Τουρκία: Συνελήφθησαν 12 άτομα από τον κατασκευαστικό κλάδο – Ανοίγουν τα σύνορα με Αρμενία μετά από 35 χρόνια

 Τουρκία: Συνελήφθησαν 12 άτομα από τον κατασκευαστικό κλάδο – Ανοίγουν τα σύνορα με Αρμενία μετά από 35 χρόνια

Δώδεκα άτομα που προέρχονται από τον κατασκευαστικό κλάδο συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την κατάρρευση χιλιάδων κτιρίων στα νότια της χώρας έπειτα από τον σεισμό της Δευτέρας, μετέδωσαν το Σάββατο τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας από την επαρχία Γκαζιαντέπ και έντεκα άτομα από την επαρχία Σανλιούρφα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο DHA.

Η ολική κατάρρευση των κτιρίων, η οποία προδίδει την κακή κατασκευή τους και δεν άφησε στους ενοίκους τους ουσιαστικά καμία ευκαιρία, προκαλεί οργή στη χώρα όπου περί τους 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 80.000 έχουν τραυματιστεί.

Αναμένονται περισσότερες συλλήψεις αφού ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ, μιας από τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε εκδώσει 29 εντάλματα σύλληψης, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ένας από τους συλληφθέντες είναι ένας επιχειρηματίας που έχτισε κτίρια στο Γκαζιαντέπ και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

Αρκετές έρευνες έχουν ξεκινήσει από εισαγγελείς σε πληγείσες επαρχίες όπως η Καχραμάνμαράς, όπου η πόλη Πάζαρτζικ βρέθηκε στο επίκεντρο του σεισμού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έδωσε εντολή στους εισαγγελείς των δέκα επαρχιών να ανοίξουν «γραφεία διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με τον σεισμό».

Την Παρασκευή, η αστυνομία συνέλαβε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έναν επιχειρηματία από την επαρχία Χατάι, του οποίου η πολυτελής κατοικία κατέρρευσε ολοσχερώς καταπλακώνοντας τους ενοίκους της.

Ανοίγουν τα σύνορα με Αρμενία, μετά από 35 χρόνια

Μια συνοριακή πύλη ανάμεσα στους μακροχρόνιους εχθρούς, την Τουρκία και την Αρμενία, άνοιξε για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια ώστε να επιτραπεί η μεταφορά της βοήθειας προς τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και επιβεβαίωσε ένας διπλωμάτης.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας για την Αρμενία, ο Σερντάρ Κιλίτς, ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες από φορτηγά που διασχίζουν το σημείο ελέγχου Αλικάν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Αράς, ο οποίος χωρίζει τις δύο χώρες.

«Πάντα θα θυμάμαι την γενναιόδωρη βοήθεια που έστειλε ο λαός της Αρμενίας για να συμβάλλει ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία», είπε ο Κιλίτς ευχαριστώντας Αρμένιους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Αnadolu, το πέρασμα χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά για την μεταφορά βοήθειας από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο στην πληγείσα από τον σεισμό Αρμενία το 1988.

Τον περασμένο χρόνο, Τούρκοι και Αρμένιοι ηγέτες είχαν ανεπίσημη συνάντηση σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεών τους.

Η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές ή εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία από την δεκαετία του 90.

Οι δύο χώρες έχουν διχαστεί σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία και των γεγονότων του 1915 κατά την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τα σύνορα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών είναι κλειστά από το 1993.

Σχετικά Άρθρα