Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι εσκεμμένη η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την πόρτα της συναίνεσης

 Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι εσκεμμένη η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την πόρτα της συναίνεσης

Σκληρή αντιπαράθεση με έντονες τις διαχωριστικές γραμμές σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα το μοτίβο της σύγκρουσης μέχρι τις κάλπες. Επιλογή της κυβέρνησης η απουσία οποιασδήποτε προσπάθειας συνεννόησης υποστηρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογική μάχη κρίνεται και με τις διεκδικήσεις στο πεζοδρόμιο και στις συμμαχίες με κοινωνικές ομάδες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τουλάχιστον ειρωνεία τον νόμο για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη να τον εισηγούνται και να τον υπερασπίζονται στην ολομέλεια δυο πρώην στελέχη και βουλευτές του ΛΑΟΣ.

Το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο από αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής ήταν σαφής ως προς τα πραγματικά κίνητρα του ίδιου του κ. Μητσοτάκη. Στόχος δεν ήταν ούτε το κόμμα Κασιδιάρη ούτε και ο ίδιος ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης και μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που καταδικάστηκε ακριβώς γιατί είχε ρατσιστικό και ναζιστικό κίνητρο.

Στόχος όπως είπε της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος δεν ήταν άλλος από την αλίευση του εκλογικού σώματος ή τουλάχιστον το διασκορπισμό του σε άλλους ακροδεξιούς συνδυασμούς και στην αποχή.

Η μικροκομματική στόχευση ωστόσο όπως παρατήρησε εμφατικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περισσότερο από εμφανής μετά τις  παραδοχές των κυρίων Βορίδη και Γεωργιάδη.

  • Ο μεν πρώτος έθεσε ευθέως το ζητούμενο για τη ΝΔ όχι να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση όπως προβλέπει το Σύνταγμα για τα ακροδεξιά και ναζιστικά μορφώματα με το μανδύα πολιτικού κόμματος, αλλά με μια ωμή παραδοχή ενώπιον της νομοθετικής εξουσίας που θα κρίνει τη διάταξη μελλοντικά αντισυνταγματική έδειξε ότι ο στόχος λήταν αποκλειστικά το καταδικασμένο μέλος της ΧΑ.
  • Ο δε κ. Γεωργιάδης στην πορεία της σύγκρουσης στην ολομέλεια παραδέχτηκε τις μικροκομματικές στοχεύσεις, ότι δηλαδή ουσία της διάταξης που μοιράστηκε στα κόμματα αρκετό διάστημα πριν δεν ήταν άλλη από την ανάγκη της ΝΔ να κάψει την πιθανότητα ο Κασιδιάρης να μπει στη Βουλή και κόψει την πολυπόθητη αυτοδυναμία της ΝΔ.

Σε αυτό το κλίμα η ΝΔ δεν δίστασε παρά τις επιμέρους υποχωρήσεις του Μάκη Βορίδη να τορπιλίσει την οποιαδήποτε πιθανότητα συναίνεσης επιλέγοντας έστω και στην ύστατη ψηφοφορία στην οποία δήλωσε ότι θα συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει στην πόλωση και όχι στη συνεννόηση.

Το παρών για το ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν παρά η πολιτική τοποθέτηση  απέναντι σε ένα νομοθέτημα που θα έπρεπε να ενώνει και σε μια κυβέρνηση που επιλέγει να βρίσκεται μονίμως απέναντι, σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

Manual ακροδεξιάς

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή φρόντισε να δώσει το τόνο της συζήτησης και από την αρχή της ομιλίας επιχείρησε να φωτίσει τα πραγματικά κίνητρα της πολιτικής τοποθέτηση της ΝΔ.

  • Επικαλούμενος δημοσιεύματα συγκεκριμένης επανεμφανιζόμενης εφημερίδας μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο χύνεται δηλητήριο στο δημόσιο διάλογο φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Νίκου Παππά που ενώ φιλοξενήθηκαν σε πρωτοσέλιδα τίτλοι όπως ότι έπαιρνε σακούλες απο τον Καλογρίτσα για το ΣΥΡΙΖΑ η διόρθωση συγκεκριμένης εφημερίδας μετά την αγωγή του πρώην υπουργού πέρασε στην τελευταία σελίδα.

Αυτό είναι το manual της ακροδεξιάς είπε ο Αλέξης Τσίπρας χρεώνοντας σε όλο το σύστημα Μητσοτάκη την εικόνα Τραμπ, Μπολσονάρου και Λεπέν τη προσπάθεια στα σκάνδαλα της εξουσίας να παρουσιαστεί η λογική ότι όλοι είναι ίδιοι με στόχο να τραβήξουν όλους τους αντιπάλους του στο βούρκο που ίδιοι βουτούν όπως είπε.

Πρόκειται όπως είπε ο κ. Τσίπρας για την προσπάθεια περαιτέρω απενοχοποίησης του ακροδεξιού λόγου από την πλευρά της ΝΔ και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για τη στεγανοποίηση των διαρροών που υφίσταται από τα δεξιά της.

Δημοκρατία στο πεζοδρόμιο

Η μετωπική λογική της κυβέρνησης υπαγορεύεται και από την ανάγκη της ΝΔ να συσπειρώσει δυνάμεις γύρω της βλέποντας τη φθορά να μεγαλώνει όσο καθυστερούν οι κάλπες και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται σε μια διαρκή τροχιά ανόδου και πολιτικών κερδών μήνα με το μήνα.

  • Η κατάληψη του εθνικού θεάτρου και η μαζική παραίτηση δεκάδων καθηγητών της Σχολής για πρώτη φορά στην ιστορία δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός όσο κι αν η τρέχουσα επικαιρότητα δεν επέτρεψε την ανάδειξη του μεγέθους της είδησης.

Η υπόθεση αυτή και η άτεγκτη στάση της κυβέρνησης και στο ζήτημα των καλλιτεχνικών πτυχίων δείχνει το μέγεθος της σύγκρουσης που εξελίσσεται μεταξύ κυβέρνησης και συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων στις οποίες πλέον η ΝΔ δεν έχει παρά ελάχιστες αναφορές.  

  • Η εικόνα μέσα και έξω από τα θέατρα, η απεργία των ηθοποιών και οι μαζικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων της τέχνης εκτιμάται από το ΣΥΡΙΖΑ ότι δικαιώνουν την επιλογή να μιλήσουν για τη Δημοκρατία που αγωνίζεται και στα πεζοδρόμια μπροστά στην αυταρχική στάση της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα τα ζητήματα Δημοκρατίας θα συνεχίσουν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα από τη πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή του δόρατος τώρα τις ευρωπαϊκές διαδικασίες που τρέχουν σε επίπεδο ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου με την συζήτηση για την Ελλάδα στην ολομέλεια και τις πρωτοβουλίες της PEGA και της επιτροπής LIBE για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Σχετικά Άρθρα