Ανακοινώνονται τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Τα νέα πρόσωπα – Στο φουλ οι προεκλογικές μηχανές

 Ανακοινώνονται τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Τα νέα πρόσωπα – Στο φουλ οι προεκλογικές μηχανές

Στο φουλ βάζει τις μηχανές του εκλογικού σχεδιασμού του ο Αλέξης Τσίπρας με την ανακοίνωση του βασικού κορμού των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται θέμα ωρών. Μάχη στο νήμα βλέπουν στην Κουμουνδούρου με το μαγικό 3 μπροστά από το εκλογικό ποσοστό να θεωρείται κλειδωμένο.

Τα ποσοστά που θα κρίνουν την επόμενη ημέρα της κάλπης.

Μπορεί Τσίπρας και Ανδρουλάκης να μην αντάλλαξαν ούτε βλέμμα από το Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι τις Βρυξέλλες και πίσω, ωστόσο κανείς από τους δυο κάνει κίνηση προσέγγισης ούτε για τα τυπικά.

  • Οι αρνητικές θερμοκρασίες όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθούν μεταξύ τους μέχρι τις κάλπες και μόνο η διερευνητική εντολή θα είναι εκείνη που θα μπορέσει να τους φέρει κοντά…

Ο χώρος της κεντροαριστεράς και του Κέντρου είναι το ζητούμενο και για τους δυο και το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου δεν σήκωσε το γάντι που έριξε η Χαριλάου Τρικούπη γιατί «ξέχασε» ο Αλέξης Τσίπρας να αναφέρει ότι η συζήτηση στην ολομέλεια τκυ ευρωκοινοβουλίου με θέμα τη «διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα» προκλήθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη, μαρτυρά ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν στο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσουν μετωπικά το ΠΑΣΟΚ.

Η κριτική θα ήταν εύκολη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική του «έξω πάμε καλά» μια και στο εσωτερικό κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει ρίξει κατακόρυφα τους τόνους γιατί και δημοσκοπικά καταγράφονται απώλειες.

Πρόσωπα

Σε κάθε περίπτωση όσο η διεύρυνση δεν προχωρά σε επίπεδο ηγεσιών – αντικειμενικά αδύνατο προεκλογικά – τόσο αυτό θα γίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινωνικής και εκλογικής βάσης με επιλογές σε πρόσωπα με ευρύτερες αναφορές στο δημοκρατικό τόξο από αριστερά έως κεντροδεξιά.

  • Η λογική του 14-15 με πρόσωπα που εισήλθαν στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να είναι μέλη αλλά ως προσωπικότητες και τεχνοκράτες θα επαναληφθεί με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζει την επόμενη ενδεκάδα προσώπων που θα τον πλαισιώσουν.

Έτσι η ομάδα αυτή θα εμπλουτιστεί από πρόσωπα όπως η Καθηγήτρια Αθηνά Λινού ή ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης.

Τέτοιες προσωπικότητες βρίσκονται ήδη στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και εργάζονται για το ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του μέσα από το think tank των σοφών που συμβουλεύουν τον πρόεδρο. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα αναμένεται να είναι και στις λίστες τις οποίες δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες ή ημέρες στο Πολιτικό Συμβούλιο.

Μάιος – Ιούλιος  

Την ίδια στιγμή όμως πολλοί είναι και εκείνοι στην Κουμουνδούρου οι οποίοι θεωρούν ότι παράλληλα με τους εκλογικούς συνδυασμούς για τις εθνικές εκλογές πρέπει να τρέξουν και τα επίσημα χρίσματα ή οι στηρίξεις σε πρόσωπα για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης.

Κι αυτό γιατί το παιχνίδι με το χρόνο των εκλογών που παίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να λειτουργήσει υπερ του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκτιμούν.

Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Ζαχαριάδης είναι πεισμένοι ότι οι ανακοινώσεις πρέπει να προηγηθούν των εθνικών και αφήνουν να εννοηθεί ότι οι τελικές επιλογές θα είναι πρόσωπα που θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση συνολικά.

Κι αυτό γιατί ήδη εκφράζονται ανοιχτά μέσα στις συσκέψεις και στο κόμμα εκτιμήσεις ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πλέον στο σημείο που δεν έχει άλλο δρόμο από το να εξαντλήσει τα χρονικά όρια μόνο και μόνο για να παραμείνει όσο περισσότερο γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • Την άποψη αυτή την έχει εκφράσει δημοσίως εμμέσως και υπο τη μορφή κριτικής και ο Αλέξης Τσίπρας στις τρεις ομιλίες σε Περιστέρι, Πάτρα και Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν προκηρύσσει εκλογές γιατί γνωρίζει ότι δεν θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου την επομένη των εκλογών».

Στην Κουμουνδούρου φαίνεται ότι το σενάριο η πρώτη κάλπη να στηθεί μετά το Πάσχα και η δεύτερη τον Ιούλιο είναι πάντα πάνω στο τραπέζι και για το λόγο αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί το διάστημα αυτό στη βάση μιας συνολικής εκλογικής στρατηγικής με ορίζοντα τον ερχόμενο Οκτώβριο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πρωτιά

Η αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να περιγράψει έστω με σαφήνεια το χρόνο της πρώτης Κυριακής είναι ακριβώς γιατί η αυτοδυναμία έχει φύγει από το τραπέζι ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλά πλέον με αέρα νίκης.

Το σίγουρο είναι ότι για το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει κλειδώσει το 3 μπροστά από το ποσοστό της πρώτης Κυριακής με το 31,5% του 2019 να κλειδώνει την ώρα που η ΝΔ φαίνεται να έχει πιάσει ταβάνι σε αυτή τη φάση με το 33% που δίνουν οι μετρήσεις.

  • Μάλιστα και από τα δυο επιτελεία και με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τα δύο κόμματα εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε υψηλά ποσοστά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σίγουρος για την  πρωτιά κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα του χτίζει ήδη από το 32% και πάνω και σε αυτό πληροφορίες θέλουν και το Μέγαρο Μαξίμου να συμφωνεί στη δική του ανάλυση.

Σχετικά Άρθρα