Τσαβούσογλου: “Μεγάλο το ευχαριστώ της Τουρκίας στην Ελλάδα”

 Τσαβούσογλου: “Μεγάλο το ευχαριστώ της Τουρκίας στην Ελλάδα”

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης (9/2) ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης,με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό, για την πολύτιμη βοήθειά της στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης που εξελίσσονται σε περιοχές της Τουρκίας, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά στον κ. Στυλιανίδη ότι είναι “μεγάλο το ευχαριστώ της Τουρκίας στην Ελλάδα που η βοήθειά της ήταν ουσιαστική και όχι τυπική”, ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έφτασε στην Τουρκία για να προσφέρει βοήθεια.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, από την πλευρά του, δήλωσε στον Τούρκο υπουργό, ότι “η Ελλάδα θα είναι δίπλα στους σεισμόπληκτους“και καθώς αποτελεί ανθρώπινο καθήκον όλων των Ελλήνων να βοηθήσουν, συμπληρώνοντας ότι οι Έλληνες πυροσβέστες της ΕΜΑΚ δίνουν κάθε λεπτό τον καλύτερο εαυτό τους για να σώσουν ζωές κάτω από τα συντρίμμια.

Η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε αρκετά λεπτά ενώ ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι και το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα βοηθήσει στις ανάγκες των σεισμόπληκτων από τα 7,8 Ρίχτερ πολιτών της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη χώρα μας στην Τουρκία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, καθώς όλα τα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές. Η βοήθεια αυτή μεταφέρθηκε στην Τουρκία με συνολικά οκτώ πτήσεις της AEGEAN και αποτελείται από περίπου 80 τόνους υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Το κόστος της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25%, της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κύμα της ανθρωπιστικής βοήθειας συνόδευσαν στην Άδανα, ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ την παρέλαβε αντιπροσωπεία της Τουρκίας εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας ο κ. Στυλιανίδης μετέφερε την συμπαράσταση του πρωθυπουργού και τόνισε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ στο σύνολό της στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη.

Σχετικά Άρθρα