ΣΥΡΙΖΑ: “Χυδαία η προσπάθεια Μητσοτάκη να εμφανίσει τους καλλιτέχνες ως ανόητους”

 ΣΥΡΙΖΑ: “Χυδαία η προσπάθεια Μητσοτάκη να εμφανίσει τους καλλιτέχνες ως ανόητους”

«Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη μέσω του εκπροσώπου του να παρουσιάσει τους καλλιτέχνες είτε ως ανόητους που δεν καταλαβαίνουν τα συμφέροντά τους, είτε ως υποχείρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι απλά χυδαία», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στις δηλώσεις Μενδώνη νωρίτερα στη Βουλή.

«Είναι επιβεβαίωση πως η πρωτοφανής επίθεση στους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του Πολιτισμού, η υποβάθμιση των σπουδών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων και οι χυδαίες διαρροές για τις παραιτήσεις των καθηγητών του Εθνικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποτελούν στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη», υπογραμμίζει.

Χαρακτηρίζει, στη συνέχεια, ως «μόνη λύση» την «απόσυρση των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων από το Προεδρικό Διάταγμα» και «τον διάλογο με τους εργαζόμενους στον πολιτισμό για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους και την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Μενδώνη: Δεν… κατάλαβαν οι καλλιτέχνες

Αμετακίνητη και προκλητική, παρά την σύσσωμη αντίδραση των καλλιτεχνών, εμφανίστηκε στη Βουλή η Λίνα Μενδώνη.

«Επί της ουσίας, η απόφαση των καθηγητών δεν εδράζεται σε κανένα υπόβαθρο» είπε η υπουργός Πολιτισμού, αναφερόμενη στην παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ψήφισε διάταξη που εξαιρούσε ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών από το Προεδρικό Διάταγμα». Η Λίνα Μενδώνη ισχυρίστηκε μάλιστα, σχετικά με το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, πως οι καλλιτέχνες «δεν το κατάλαβαν ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν».