Πλειστηριασμοί: Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση – Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης – Τι απαντά η κυβέρνηση

 Πλειστηριασμοί: Στο κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση – Σφοδρή επίθεση της αντιπολίτευσης – Τι απαντά η κυβέρνηση

Στο “κόκκινο” φαίνεται πως θα παραμείνει η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς αφορά χιλιάδες πολίτες και ίσως αποδειχτεί σε θέμα που θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ρωτώντας τον αν θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα αναστέλλει τους πλειστηριασμούς ή αν δουλεύει για τους λογής “Πάτσηδες” ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την τροπολογία του για την προστασία πρώτης κατοικίας και αγροτικής γης.

ΣΥΡΙΖΑ για πλειστηριασμούς: “Θα τους αναστείλει ο Μητσοτάκης ή δουλεύει για τους Πάτσηδες;”

«Ο κ. Μητσοτάκης, αφού πρώτα άνοιξε την πόρτα στους κάθε λογής Πάτσηδες να βγάλουν στο σφυρί ακόμα και πρώτες κατοικίες δανειοληπτών, συνεχίζει τα χυδαία ψέματα μέσω του εκπροσώπου του», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των funds για τους πλειστηριασμούς.

Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει ως εξής:

«Για να τελειώνουν τα παραμύθια:

  1. Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας και για αυτό δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Η ΝΔ με τον πτωχευτικό που ψήφισε την ήρε για πρώτη φορά.
  2. Επί ΣΥΡΙΖΑ τα funds είχαν υποχρεωθεί σε στάδια ρύθμισης με το νόμο του 2015. Η ΝΔ επέλεξε να κάνει χρήση του νόμου του 2003 και όχι αυτόν του 2015, ώστε και τα funds να μπορούν να βγάζουν άμεσα στο σφυρί τα ακίνητα και να μην φορολογούνται.

Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει σε ένα και μόνο ερώτημα:

Θα φέρει ΠΝΠ για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και προστασία των δανειοληπτών ως τις εκλογές ή εξυπηρετεί τους Πάτσηδες;»

  • Μάλιστα, λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και νέα ανακοίνωση, παρουσιάζοντας ένα βίντεο που δείχνει τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής να παραδέχεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι: «τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να κατευνάσει την οργή χιλιάδων δανειοληπτών με τη γνωστή καραμέλα ότι «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ»

Μόνο που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη αποκαλύψει τα χυδαία ψέματα του εκπροσώπου του και του κ. Σταϊκούρα».

Χαρακτηριστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «Στις 30 Απριλίου του 2020 ο κ. Μητσοτάκης παραδέχονταν στη Βουλή πως όχι μόνο υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είχε μεριμνήσει να διατηρηθεί και για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις εκλογές, έως τον Δεκέμβριο του 2019»

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθιστά σαφές ότι, «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλους του 19, οπότε και θα έθετε σε εφαρμογή ένα ολιστικό σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους».

Επιπλέον, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρο ότι, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που μετά την εκλογή της αγνόησε τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε στην ψήφιση δικού της πτωχευτικού κώδικα, στο σχέδιο «Ηρακλής» και στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που αποτυπώνεται ρητά και στις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας Νοεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδεικνύοντας τα ψέματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη καλεί τον κύριο Οικονόμου να απαντήσει σε «όσα λέει ο Μητσοτάκης στο σχετικό βίντεο».

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Τροπολογία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την προστασία της κύριας κατοικίας και της αγροτικής γης δανειοληπτών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Συγκεκριμένα τη ρύθμιση της οφειλής κάθε δανειολήπτη, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας, που βρίσκεται σε αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής, τη δυνατότητα αν αδυνατεί να καταβάλλει τη δόση του, να ρυθμίζεται, υπό προϋποθέσεις, με τη συνεισφορά του Δημοσίου καθώς και προστασία της αγροτικής είναι τα τρία σημεία που περιλαμβάνει η τροπολογία που κατέθεσε η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη προστασία των δανειοληπτών μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς.

Με τη τροπολογία αυτή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση,επαναδιατυπώνεται η προστασία της κατοικίας, όπως προέβλεπε ο Ν. 3869/2010.

Με την προτεινόμενη διάταξη, επίσης, προστατεύεται για τον αγρότη με αντίστοιχους όρους, όση έκταση αγρών είναι αναγκαία για να εξακολουθεί να ασκεί το επάγγελμά του και να καλύπτει τις βιοτικές του ανάγκες.

Επαναφέρεται, με την τροπολογία, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την κατοχύρωση του δικαιώματος του οφειλέτη στην αγορά του δανείου, η σημασία της οποίας έχει αναδειχθεί πλέον κατά τρόπο εμφαντικό, τόσο για την προστασία των οφειλετών όσο τελικά και της περιουσίας των ίδιων των τραπεζών.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα νοικοκυριά είχαν ένα σημαντικό εργαλείο να ρυθμίσουν, με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες, τα χρέη τους και να προστατεύσουν την κυρία κατοικία τους, τον Ν. 3869/2010, το γνωστό νόμο Κατσέλη και υπενθυμίζει ότι με τον συγκριμένο νόμο προβλεπόταν πώς ο υπερχρεωμένος οφειλέτης, εφόσον συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της δικαστικής ρύθμισης, είχε δηλαδή περιέλθει χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής, μπορούσε να ζητήσει την προστασία της κύριας κατοικίας του, υπό την προϋπόθεση ότι σε μία μακρόχρονη ρύθμιση θα αποπλήρωνε, με το χαμηλό επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, το ποσόν που οι τράπεζες θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίησή της.

Ασκεί οξεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που « έθεσε ημερομηνία λήξης στην προστασία της κύριας κατοικίας του Ν. 3869/2010, αναπληρώνοντας την, στη συνέχεια, από το πρόσκαιρης ισχύος και αποτυχημένο σχήμα του Ν. 4605/2019», όπως αναφέρει αλλά κατακρίνει και τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι κατήργησε ολοσχερώς το Ν. 3869/2010, θεσπίζοντας έναν πτωχευτικό κώδικα που εστίαζε στην ταχύτερη δυνατή ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας.

Με τη τροπολογία του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνει έντονα τις τράπεζες, οι οποίες σημειώνει, « αντί της διευκόλυνσης των ρυθμίσεων με βάση τις δυνατότητες των δανειοληπτών, προβαίνουν μαζικά στην πώληση των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται, πλέον από τις εταιρίες που έχουν αγοράσει ή αγοράζουν τα δάνεια αποβλέποντας στο γρήγορο κέρδος τους. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός του πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε πριν από δύο χρόνια η Κυβέρνηση και έχει εφαρμοστεί εδώ και 18 μήνες έχει αποτύχει πανηγυρικά».

Προσθέτει ότι σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων – εντός 14 ημερών από την εκδίκαση της υπόθεσης – και η οποία ανοίγει διάπλατα το δρόμο στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις να επισπεύδουν πλειστηριασμούς.

«Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν οι πολίτες δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα.

Είναι γι’ αυτό επιβεβλημένο, προκειμένου να αποφευχθούν τραγικά αδιέξοδα των ευάλωτων νοικοκυριών, να αποκατασταθεί το πλέγμα προστασίας της κύριας κατοικίας που προέβλεπε ο Ν. 3869/2010», τονίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη τροπολογία του.

  • Η κυβέρνηση μέσα από την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών όσο και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου υποστηρίζει ότι υπάρχει επαρκές πλαίσιο προστασίας και κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση για “φαρισαϊσμό”.

“Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα και εσείς ήσασταν πρωθυπουργός”, ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου.

“Για αυτό στο λήμμα “πολιτικός φαρισαϊσμός” θα έπρεπε να εμφανίζεται η εικόνα του κ. Τσίπρα, του ανθρώπου που έταζε θησαυρούς και παρέδωσε άνθρακες”, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που ζητά “πάγωμα” της όλης διαδικασίας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρει, επίσης ότι “επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, εισήχθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προς διευκόλυνση των δανειστών, νομοθετήθηκε η πώληση των δανείων σε funds δίχως προηγούμενη ενημέρωση του δανειολήπτη, κατέστη ιδιώνυμο το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού και καταργήθηκε οριζόντια (Φεβρουάριος 2019) η προστασία της πρώτης κατοικίας”.

Με ανακοίνωσή του, επίσης το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι “δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά αντιθέτως επιβεβαιώνει όσα προβλέπει η νομοθεσία που ψηφίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4354/2015) σχετικά με τη νομιμοποίηση των εταιριών servicers να διενεργούν δικαστικές και εξώδικες ενέργειες επί των απαιτήσεων που τους μεταβιβάστηκαν, συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας πλειστηριασμού”.

Το Υπ. Οικονομικών αναφέρει επίσης ότι έχουν αναληφθεί στοχευμένες πρωτοβουλίες και αποτελεσματικές δράσεις για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους “λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τους περιορισμούς των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κοινοτικού δικαίου”.

Όπως αναφέρεται σε εξέλιξη είναι “η υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών(Ν.4738/2020), μέσω του οποίου περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ, καθιστώντας το συγκεκριμένο εργαλείο το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μεταξύ αυτών που θέσπισαν διαδοχικές κυβερνήσεις. Συγκριτικά, στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 οφειλέτες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Παράλληλα, τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών. Συνεπώς, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση χειρίζεται με συνέπεια, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Δεν καταφεύγει σε ανεδαφικές και ουτοπικές εξαγγελίες που ουδεμία λύση προσφέρουν στο κρίσιμο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.”

ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη κατοικία: “Ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει τα χυδαία ψέματα του εκπροσώπου του και του κ. Σταϊκούρα”

Επιμένει στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για χυδαία ψέματα από τους κκ Οικονόμου και Σταϊκούρα τα οποία, όπως τονίζει, έχει διαψεύσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση

Τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να κατευνάσει την οργή χιλιάδων δανειοληπτών με τη γνωστή καραμέλα ότι «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Μόνο που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη αποκαλύψει τα χυδαία ψέματα του εκπροσώπου του και του κ. Σταϊκούρα.

Στις 30 Απριλίου του 2020 ο κ. Μητσοτάκης παραδέχονταν στη Βουλή πως όχι μόνο υπήρχε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είχε μεριμνήσει να διατηρηθεί και για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τις εκλογές, έως τον Δεκέμβριο του 2019.

Πώς παρατάθηκε επί ΝΔ κάτι που δήθεν είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ είναι απορίας άξιο.

Η αλήθεια είναι ότι:

– Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διασφαλίσει σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τέλους του 19, οπότε και θα έθετε σε εφαρμογή ένα ολιστικό σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

– Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που μετά την εκλογή της αγνόησε τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε στην ψήφιση δικού της πτωχευτικού κώδικα, στο σχέδιο «Ηρακλής» και στην άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που αποτυπώνεται ρητά και στις εκθέσεις μεταμνημονιακής εποπτείας Νοεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020.

Το ακόμα χειρότερο από την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας για 700.000 δανειολήπτες, που ψήφισε η ΝΔ τον Οκτώβριο του 2020, είναι ότι προσπαθεί να τους ξεγελάσει με χυδαία ψέματα.

Σχετικά Άρθρα