Παρασκήνιο: Οι αναλύσεις Γκρίνμπεργκ στο Μαξίμου και οι παλιές καραβάνες της πολιτικής

 Παρασκήνιο: Οι αναλύσεις Γκρίνμπεργκ στο Μαξίμου και οι παλιές καραβάνες της πολιτικής

Μπορεί να ανατρέψει τους εκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ και γιατί η απόφαση του Αρείου Πάγου να επιτρέψει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας; Καταρχάς να δούμε τι ισχύει ενόψει εκλογών στο κυβερνών κόμμα όσον αφορά το “think tank” για την στρατηγική της κάλπης.

Από τη μία υπάρχει το επιτελείο το οποίο χωρίς απολύτως κανέναν αστερίσκο φέρεται να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποτελείται από τον Αμερικανό επικοινωνιολόγο και στενό συνεργάτη του κ. Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος, επικεφαλής πολυπληθούς επιτελείου αναλύει τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογικές συμπεριφορές και χαράζει την εκλογική επικοινωνιακή στρατηγική.

  • Μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρόντος του πρωθυπουργού, ο βετεράνος της εκλογικής επικοινωνίας, ανάλυσε στο γαλάζιο επιτελείο τα συμπεράσματά του από την ανάλυση όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων και λοιπών εργαλείων ανίχνευσης των τάσεων στο εκλογικό σώμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γκρίνμπεργκ εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ, το οποίο προσδιόρισε μεταξύ 36% και 38%, εκτιμώντας ότι η κυβερνητική παράταξη θα πετύχει, χωρίς αμφιβολία, τον στόχο της αυτοδυναμίας. Ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος φέρεται να εκτίμησε ότι όσο πιο αργά στηθούν οι κάλπες, τόσο το καλύτερο για την κυβερνητική παράταξη, ενώ επέμεινε στην ανάγκη να αυξηθεί ο θετικός λόγος της κυβέρνησης και να μειωθεί η ένταση της πόλωσης, ιδιαίτερα, δε, οι προσωπικές επιθέσεις κατά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να υιοθετεί απολύτως την εκτίμηση αυτή σε βαθμό, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που δεν είναι καθόλου ανοιχτός σε τυχόν αμφισβήτησή της, ενώ αντιδρά με ένταση στην κατάθεση προβληματισμών για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αυτή του η στάση, βεβαίως, καθόλου δεν μειώνει την αγωνία αρκετών γαλάζιων στελεχών, μεταξύ των οποίων, και υπουργοί (παλιές καραβάνες της πολιτικής), οι οποίοι εκφράζουν τον φόβο μήπως ο «Αμερικάνος τους πάρει στο λαιμό του», διότι στις επαφές τους με τους πολίτες αφουγκράζονται μία «ησυχία», η οποία, με δεδομένη την πίεση από την ακρίβεια και από χθες και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δεν ξέρουν πως μπορεί να εκφραστεί στις κάλπες.

Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι υπουργοί επιβεβαιώνουν τη δημοσκοπική τάση που καταγράφεται, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα αλλά όχι μόνο, της μαζικής μετατόπισης δεξιών ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά και φοβούνται ότι αν αυτό το φαινόμενο δεν ανακοπεί, τότε μπορεί η ΝΔ θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Κύμα… οργής

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα τηλέφωνα στα γραφεία των βουλευτών και των κομματικών οργανώσεων έχουν «σπάσει» από ψηφοφόρους της παράταξης που απειλούν να καταψηφίσουν το κόμμα σε περίπτωση που δεν προωθηθούν δραστικές νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των δανειοληπτών.

Οι πολίτες δηλώνουν αγανακτισμένοι καθώς κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους. Υπό αυτό το πρίσμα, οι πολιτευτές-βουλευτές της Ν.Δ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πολιτικό κόστος που θα προκύψει σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν υψώσει -όπως λένε- ένα νομοθετικό τείχος απέναντι σε αυτή τη δικαστική απόφαση.

«Οι εκλογές δεν κερδίζονται με ένα κύμα να σαρώνει 700.000 δανειολήπτες, η κυβέρνηση να επιδείξει τη «στοιχειώδη κοινωνική ευθύνη». Παράλληλα, χτυπά την καμπάνα του κινδύνου και για τους «συνεπείς δανειολήπτες», καθώς λόγω της εκτίναξης των επιτοκίων κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

Τις ανησυχίες που διαπερνά το γαλάζιο οικοδόμημα διογκώνει η άρνηση της κυβέρνησης να δεσμευτεί για τη νομοθετική κατοχύρωση της πρώτης κατοικίας. Ο Γιάννης Οικονόμου ακολούθησε δε την οδό των fake news, λέγοντας ότι «ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι νόμοι ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησαν τους servicers, αυτές τις εταιρείες, και τους έδωσαν και τη δυνατότητα να κάνουν πλειστηριασμούς». Υπενθυμίζεται ότι οι νόμοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προστάτευαν την πρώτη κατοικία και επιπλέον επέκτειναν την προστασία της στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Παράλληλα, ο Πτωχευτικός Νόμος της Ν.Δ. αποκρούστηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση με πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών.

Ο Γιάννης Οικονόμου αρκέστηκε, εντούτοις, να προσθέσει ότι η κατοικία, και κυρίως η πρώτη κατοικία, είναι ιερό πράγμα για τον Έλληνα και για τον οποιοδήποτε και η Πολιτεία οφείλει να εξαντλεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην βγαίνουν τα σπίτια του κόσμου σε πλειστηριασμό, σε δύο βραχίονες. Ο πρώτος, να έχεις μια οικονομία που να δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν εισόδημα, να δουλεύουν, να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο δεύτερος, να τους έχεις και μια σειρά από εργαλεία, που θα τους προστατεύουν από το τελευταίο στάδιο, το έσχατο, να μην βγει το σπίτι τους στον πλειστηριασμό. Και στους δύο αυτούς πυλώνες -σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να γίνεται. Εστίασε δε «στα εργαλεία των εξωδικαστικών συμβιβασμών», που αποδεδειγμένα έχουν αποτύχει στο σκέλος της προστασίας των δανειοληπτών.

Στα γαλάζια πηγαδάκια γίνεται λόγος για το μεγαλύτερο μέτωπο που ανοίγει για την κυβέρνηση ενόψει της κάλπης της απλής αναλογικής. Πολιτευτές του κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πυροδότηση ενός ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος για την παράταξη, καθώς οι καλλιτέχνες δεν έχουν υποστείλει τη σημαία του αγώνα τους, οι δάσκαλοι και οι αγρότες είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και οι συνταξιούχοι εκπέμπουν τη δυσφορία τους για τις ανύπαρκτες αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr, avgi.gr

Σχετικά Άρθρα