοπεδωμένη Αντιόχεια, σε συνδυασμό τόσο με την έμπρακτη στάση αλληλεγγύης που δείχνουν οι Έλληνες πολίτες στέλνοντας είδη πρώτης ανάγκης στους Τούρκους, όσο και με την δράση της ΕΜΑΚ και τις συγκινητικές της προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό πολιτών από τα χαλάσματα.

Ο συμβολισμός του θερμού εναγκαλισμού που είχαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ήταν υψηλός, ενώ και οι δηλώσεις τους έδειξαν ότι Αθήνα και Άγκυρα είναι ενδεχομένως πρόθυμες να περάσουν σε μια νέα φάση των διμερών σχέσεων.

Θερμή υποδοχή Τσαβούσογλου σε Δένδια και επίσκεψη στο κέντρο πολιτικής προστασίας της Αντιόχειας

Μετά τη θερμή υποδοχή του από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο των Αδάνων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβησαν με τον Τούρκο ομόλογο του με ελικόπτερο, στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής μετά τους δύο φονικούς σεισμούς που έπληξαν δέκα επαρχίες της Τουρκίας. 

“Θα ήθελα να έρχομαι για χαρές, όχι για τέτοια ζητήματα, αλλά είμαστε εδώ τώρα”, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, μόλις έφτασε στο κέντρο πολιτικής προστασίας στην Αντιόχεια.

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στην ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ότι “είμαι πολύ χαρούμενος με την παρουσία του Νίκου Δένδια”

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στο αεροδρόμιο των Αδάνων λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής (12.02.2023) και είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση περίπου μισής ώρας.

Η ανάρτηση Δένδια:

Κοινές δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου: “Μη περιμένουμε σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας”

«Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» τόνισαν από την Αντιόχεια, όπου βρίσκονται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αντιόχεια, που επισκέφθηκε με τον Νίκο Δένδια, προσθέτοντας: «ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθειες για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου». 

«Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες διάσωσης που κατέβαλε η ΕΜΑΚ. Συνολικά σώθηκαν 205 άνθρωποι από τα σωστικά συνεργεία. Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Τουρκία.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες», είπε ο Νίκος Δένδιας, που εξέφρασε την αλληλεγγύη του.

«Η προσπάθειας της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ» επισήμανε, προσθέτοντας ότι έχει εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει η Ελλάδα ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1624710749783494656

Τσαβούσογλου: “Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα, την ευχαριστώ”

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης-εξπρές του Έλληνα ομολόγου του, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας».

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1624748305765879812

Η αγκαλιά Τσαβούσογλου-Δένδια που σχολιάστηκε από τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία

Την εγκάρδια αγκαλιά του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε στα social media ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ.

Ο κ. Φλέικ σχολίασε την επίσκεψή Δένδια στην Τουρκία και αναδημοσίευσε στο προφίλ του στο twitter την υποδοχή του Νίκου Δένδια από τον Τούρκο ομόλογό του, στα Άδανα, γράφοντας «This is wonderful (Είναι υπέροχο)».

Το ευχαριστώ Τούρκων αξιωματικών στην ΕΜΑΚ

Συγκινητική ήταν η συνάντηση Τούρκων αξιωματικών με τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ, που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να συνδράμει τις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στην Τουρκία.

Λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σημεία που κατέρρευσαν κτήρια, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν. Ένας Τούρκος στρατηγός της στρατοχωροφυλακής ευχαρίστησε τις ελληνικές δυνάμεις για τη βοήθεια που προσέφεραν από την πρώτη στιγμή λέγοντας:

«Να ξέρουν οι Έλληνες φίλοι μας ότι οι Τούρκοι, τα αδέρφια τους, αν – θεός φυλάξοι – συμβεί κάτι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε. Μόνο με αλληλοϋποστήριξη μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστροφές. Ο σεισμός επηρέασε 10 πόλεις. Ευτυχώς που υπάρχετε» είπε.

Η συγκλονιστική ανάρτηση του πυροσβέστη της ΕΜΑΚ, Κώστα Νίκα

Συγκλονίζει με την ανάρτησή του πυροσβέστης της πρώτης αποστολής της ΕΜΑΚ για τον σεισμό στην Τουρκία. Ο Κώστας Νίκας, ένας από τους πυροσβέστες που βρέθηκαν πρώτοι μετά τον σεισμό την Τουρκία, είναι γιος του πυροσβέστη ο οποίος το 1995 είχε απεγκλωβίσει τον 11χρόνο τότε Ανδρέα από τα ερείπια στο Αίγιο. Το κτίριο είχε καταρρεύσει μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.

Έγραψε στο Facebook «ίδιο αίμα, ίδια σάρκα, ίδιος πόνος, ίδια θλίψη, και ίδιος σπαραγμός. Όπως όμως είναι ίδια η ελπίδα και μια μεγάλη αγκαλιά».

πυροσβεστης εμακ, σεισμος τουρκια

Σχετικά Άρθρα