Λαβρόφ: “Η Ρωσία διεξάγει μάχη παρόμοια με εκείνη εναντίον του Χίτλερ και του Ναπολέοντα”

 Λαβρόφ: “Η Ρωσία διεξάγει μάχη παρόμοια με εκείνη εναντίον του Χίτλερ και του Ναπολέοντα”

Σε μια απίστευτη δήλωση προχώρησε την Παρασκευή (10/2) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως τόνισε ο Λαβρόφ, «η Ρωσία διεξάγει σήμερα μια μάχη παρόμοια με εκείνη ενάντια στον Ναπολέοντα τον 19ο αιώνα και τον Αδόλφο Χίτλερ τον 20ο αιώνα. Παράλληλα, ανέφερε πως οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη χώρα του «απέτυχαν παταγωδώς».

«Οι εκκλήσεις για τον διαμελισμό της πατρίδας μας γίνονται όλο και πιο ηχηρές», είπε ο Λαβρόφ σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα σε μια εκδήλωση για διπλωμάτες στο ρωσικό ΥΠΕΞ, μετά την επιστροφή του από μια περιοδεία μίας εβδομάδας σε χώρες της Αφρικής.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δεν διευκρίνισε από πού προέρχονται αυτές οι εκκλήσεις, αν και μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πριν σχεδόν ένα χρόνο, η Μόσχα παρουσιάζεται συχνά ως εμπλεκόμενη σε μια ευρύτερη σύγκρουση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Λαβρόφ: Οι δυτικές δυνάμεις δήλωσαν ανοιχτά τον στόχο της εξόντωσης της Ρωσίας

«Αυτοί που προσπαθούν να ελέγξουν ολόκληρη τη διεθνή ατζέντα, τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις και ολόκληρη τη διεθνή πολιτική αποφάσισαν να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Αποφάσισαν να αντλήσουν από τη θλιβερή εμπειρία του Ναπολέοντα και του Χίτλερ, δηλώνοντας ανοιχτά τον στόχο της εξόντωσης της Ρωσίας ή της αποδυνάμωσής της στο μέγιστο», πρόσθεσε.

Η Μόσχα χαρακτηρίζεται επίσης ως θύμα, λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή, υποστηρίζοντας ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία αποτελούν απόδειξη της πρόθεσης να καταστραφεί η Ρωσία.

Με τη σειρά τους, η Δύση και το Κίεβο τονίζουν ότι οι κυρώσεις και οι εξοπλισμοί έχουν σκοπό να σταματήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι οι προσπάθειες της Δύσης να «απομονώσουν» τη χώρα του απέτυχαν παταγωδώς και η Μόσχα οικοδομεί ισχυρότερες σχέσεις με χώρες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία-Ειρηνικό και αλλού.

«Σήμερα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα σχέδια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία περιβάλλοντάς μας σε κλοιό αποδείχτηκε ένα φιάσκο», σημείωσε ακόμη σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «παρά το αντιρωσικό όργιο που ενορχηστρώθηκε από την Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, ενισχύουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ευρύτερη έννοια αυτής της ιδέας με τη διεθνή πλειοψηφία».

Το πρόσφατο ταξίδι του βετεράνου υπουργού Εξωτερικών περιελάμβανε χώρες όπως το Μαλί, τη Μαυριτανία το Σουδάν και το Ιράκ. Επίσης, δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που επισκέφθηκε τη Νότια Αφρική, το Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), την Αγκόλα και την Ερυθραία.