Πεσκόφ: Η Δύση προσπαθεί να κλείσει σιωπηρά την έρευνα για τον Nord Stream

 Πεσκόφ: Η Δύση προσπαθεί να κλείσει σιωπηρά την έρευνα για τον Nord Stream

Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να κλείσουν αθόρυβα την έρευνα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στον Nord Stream, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Πέμπτη (9/2).

Με αυτόν τον τρόπο εκτίμησε τη διεθνή αντίδραση σε ένα άρθρο του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν πίσω από την έκρηξη στους αγωγούς Nord Streams.

«Το υλικό αυτό θα πρέπει να προκαλέσει την επιτάχυνση της διεθνούς έρευνας. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι το αντίθετο – προσπάθειες να ανατραπεί σιωπηρά αυτή η διεθνής έρευνα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, όσον αφορά τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την τιμή, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης φέρουν μεγάλη ευθύνη – να δώσουν προσοχή σε αυτό το θέμα και να μην το αποσιωπήσουν.

Είπε ότι το Κρεμλίνο εξεπλάγη που το άρθρο του Χερς για τους Nord Streams δεν διαδόθηκε ευρέως στη Δύση. Το Κρεμλίνο δήλωσε έκπληκτο που το άρθρο του Χερς για τον Nord Stream δεν διαδόθηκε ευρέως στη Δύση: «Κατά την ανάλυση των όποιων δηλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουάσιγκτον, είναι πολύ σημαντικό τα μέσα ενημέρωσης – όχι μόνο τα ρωσικά, αλλά και τα ξένα – να δώσουν προσοχή στην πολύ σοβαρή και, ίσως, κάπως αμφιλεγόμενη δημοσίευση του κ. Χερς σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή και την άμεση ευθύνη του Λευκού Οίκου για την οργάνωση μιας πράξης δολιοφθοράς και μιας τρομοκρατικής ενέργειας εναντίον κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στη Βαλτική Θάλασσα. Εννοείται το North Streams», συμβούλευσε ο Πεσκόφ.

Δυστυχώς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, «το άρθρο δεν έχει κυκλοφορήσει ευρέως στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που δεν μπορεί παρά να προκαλέσει έκπληξη. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η δημοσιογραφική έρευνα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πρωτογενής πηγή, «ορισμένα σημεία μπορούν να αμφισβητηθούν, ορισμένα σημεία χρειάζονται αποδείξεις», αλλά παρ’ όλα αυτά η δημοσίευση είναι αξιοσημείωτη για τη βαθιά ανάλυση και τη συνεκτική παρουσίασή της. «Και, ας πούμε, το να το αγνοήσουμε θα ήταν τουλάχιστον άδικο, ειδικά για μια χώρα όπως η Γερμανία, η οποία στερήθηκε μια πολύ σημαντική ενεργειακή εγκατάσταση ως αποτέλεσμα αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βομβιστική επίθεση στους Nord Streams δεν μπορεί να μείνει χωρίς έρευνα και τιμωρία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, «ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια για το ποιος πραγματοποίησε αυτή την πράξη σαμποτάζ». «Επειδή αυτό είναι ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο προηγούμενο. Αν κάποιος το έχει κάνει μία φορά, μπορεί να το κάνει και δεύτερη φορά οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. «Και υπήρξαν δηλώσεις από την πλευρά μας για όλα τα στοιχεία που δείχνουν την εμπλοκή των Αγγλοσαξόνων στην οργάνωση αυτής της πράξης δολιοφθοράς. Βλέπετε ορισμένες διασταυρώσεις από αυτή την άποψη», πρόσθεσε ο Ρώσος προεδρικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, οι ΗΠΑ δεν προσέγγισαν τη Ρωσία μετά το άρθρο του Χερς για τον Nord Stream. Μιλώντας για το αν η Μόσχα σκοπεύει στη συνέχεια να κάνει έρευνες στην ίδια την Ουάσιγκτον, ο Πεσκόφ υπενθύμισε: «Η Ρωσία έχει ήδη κάνει από σήμερα τους τελευταίους μήνες πολλές και πολύ ενεργητικές προσπάθειες να εμπλακεί στην έρευνα, για να πάρει τουλάχιστον κάποιες πρόσθετες πληροφορίες». «Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειές μας απορρίφθηκαν. Δεν είχαμε ποτέ πρόσβαση στις πληροφορίες», δήλωσε.

«Αλλά σίγουρα οι αρμόδιες υπηρεσίες μας διατηρούν αυτό το θέμα στην ατζέντα τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σχετικά Άρθρα