Τουρκία: Το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής από δορυφορικές εικόνες

 Τουρκία: Το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής από δορυφορικές εικόνες

Αδιανόητο είναι το μέγεθος της καταστροφής μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και τους επακόλουθους μετασεισμούς, που έπληξαν την Τουρκία και την Συρία, σκοτώνοντας πάνω από 22.000 άτομα.

Στη γειτονική χώρα δε, το φαινόμενο χαρακτηρίστηκε ως η «καταστροφή του αιώνα», καθώς είχε φρικτές συνέπειες σε μια περιοχή 500 χιλιομέτρων όπου κατοικούσαν συνολικά 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

O παρακάτω δορυφορικός χάρτης είναι μέχρι στιγμής ο πιο ακριβής που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την υποχώρηση του εδάφους μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Τα δεδομένα αποκτήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής από τον δορυφόρο Sentinel-1A της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς διέσχιζε βόρεια προς νότο πάνω από την Τουρκία σε υψόμετρο 700 χιλιομέτρων.

Τουρκια, σεισμος Τουρκια, σεισμος Συρια, νεκροι σεισμος, διασωστες, ΕΜΑΚ

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνική της συμβολομετρίας για να συγκρίνουν απόψεις «πριν» και «μετά», αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τον χάρτη, το έδαφος έχει παραμορφωθεί κατά μήκος και κοντά στη γραμμή του ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας.

Εικόνες της NASA μετά τον καταστροφικό σεισμό

Δορυφορικές εικόνες από το Παρατηρητήριο Γης της NASA αποτυπώνουν το άνοιγμα του εδάφους στις περιοχές όπου χτύπησε ο Εγκέλαδος, αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο ρήγμα στην επιφάνεια της γης.

Ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA, δήλωσε μάλιστα ότι οι «πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί προκάλεσαν ζημιές παρόμοιες με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο».

Οι δορυφορικές εικόνες που κοινοποίησε η NASA, δείχνουν τις ζημιές σε τρεις τουρκικές πόλεις. Τα σκούρα κόκκινα εικονοστοιχεία υποδεικνύουν περιοχές που «πιθανόν να έχουν σοβαρές ζημιές» σε κτίρια, σπίτια και υποδομές, ενώ «οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιοχές είναι αυτές που έχουν υποστεί μέτρια ή μερική ζημιά».

Τουρκια, σεισμος Τουρκια, σεισμος Συρια, νεκροι σεισμος, διασωστες, ΕΜΑΚ

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, κάθε pixel αντιπροσωπεύει ένα χώρο περίπου 30 μέτρων. Οι χάρτες δείχνουν μεγάλες επιφάνειες κόκκινων εικονοστοιχείων, που οριοθετούνται από πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές. Όταν μεγεθύνονται οι χάρτες, γίνονται ορατά μικρότερα σημεία ζημιάς σε όλη τη χώρα. Τα δεδομένα θα ενημερώνονται συνεχώς, όπως επισημαίνει το παρατηρητήριο.

Οι χάρτες έγιναν με τη χρήση συνθετικού ραντάρ διαφράγματος ενός δορυφόρου. Το ραντάρ είναι ένας αισθητήρας που στέλνει παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια της Γης και μετά ακούει τις αντανακλάσεις αυτών των κυμάτων για να χαρτογραφήσει το τοπίο, σημειώνει το CBS news.

Οι επιστήμονες συνέκριναν δεδομένα από τις 8 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά τους σεισμούς, με δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Απρίλιο του 2021 και τον Απρίλιο του 2022 και παρακολούθησαν τις αλλαγές για να εντοπίσουν περιοχές που υπέστησαν ζημιές.

Τουρκια, σεισμος Τουρκια, σεισμος Συρια, νεκροι σεισμος, διασωστες, ΕΜΑΚ

Ο Φίλντινγκ προειδοποίησε ότι οι «εποχικές διακυμάνσεις» μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες ανακρίβειες: «Ορισμένες από τις περιοχές που έχουν επισημανθεί ως κατεστραμμένες σε περιοχές με βλάστηση μπορεί να μην έχουν υποστεί ζημιά και ορισμένες περιοχές που δεν παρουσιάζουν ζημιές σε περιοχές με βλάστηση μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές», εξήγηση.

Ο χάρτης χρησιμοποιείται από την ομάδα καταστροφών του Προγράμματος Εφαρμοσμένων Επιστημών της NASA, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Επιτροπή Σεισμικής Ασφάλειας της Καλιφόρνια, το Miyamoto Global Disaster Relief και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ομάδα συντονίζεται επίσης με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, για να «αξιολογήσει τις ανάγκες στην περιοχή και να παράσχει επιστημονική τεχνογνωσία για να υποστηρίξει την αξιολόγηση κινδύνου και τις προσπάθειες ανάκτησης», ανέφερε η NASA σε δελτίο τύπου.

Η ανάρτηση της NASA:

Σχετικά Άρθρα