Δριμεία κριτική Ζαχαριάδη σε κυβέρνηση για ΑΣΕΠ: Προεκλογικά παιχνίδια και πολιτικάντικη λογική

 Δριμεία κριτική Ζαχαριάδη σε κυβέρνηση για ΑΣΕΠ: Προεκλογικά παιχνίδια και πολιτικάντικη λογική

«Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν είναι πρόσφορο έδαφος για προεκλογικά παιχνίδια και εμπόριο ελπίδας από τη ΝΔ» δήλωσε ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης στη Βουλή.

«Ποτέ κανείς σε αυτά τα τριάντα χρόνια λειτουργίας αυτού του σημαντικού αξιοκρατικού θεσμού δεν έβαλε διαγωνιστική διαδικασία για τον ΑΣΕΠ έναν, δύο ή τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Το κάνατε εσείς και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα» τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τον γραπτό διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα.

«Έρχεστε έναν μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες πριν τις εκλογές και δίνετε μία υποσχετική σε εκατόν οκτώ χιλιάδες συμμετέχοντες και καταλαβαίνετε ότι από την επόμενη μέρα όλοι οι επιτυχόντες δικαίως θα αξιώνουν την πρόσληψή τους, όπως άλλωστε και οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2008» τόνισε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτοντας το ερώτημα στον Μάκη Βορίδη: «Υπάρχει προγραμματισμός προσλήψεων στο δημόσιο; Έχετε ανιχνεύσει τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας διοίκησης;».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης άσκησε δριμεία κριτική προς τον υπουργό Εσωτερικών λέγοντας πως «δεν δεχόμαστε μαθήματα από εσάς για τον σεβασμό στο ΑΣΕΠ, στην ανεξαρτησία των Αρχών κλπ. Δεν θέλω να πω τι συνέβη με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αλλά δεν είναι η δική μας κυβέρνηση που τοποθέτησε γενικούς διευθυντές και διευθυντές στον ΕΦΚΑ κατά παρέκκλιση της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας και δεν πήρε δημόσιους λειτουργούς, άριστους δημοσίους υπαλλήλους που μπορούσε να τους έχει ελέγξει το ΑΣΕΠ». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε εμείς που παίζουμε πολιτικάντικα παιχνίδια λέγοντας ότι δεν έχει νόημα η ψήφος του λαού στις πρώτες εκλογές και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές και σε τρίτες εκλογές».

Ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μάλιστα πως «εμείς προτείνουμε να διαφοροποιήσετε τα θέματα ανά κλάδο και ειδικότητα, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή των υποψηφίων και να έχει πραγματικό αντίκρισμα αυτό το οποίο εσείς λέτε και είναι σωστό, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αλλά πώς θα πάνε αν όλοι γράφουμε γύρω από τα ίδια; Τι γίνεται με όλο αυτό το όργιο, φροντιστήρια, προετοιμασία, δημοσιεύσεις στα social media; Έχετε κάτι να πείτε γι’ αυτό το πράγμα;».

Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως αυτός «είναι ένας διαγωνισμός, ο οποίος γίνεται από το ΑΣΕΠ. Ο διαγωνισμός αυτός είναι γραπτός, διεξάγεται πλήρως χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών και επομένως, αυτό έχει διαμορφωθεί από το ΑΣΕΠ».

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «τώρα μου λέτε για τον χρόνο. Καταρχάς, εδώ έχουμε συγκεκριμένη νομοθεσία. Την ξέρετε τη συγκεκριμένη νομοθεσία που υπάρχει; Η συγκεκριμένη νομοθεσία λέει ότι απαγορεύονται οι υπηρεσιακές μεταβολές μετά την προκήρυξη των εκλογών και καθόσον χρόνο διαρκεί η προεκλογική περίοδος. Δεν λέει ότι πρέπει να σταματούν οι διαδικασίες προσλήψεων, επειδή κάποια στιγμή θα διενεργηθούν εκλογές σε τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες».

Αναφερόμενος στη διαδικασία ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ακόμα πως «εξετάζουμε τη δυνατότητά του και τις γνώσεις που απαιτούνται για να υπηρετήσει με αυτήν του την επιστημονική ιδιότητα στο δημόσιο ως δημόσιος υπάλληλος. Αυτό εξετάζουμε. Τα αντικείμενα τα οποία εξετάζονται είναι αντικείμενα δημόσιας υπηρεσίας και αυτό ισχύει για όλους, γιατί όλοι θα υπηρετήσουν ο ένας ως γεωτεχνικός και ο άλλος ως οικονομολόγος και ο άλλος ως πληροφορικάριος». Και κατέληξε λέγοντας: «Θα υπηρετήσουν ο καθένας στη θέση του, αλλά όλοι θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό, λοιπόν, είναι που εξετάζουμε. Το άλλο θεωρούμε ότι το κατέχουν επειδή κατέχουν το τυπικό προσόν».

Σχετικά Άρθρα