Τρόμος: Δύο ρωσικοί πύραυλοι διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Μολδαβίας

 Τρόμος: Δύο ρωσικοί πύραυλοι διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Μολδαβίας

Δύο ρωσικοί πύραυλοι διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Μολδαβίας προτού εισέλθουν στην Ουκρανία σήμερα, δήλωσε ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Μολδαβία δήλωσε ότι ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της και κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή, ενώ το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο πύραυλος διέσχισε τον μολδαβικό εναέριο χώρο, αλλά δεν έφθασε στον ρουμανικό εναέριο χώρο.

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε πως δύο πύραυλοι Kaliber, που εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα, εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και στη συνέχεια πέταξαν πάνω από τον ρουμανικό εναέριο χώρο προτού εισέλθουν στην Ουκρανία.

Το Reuters δεν είναι προς το παρόν σε θέση να επιβεβαιώσει τη δήλωση.

Η Μολδαβία δήλωσε πως ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της σήμερα το πρωί και κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί.

“Το υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με τις υπεύθυνες δομές της χώρας, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην περιοχή και καταδικάζει έντονα την παραβίαση του εναέριου χώρου της Μολδαβίας”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε επειγόντως τον Ρώσο πρεσβευτή και πρόσθεσε: “Απορρίπτουμε με αποφασιστικότητα τις τελευταίες μη φιλικές ενέργειες και δηλώσεις εναντίον της Μολδαβίας, που είναι απολύτως απαράδεκτες για τον λαό μας. Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τη στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον μιας γειτονικής χώρας, που οδηγεί σε πολλές ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές”.

Ρωσικός πύραυλος, που είχε εκτοξευθεί από πολεμικό πλοίο κοντά στην Κριμαία, διέσχισε τον μολδαβικό εναέριο χώρο προτού πλήξει την Ουκρανία, περίπου 35 χλμ. βορειοανατολικά των συνόρων της Ρουμανίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας.

“Το σύστημα επιτήρησης της ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισε σήμερα έναν αεροπορικό στόχο, πιθανότατα πύραυλο κρουζ που εκτοξεύθηκε από ρωσικό πλοίο στη Βαλτική Θάλασσα κοντά στη Χερσόνησο της Κριμαίας”, ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

“Το πιο κοντινό σημείο, στο οποίο η πορεία του στόχου έφθασε στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, καταγράφηκε από το ραντάρ περίπου στα 35 χλμ. βορειοανατολικά των συνόρων”, πρόσθεσε.

Εξάλλου, εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον οποίο επικαλείται η Ukrainska Pravda, δήλωσε πως η Ουκρανία είχε την ικανότητα να καταρρίψει τους πυραύλους, αλλά δεν το έκανε επειδή δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο πολίτες σε ξένες χώρες.

Σχετικά Άρθρα