Γιώργος Αντύπας-Οντούρ Αντύπα: Στέλεχος της ΕΜΑΚ περιγράφει την προσπάθεια που έγινε για την εύρεση τους

 Γιώργος Αντύπας-Οντούρ Αντύπα: Στέλεχος της ΕΜΑΚ περιγράφει την προσπάθεια που έγινε για την εύρεση τους

Στέλεχος της ΕΜΑΚ που συμμετείχε στις έρευνες οι οποίες, δυστυχώς, κατέληξαν στην ανεύρεση των σορών των δύο Ελλήνων που ήταν αγνοούμενοι στην Αντιόχεια, περιγράφει το πως μπήκαν στην μισοπεσμένη πολυκατοικία, βρίσκοντας το ζευγάρι αγκαλιασμένο στην κρεβατοκάμαρα τους.

Μπήκαμε μέχρι την κρεβατοκάμαρα και το δεύτερο υπνοδωμάτιο του ζευγαριού στον 5ο όροφο. Βρήκαμε αντικείμενα και φωτογραφίες τους. Μπήκε σχεδόν όλη η ομάδα έρποντας, κάποια στιγμή υπήρχε κενό. Ένα μέρος της πολυκατοικίας ήταν μισοπεσμένο και το άλλο είχε γίνει ‘τηγανίτα-τραπουλόχαρτο’, δηλαδή οι πλάκες των ορόφων ήταν η μία πάνω στην άλλη. Είχαμε κάνει ανίχνευση και με θερμική κάμερα χωρίς να εντοπίζεται ίχνος ζωής. Δεν βρήκαμε ούτε σορούς.

Κάναμε ότι μπορούσαμε”, περιέγραψε στέλεχος της ΕΜΑΚ σε ανωτέρους του, σχετικά με την έρευνα της ομάδας στα συντρίμμια της πολυκατοικίας, που διέμενε ο 65χρονος Γιώργος Αντύπας και η 63χρονη σύζυγός του Νίδα Οντούρ Αντύπα.

Η ελληνική αποστολή είχε υποβάλλει αίτημα για έρευνα κατ’ εξαίρεση στο 6όροφο κτίριο, καθώς είχε ερευνηθεί από άλλα συνεργεία διάσωσης, τα οποία είχαν απεγκλωβίσει όσους είχαν εντοπίσει ζωντανούς. Οι Έλληνες διασώστες μετά από περίπου 5 ώρες ερευνών, στις 14:30 χθες το μεσημέρι έκλεισαν την έρευνα. Σχεδόν 4 ώρες μετά, συνεργεία εκκαθάρισης και Τούρκοι διασώστες, εντόπισαν νεκρό το ζευγάρι, όπως επιβεβαίωσε ο γαμπρός τους, που τους αναζητούσε από την πρώτη μέρα εκδήλωσης του φονικού σεισμού. Οι Τούρκοι εντόπισαν πρώτα τη σορό του άνδρα και λίγο αργότερα και αυτή της γυναίκας του ομογενούς.

Μέχρι και χθες το βράδυ το κινητό τηλέφωνο του Γιώργου Αντύπα έδειχνε ότι είναι ενεργοποιημένο, όπως ανέφερε ο γαμπρός του.

Τα στελέχη της ΕΜΑΚ, πήγαν στο συγκεκριμένο κτίριο το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από μεγάλη πίεση προς τις τουρκικές αρχές, καθώς οι έρευνες εκεί είχαν ολοκληρωθεί από άλλα συνεργεία διάσωσης. Αρχικά είχαν προβεί σε μία μακροσκοπική επιφανειακή έρευνα με τη βοήθεια του ανιχνευτικού σκύλου. Εντόπισαν κάποιους νεκρούς, οι οποίοι δεν προσομοίαζαν με το ζευγάρι των Ελλήνων. Η έρευνα συνεχίστηκε και το πρωί της Παρασκευής, όπου οι διασώστες χρησιμοποίησαν όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό, θερμικές κάμερες, γεώφωνα, ενώ εισχώρησαν στο εσωτερικό του κτηρίου, χωρίς εντοπίσουν ίχνη ζωής ή της σορούς του ζευγαριού, με την έρευνα να κλείνει.

Η εκτίμηση των διασωστών ήταν πως οι σοροί του ζευγαριού ήταν ανάμεσα στις πλάκες 5ου και 6ου ορόφου, αρκετά μέτρα κάτω από την κορυφή των συντριμμιών. Κατά την απομάκρυνση των συντριμμιών από τα συνεργεία εκκαθάρισης, εντοπίστηκαν οι σοροί, όπως και άλλων ενοίκων της πολυκατοικίας.

Υπενθυμίζεται πως το ζευγάρι ζούσε στην Αντιόχεια και τα ίχνη του είχαν χαθεί από την ημέρα του φονικού σεισμού. Γείτονας του ζευγαριού είχε κάνει έκκληση στο Twitter για τον εντοπισμό τους. Τα παιδιά τους και συγγενείς τους, απευθύνθηκαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για να εντοπιστούν. Ο ανιψιός τους, Μπασέλ Μενουνέ, είχε ζητήσει την συνέχιση των ερευνών, τονίζοντας ότι μέχρι και την Πέμπτη είχε ανασυρθεί γείτονας ζωντανός από τα ερείπια της ίδιας πολυκατοικίας.

Σχετικά Άρθρα