BBC για Τουρκία: Εκατοντάδες παιδιά χωρίς ταυτότητα στα νοσοκομεία, με νεκρούς ή αγνοούμενους γονείς

 BBC για Τουρκία: Εκατοντάδες παιδιά χωρίς ταυτότητα στα νοσοκομεία, με νεκρούς ή αγνοούμενους γονείς

Τα τραυματισμένα παιδιά στο νοσοκομείο της πόλης των Αδάνων είναι πολύ μικρά για να γνωρίζουν τι έχει γίνει από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία την προηγούμενη Δευτέρα (06/02). Οι γιατροί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ταΐζουν με μπιμπερό ένα τραυματισμένο κοριτσάκι έξι μηνών, του οποίου οι γονείς δεν μπορούν να βρεθούν.

Υπάρχουν, μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, εκατοντάδες ακόμα περιπτώσεις παιδιών αγνώστων στοιχείων, των οποίων οι γονείς είναι νεκροί ή δεν μπορούν να εντοπιστούν. Ο σεισμός κατέστρεψε τα σπίτια τους και τώρα τους πήρε τα ονόματά τους.

Η Δρ Νουρσάχ Κεσκίν πιάνει το χέρι του κοριτσιού που νοσηλεύεται στην εντατική, που έχει καταχωριστεί ως «ανώνυμο». Έχει πολλαπλά κατάγματα, ένα μαυρισμένο μάτι και το πρόσωπό της είναι μελανιασμένο, αλλά γυρίζει και μας χαμογελάει. «Ξέρουμε πού βρέθηκε και πώς βρέθηκε εδώ, αλλά προσπαθούμε να βρούμε μία διεύθυνση, η έρευνα συνεχίζεται» λέει η παιδίατρος.

Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι παιδιά που διασώθηκαν από κτήρια τα οποία κατέρρευσαν σε άλλες περιοχές, αλλά διακομίσθηκαν στα Άδανα επειδή το νοσοκομείο είναι ακόμα όρθιο. Αρκετά άλλα ιατρικά κέντρα στη ζώνη της καταστροφής έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές. Τα Άδανα έγιναν κόμβος διάσωσης. Επίσης, νεογέννητα μωρά διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο εσπευσμένα από μία πτέρυγα μαιευτηρίου στην Αλεξανδρέττα.

Αναζητώντας μία διεύθυνση και φροντίδα για τα «ανώνυμα» παιδιά

Τούρκοι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι σε ολόκληρη τη ζώνη καταστροφής της χώρας υπάρχουν, πλέον, περισσότερα από 260 τραυματισμένα παιδιά, τα οποία δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά καθώς θα προσεγγίζονται περισσότερες περιοχές και θα αναδεικνύεται πλήρως πόσοι είναι οι άστεγοι. Οι υγειονομικοί υπάλληλοι προσπαθούν να αντιστοιχίσουν τα αγνώστου ταυτότητας παιδιά με διευθύνσεις, αλλά συχνά οι διευθύνσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από ερείπια. Σε τουλάχιστον 100 περιπτώσεις, ανώνυμα παιδιά έχουν ήδη τεθεί υπό φροντίδα.

Τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με αναρτήσεις που δείχνουν αγνοούμενα παιδιά, δίνοντας λεπτομέρειες σχετικά με τον όροφο στον οποίο ζούσαν σε κτήρια που κατέρρευσαν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να έχουν διασωθεί και να έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο. Επιζώντες συγγενείς και αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ταξιδεύουν μεταξύ ιατρικών κέντρων προσπαθώντας να τα βρουν. Στο νοσοκομείο των Αδάνων, οι τραυματίες συνεχίζουν να έρχονται. Είναι σοκαρισμένοι και εξαντλημένοι. Όλοι εδώ είναι επιζώντες, τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί. Επισημαίνεται, πάντως, ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία μέχρι αυτή την ώρα ανέρχεται – επίσημα – στους 24.150.

Σχετικά Άρθρα