Roger Waters στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία- “Οι πολεμικές βιομηχανίες κερδοσκοπούν”

 Roger Waters στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία- “Οι πολεμικές βιομηχανίες κερδοσκοπούν”

FILE – Roger Waters performs- Rob Grabowski/Invision/AP, File)

Ο συνιδρυτής των Pink Floyd, Roger Waters, μίλησε για τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) την Τετάρτη.

Ο διάσημος Άγγλος μουσικός γνωστός για την αντιπολεμική του στάση καταδίκασε τη Δύση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Ο Γουότερς προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες να σταματήσουν την πολεμική προσπάθεια και να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή. Είπε ότι μιλούσε εκ μέρους των «άφωνων» και τόνισε την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται λόγω του πολέμου. Ο Ρότζερ Γουότερς κάλεσε επίσης τις «πολεμικές βιομηχανίες» να κερδοσκοπούν από τον πόλεμο.

«Οι πόλεμοι σας θα καταστρέψουν τον πλανήτη, που είναι το σπίτι μας και μαζί με όλα τα άλλα ζωντανά όντα, θα θυσιασθούμε με την αλλαγή δύο πραγμάτων, τα κέρδη από τον πόλεμο να βρίσκονται στις τσέπες των πολύ λίγων και μια ηγεμονική πορεία ορισμένων αυτοκρατορία ή άλλο προς την μονοπολική παγκόσμια κυριαρχία», είπε ο Βρετανός μουσικός.

«Είναι η διαβεβαίωσή μου ότι δεν υπάρχει καλό αποτέλεσμα σε αυτόν τον δρόμο, ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί μόνο σε καταστροφή, και όλοι σε αυτόν τον δρόμο έχουν ένα κόκκινο κουμπί στον χαρτοφύλακά τους όσο προχωράμε σε αυτόν τον δρόμο… όσο πιο κοντά πλησιάζουμε αυτό το κόκκινο κουμπί, τόσο πιο κοντά θα φτάσουμε στον Αρμαγεδδώνα», πρόσθεσε.

Ο Γουότερς μίλησε στη συγκέντρωση διαδικτυακά (δείτε το βίντεο από τον Guardian) και η ομιλία του ακούστηκε τόσο από ρωσικές όσο και από ουκρανικές αντιπροσωπείες. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στην οποία αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ανθρωπιστική κρίση στην εμπόλεμη ζώνη. 

Waters: «Η ρωσική εισβολή παράνομη αλλά όχι απρόκλητη»

Στην ομιλία του, ο Γουότερς καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι «δεν ήταν απρόκλητο». Ο Άγγλος μουσικός συνέχισε στη συνέχεια φωνάζοντας τους «προβοκάτορες» του πολέμου. «Η εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία ήταν παράνομη, την καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο, επίσης η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν απρόκλητη. Καταδικάζω λοιπόν τους προβοκάτορες με τον πιο έντονο τρόπο», υποστήριξε ο Γουότερς. Ο μουσικός βγήκε επίσης για να επιτεθεί στην αίθουσα του ΣΑΗΕ, αποκαλώντας τους «άδοντους». «Αν αυτός είναι ένας θάλαμος χωρίς δόντια, μπορώ να ανοίξω το μεγάλο μου στόμα για λογαριασμό των άφωνων χωρίς να φοβάμαι ότι θα μου δαγκωθεί το κεφάλι, πόσο ωραίο είναι αυτό», είπε. 

Τέλος, ο μουσικός των Pink Floyd προέτρεψε τους παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, να τερματίσουν τον πόλεμο.

«Από τα 4 δισεκατομμύρια περίπου αδέρφια και αδερφές αυτής της άφωνης πλειοψηφίας… αρκετά είναι αρκετά. Απαιτούμε αλλαγή. Πρόεδρε Μπάιντεν, Πρόεδρε Πούτιν, Πρόεδρο Ζελένσκι, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσία, ΕΕ, όλοι εσείς, αλλάξτε την πορεία τώρα. Συμφωνήστε σε μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σήμερα», είπε ο μουσικός στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Μπορούμε να σταματήσουμε να σπαταλάμε όλους τους πολύτιμους πόρους μας στον πόλεμο, μπορούμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας, μπορούμε να τα κρατήσουμε ζεστά και ίσως ακόμη και να μάθουμε (να) συνεργαζόμαστε με όλους τους αδελφούς και τις αδερφές μας και να σώσουμε τον πλανήτη μας από την καταστροφή, έτσι δεν είναι να είσαι καλός», πρόσθεσε.

Ο μουσικός που εγκατέλειψε το ροκ συγκρότημα το 1985, υπήρξε ένθερμος επικριτής της απάντησης της Δύσης στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, έγραψε μια επιστολή στην πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Olena Zelenska, στην οποία κατηγόρησε τους «ακραίους εθνικιστές» ότι έβαλαν την πληγείσα από τον πόλεμο χώρα «στο δρόμο προς αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο». Επίσης επέκρινε την Ουάσιγκτον και τη Δύση για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία στον πόλεμο. 

Σχετικά Άρθρα